Koivun kyljessä kasvaa superruoka

Hiilenmusta ja rosoinen pahkura koivun kyljessä on monelle luonnossa liikkujalle tuttu. Kukapa olisi arvannut, että lähimetsässä kasvava mötikkä on trendikäs ja haluttu superruoka. Vuoden 2013 rohdoskasviksi valittua pakurikääpää on käytetty Venäjällä pitkään esimerkiksi syövän hoidossa, mutta sillä on pitkät perinteet myös Suomessa.

Sota-ajan energiajuoma

Mira Lindqvist Ilona Lähikauppa ja Kotileipomosta kertoo, että pakurikääpää käytettiin Suomessa erityisesti sota-aikaan.

 Kahvin korvikkeena juotu tikkatee antoi energiaa ja virtaa. Pakurikääpä auttoi jaksamaan, vaikka oltiin vähillä unilla ja ravinnolla.

Pakurikäävän positiiviset vaikutukset huomattiin myös infektioiden ja haavojen hoidossa.

 Pakurikääpä on voimakas rohdoskasvi, joten sitä tulee nauttia oman vointinsa mukaan, muistuttaa Mira Lindqvist. Sitä ei suositella penisilliiniallergisille eikä käytettäväksi yhtä aikaa antibioottien tai veren hyytymistä estävien lääkkeiden kanssa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on antanut luvan käyttää pakurikääpää esimerkiksi ravintolisissä, teessä ja mausteissa.

Lehtimetsän aarre

Pakurikääpä on lahottajasieni, joka tarttuu vioittumiin lehtipuun rungolla. Sen ulkomuoto on helposti tunnistettava, eikä vastaavaa löydy luonnostamme. Pakurikäävän kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten siihen vaaditaan maanomistajan lupa. Käävän voi löytää järven rannalta tai suon reunalta, vanhasta ja rehevästä lehtimetsästä. Irrotuksen jälkeen kääpä pilkotaan heti, koska kuivuttuaan siitä tulee erittäin kovaa. Ennen käyttöä pakurikääpä tulee kuivata, minkä jälkeen siitä voi keittää teetä tai sen voi jauhaa.

Ei ihan tavallista teetä

Pakurikääpäteetä voi keittää myös valmiista jauheesta. Tee on riittoisaa ja säilyy huoneen lämmössä viikon, joten sitä voi halutessaan valmistaa ison määrän kerralla ja lämmittää tarpeen mukaan. Mira Lindqvist on juonut pakuriteetä vajaan puoli vuotta ja on tyytyväinen sen vaikutuksiin. Parhaiden vaikutusten aikaansaamiseksi teetä tulisi nauttia kahdeksan kuppia päivässä, mutta pienemmistäkin määristä on hyötyä.  Teemaistiaisilla Ilonassa piipahtanut Tuija Kaipola puolestaan suunnittelee hiustenvärjäystä pakuriteellä.

 Myös kankaan ja lankojen värjäys onnistuu, hän kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?