Vesilahti muisti talvisodan päättymistä

 

Vesilahden viimeiset Talvisodan veteraanit keskellä Yrjö Raaska ja vasemmalla Jukka Kauppila.

Vesilahden viimeiset Talvisodan veteraanit keskellä Yrjö Raaska ja vasemmalla Jukka Kauppila. Kuva: Yrjö Punkari

Vesilahden iltakirkossa pidettiin keskiviikkona 13. maaliskuuta talvisodan päättymisen ehtoollisjumalanpalvelus, jossa saarnasi pastori Soila Simola, liturgina toimi kirkkoherra Harri Henttinen. Nämä muistotilaisuudet ovat katkenneet  ainoastaan jatkosodan ajaksi. 

Kirkosta siirryttiin Suomen lipun johdolla veteraanilippujen seuratessa sankarihaudalle, jossa seppeleen Sankaripatsaalle laskivat sotaveteraanien edustaja Eero Ala-Orvola, kirkkoherra ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Arvela. Karjalaan jääneiden muistokivelle seppeleen laskivat Reserviupseerikerhon puheenjohtaja Panu Bergius ja varapuheenjohtaja Tapani Huttunen rukouksen saattelemana.

Seurakuntasalissa kahvitarjoilun päätteeksi Narvan soittokunta Yrjö Punkarin johdolla aloitti muistotilaisuuden, jonka juonsi kirkkoherra.

Tilaisuuteen tervehdyksen Talvisodan viimeisestä päivästä esitti pitäjäneuvos Yrjö Raaska. Tervehdyksessä hän kertoi muun muassa vastuullaan olevan tykkipatterin sijainnin Vuoksen törmällä suorasuuntaustehtävällä.

Esityksestä kävi selvästi ilmi, mitenkä lyhyt oli taistelutehtävässä olevan tulenjohtoupseerin elinaika ja kuinka Moskovan rauhanehtosopimuksen mukaisesti 13.3 1940 klo 11.00 tykkituli päättyi yhtäaikaisesti molemmin puolin rintamalinjaa.

Muistotilaisuudessa luovutettiin Vapauden ja Itsenäisyyden perinneliiton puheenjohtajan Kalervo Sipin myöntämät Siniset ristit sodanaikaisista ansioista miekan kera Rauno Bergiukselle ja maanpuolustuksellisista ansioista havun kera Olavi Alentolalle.

Ansiomitalit luovutti Lempäälän seudun Vapauden ja Itsenäisyyden perinneyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Bergius. Kiitospuheessaan Rauno kertoi osallistuneensa sodan aikana Kuopion Sotilaspiirissä Suojeluskunnan poikaosastoon muun muassa lähettitehtäviin. Vapaan sanan jälkeen päätössanat lausui kirkkoherra. Soittokunnan säestyksellä laulettiin lopuksi Maammelaulu. Tilaisuus päättyi Suomen lipun poistumiseen.

Muistotilaisuuden jälkeen Vesilahden Reserviläiset ja Reserviupseerit pitivät yhdistystensä kevätkokoukset.

Panu Bergius

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?