Sosiaali- ja terveyspalvelut: Tiistaina julkistetussa esityksessä molemmat kunnat kuuluvat Tampereen vastuualueeseen. Ratkaisuun ei olla tyytyväisiä.

Sote-esitys ajaa Lempäälää ja Vesilahtea Tampereen syliin

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta valmistellut työryhmä esittää, että Suomeen luodaan 34 sote-aluetta. Esitys jätettiin peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille tiistaina.

Pirkanmaa jaettaisiin neljään sote-alueeseen. Lempäälä ja Vesilahti kuuluisivat molemmat Tampereen seudun alueeseen, johon liitettäisiin myös Nokia, Pirkkala ja Ylöjärvi. Vastuukuntana toimisi Tampereen kaupunki.

Palvelujen järjestämisen väestöpohjaksi esitetään 50 000100 000 asukkaan alueita. Näillä näkymin esitys annetaan eduskunnalle keväällä 2014. Lain on suunniteltu tulevan voimaan 2015, kahden vuoden siirtymäajalla.

Tampereen syliin?

Lempäälä ja Vesilahti eivät ole tyytyväisiä selvityshenkilöiden näkemykseen.

– Tamperen syliin meitä tässä lykätään, sanoo Lempäälän kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult.

Vesilahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Arvela toteaa esityksen olevan tyrmistyttävä.

– Tässä nyt sulatellaan ja tutkitaan esitystä. Kyseessä on kuitenkin selvityshenkilöiden näkeymys. Mitään peruuttamatonta ei ole vielä päätetty.

Kunnilla on kymmenen viikkoa aikaa antaa lausuntonsa sote-esityksestä.

”Lyhytnäköistä toimintaa”

Petäkoski-Hultin mukaan esitys noudatteli jo aiemmin esitettyjä raameja, joten yllätyksestä ei voida puhua. Silti häntä ihmetyttää, miksi Tampereen ympäryskuntien ehdotusta kuntien yhteisestä tilaajarenkaasta ei ollut huomioitu. Tilaajarengas on toiminut jo parikymmentä vuotta, ja siihen kuuluvat Lempäälän lisäksi Pirkkala, Nokia, Vesilahti ja Ylöjärvi.

– Kuntarakennetta koskevassa lausunnossa Lempäälän kanta on, että jos säädetään pakko 50 000100 000 asukkaan sote-alueen muodostamisesta, haluaa kunta muodostaa sen yhdessä muiden Tampereen kehyskuntien kanssa. Silloin mukana oli tilaajarenkaan kuntien lisäksi vielä Kangasala, toteaa Petäkoski-Hult.

– Emme ehdota uutta tilaajarengasta, vaan sitä, että hyvin toteutuneen yhteistyön perustalle muodostettaisiin sote-alue, jos on pakko.

Valtioneuvosto käynnisti keväällä 2005 niin kutsutun Paras-hankkeen kunta- ja palvelurakenteen uudistamiseksi. Silloin puhuttiin 20 000 asukkaan alueista.

Ari Arvela ihmettelee, miksi se näyttää olevan jo unohdettu.

– Paras-hankkeen pohjalta syntynyt kuntien välinen yhteistyö on toiminut hyvin. Nyt sitten viedään matto alta. Tämä tuntuu todella lyhytnäköiseltä toiminnalta.

Pirkanmaan osalta sote-esitystä esittelivät kunnille Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen ja tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen seutuselvitystyön seminaarissa tiistaina.

Pirkanmaalle muodostettaisiin neljä sote-aluetta. Tampereen seudun alueeseen kuuluisivat Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi sekä vastuukuntana toimiva Tampereen kaupunki.

Pirkanmaalle muodostettaisiin neljä sote-aluetta. Tampereen seudun alueeseen kuuluisivat Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi sekä vastuukuntana toimiva Tampereen kaupunki. Kuva: Samu Hellström.

Kommentit (2)

  1. Scientist

    Nythän hallitus taas muutti sote-asiaa, ehkä itsekään tarkemmin tietämättä mitä tarkoitti. Sote-alueita tulee noin 20 eli yhtä paljon kuin entisiä erikoisairaanhoitopiirejä. Tämä tietänee sitä, että koko Pirkanmaa on yksi sote-alue. Toisaalta Katainen puhui myös isäntäkuntamallista, onko niin että Tampere hoitaa isäntäkuntamallilla koko Pirkamaan. Tällöin renkikunnan asema voi olla aika kiusallinen, jos isäntäkunnalle (Tampere) annetaan monopoli. Onko pakko ostaa Tampereelta, jos Tampere pyytää ylihintaa. Toistaiseksi Lempäälän terveyskeskus on toiminut mielestäni hyvin ja paremmin kuin Tampere (omaa kokemusta jonoista aiemmilta vuosilta).

    Isäntäkuntamalli Tampereen johdolla johtaa helposti palvelujen heikkenemiseen Lempäälässä, toivottavasti mahdollisuus perusterveydenhuoltoon säilyy jollakin tavoin Lempäälän kunnalla, koska tämä 20000 asukkaan raja ylittyy.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?