Satsaus tulevaisuuteen: Nopea valokuituverkko lisää kunnan vetovoimaa ja nostaa kiinteistöjen arvoa. Ekanet-selvityshanke kartoittaa Vesilahdella, aletaanko kuntaan rakentaa mittavaa runkoverkkoa.

Tulevaisuuden työpaikka voi olla kesämökin laiturinnokassa

Jos koko Vesilahti olisi katettu nykyaikaisella valokuituverkolla, moni asia helpottuisi.

Työpalaverin voisi hoitaa kesämökiltä käsin. Ei tarvita muuta kuin suora videoyhteys, ja neuvonpito onnistuu vaikka laiturilla lekotellen.

Nopea netti ja nykyaikainen etävalvonta takaisivat sen, ettei tarvitsisi joka kerta lähteä autolla tarkastamaan, miltä mökillä näyttää. Onko puita kaatunut tai onko remonttimies saanut työnsä tehtyä? Jopa vapaa-ajan asunnon huoneiston lämpötilaa voitaisiin hallinnoida kätevästi verkon välityksellä.

Edellä kerrotut esimerkit eivät ole huuhaata. Tämä kaikki on mahdollista, kunhan tehokas verkkoyhteys on taattu.

Ekanet-selvityshanke kartoittaa parhaillaan nykyaikaisten tietoliikenneyhteyksien tarvetta Vesilahden lisäksi myös Akaassa, Urjalassa, Valkeakoskella, Kangasalla ja Pälkäneellä.

Erkki Mäkelä näyttää kartalta, missä kaikkialla Vesilahdella oltaisiin valmiita kuituverkon rakentamiselle. Satu Karvinen, Elina Ojala ja Markku Männikkö seuraavat.

Erkki Mäkelä näyttää kartalta, missä kaikkialla Vesilahdella oltaisiin valmiita kuituverkon rakentamiselle. Satu Karvinen, Elina Ojala ja Markku Männikkö seuraavat.

Kuituverkko on välttämätön

Valokuituverkko toisi uusia mahdollisuuksia. Se ei kuitenkaan ole ainoastaan elämää helpottava lisä, vaan välttämättömyys.  Männikkö painottaa, että kyseessä on sijoitus tulevaisuuteen.

– Ei voi ajatella vain niin, että en minä mökilläni nettiä käytä. Seuraava polvi käyttää nettiä entistä enemmän.

Televisiota ei katsota enää samasta ruudusta ja tiettyyn aikaan. Koko kansa ei kokoonnu puoli yhdeksältä uutisten ääreen, vaan sisältöä kulutetaan silloin kuin itselle sopii. Yle Areenan ja Katsomon kaltaiset palvelut lisäävät koko ajan suosiotaan, ja ne myös vaativat hyvän yhteyden toimiakseen.

Miksei sitten kännyköiden ja tablettien käyttämä mobiiliverkko riitä? Ekanetin projektipäällikkö Erkki Mäkelä kertoo, että 3g-verkolla on rajansa.

– Langattoman verkon ongelma on se, että kun mökkiläiset tulevat tablettiensa ja älypuhelimiensa kanssa samaan aikaan pienelle alueelle, siinä on kaista äkkiä tukossa. Kuituverkossa ei tätä ongelmaa ole, kun kävijöiden määrä ei vaikuta tiedonsiirtonopeuteen.

Verkkoyhteys halutaan kaikkialle

Vesilahden kehittämispäällikkö Markku Männikkö kertoo, että tällä hetkellä verkkoyhteydet ovat kunnassa osittain retuperällä.

Tietoliikenneyhteyksien suhteen koko pitäjä on melko ongelmallinen. Jossain netti toimii hyvin ja jossain ei juuri ollenkaan. Todellisuus on kuitenkin se, että hyvä yhteys on koko ajan tärkeämpi, sanoo Männikkö.

– Ajankuva on se, että joka puolella joku räplää isompaa tai pienempää konetta. Töitä tehdään tai yritetään tehdä melkein 24 tuntia päivässä.

Männikkö painottaa, että työn tekeminen ja verkon käyttäminen ei rajoitu metropolialueisiin ja suuriin kaupunkeihin, vaan yhtä lailla maaseudulla ja sen kylissä on huutava tarve sujuville tietoliikenneyhteyksille.

– Valtio lupasi liian rempseästi, että laajakaista saataisiin jokaiselle vuoteen 2015 mennessä.

Nyt tätä lupausta yritetään kattaa seutuverkkohankkeilla, joista yksi on Ekanet. Paraikaa selvitetään, kuinka suuri halu alueelle on rakentaa kattava kuituverkko. Selvityksen etenemistä voi seurata Ekanetin sivuilla.

Tähän mennessä halukkuutensa on ilmoittanut parisensataa kotitaloutta. Jos kaikki menee putkeen, rakentamisen on tarkoitus alkaa vuonna 2014 tai 2015.

Ekanet-hankkeesta järjestetään infotilaisuus kirkonkylän paloasemalla, jonne kutsutaan jokaiselta kylältä edustajat paikalle, ja 18. huhtikuuta kiinnostuneille lisäinfoa on tarjolla Narvan koululla. Mökkiläisten oma tilaisuus pidetään kesäkuussa.

Mikä on Ekanet?

Ekanet-esiselvityshankkeessa edistetään tietoverkkojen sisältöjen ja käyttämisen kehittymistä. Samalla luodaan mahdollisuuksia toteuttaa nopea tietoliikenneverkko myös niille alueille, jonne se ei kaupallisesti rakennu.

Hanke toteutetaan Pirkanmaalla Akaan, Kangasalan, Pälkäneen, Urjalan, Valkeakosken ja Vesilahden alueilla.

Hankeaika on 21.6.201231.12.2013. Käytännössä vuoden 2013 lopussa tiedetään, onko alueella riittävästi kysyntää, jotta nopean verkon rakennustyöt voidaan aloittaa.

Lähde: ekanet.fi

Kuituverkolla demokratiaa

Kuntaliitokset ja sote-uudistus ovat olleet jo pitkään julkisen keskustelun kuuma peruna. Luonnollisesti suuri osa kritiikistä on kohdistunut lähipalveluihin, ja huoli maaseudulla onkin aiheellinen.

Markku Männikkö heittää ilmoille ajatuksen verkkoyhteyksien demokraatisesta potentiaalista. Hänen mukaansa tarvitaan jotain konkretiaa, jos tosissaan mietitään Suur-Tampereen kaltaisia rakenteita.

Sujuva verkkoyhteys voisi tuoda uudella tavalla palveluita saataville tulevina vuosina. Se myös auttaisi kuntalaisen ja mökkiläisen arjen sujuvuutta, jos lähipalvelut karkaavat kauemmaksi.

– Jollei kuntalaisella ole hyviä yhteyksiä, on vaikea olla osallisena. Yhteyden takana on palvelut. Aina ei tarvitse jonnekin lähteä. Esimerkiksi lääkäriin voisi olla kuvayhteydessä kodistaan tai mökiltään käsin, sen sijaan, että ajaisi sen muutaman kymmenen kilometriä tarkistettavaksi, Männikkö jatkaa.

Täysin verkkoyhteyksien varaaan ei kuitenkaan Männikön mielestä pidä jäädä.

Sähköiset palvelut voivat sopivasti täydentää ja uudistaa erilaisten palveluiden saatavuutta. Tästä huolimattajatkossakin tulee turvata mahdollisuudet saada palvelua henkilökohtaisella tasolla, kasvokkain asiakkaan ja palvelun tuottajan välillä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?