Edistystä: Avomaaviljelyssä kokeillaan muun muassa maissia ja melonia

Kurjen biodynaaminen tila laajentaa toimintaansa

Vesilahdella Sakoisten kylässä sijaitsevalla Kurjen tilalla on paljon suunnitelmia toiminnan kehittämiseksi. Perinteinen tila on saanut uuden elämän, kun sinne perustettiin kaksi vuotta sitten biodynaaminen maatila. Tavoitteena on siirtyä mahdollisimman pitkälti omavaraisuuteen.

Tila on yhteisökylä, jonne jokainen rakentaa oman talonsa, mutta maapohja on yhteinen.

Ira ja Ari Hellsten esittelevät innostuneina hiljattain saapuneita kasvisten siemenpusseja. Ensi kesänä on tarkoitus aloittaa varsin monipuolinen avomaaviljely, josta riittäisi tuotteita myös myyntiin. Perinteisten perunan ja porkkanan lisäksi aiotaan kokeilla muun muassa härkäpavun, vesimelonin ja maissin kasvatusta.

– Katsomme, mikä kasvi menestyy ja mikä ei. Tällä seudulla ei ole kovin monipuolista avomaaviljelyä, sillä täälläpäin on haasteellisia maalajeja. Vuokraamme hehtaarin verran viljelytilaa toiselta tilalta, jossa on erityyppinen maaperä. Yhteistyö eri tahojen kanssa on yksi toimintamme periaatteista, Hellstenit kertovat.

Taimet esikasvatetaan toisen yhteistyökumppanin tilalla Urjalassa, eikä suunnitteilla ole rakentaa omaa kasvihuonetta Kurjen tilalle.

Maanviljelys tilalla on ollut toistaiseksi varsin verkkaista, koska pellot ovat olleet kahden vuoden siirtymäkaudella luomuun. Nyt aiotaan ryhtyä tositoimiin, kun pelloista tulee virallisesti luomukriteerit täyttäviä.

Monenmoista eläintä tulossa

Myyntiin aiotaan saada myös karitsanlihaa. Viime kesänä tilalle tuli neljä uuhta, ja nyt joukkoon on liittynyt pässi. Ensimmäiset karitsoinnit ovat toukokuussa.

Suomenlampaat ovat yleisimmin valkoisia, mutta Kurjen tilan lampaat ovat ruskeita.

Suomenlampaat ovat yleisimmin valkoisia, mutta Kurjen tilan lampaat ovat ruskeita.

Tavoitteena on, että tilalla olisi lopulta noin kaksikymmentä uuhta.

Pihatonkin rakentamista suunnitellaan, jotta saataisiin nautakarjaa.

– Karjaa tarvitaan myös siksi, jotta saadaan lantaa peltojen lannoitteeksi. Biodynaamisella tilalla pyritään kaikessa omavaraisuuteen. Meillä ei ole bisnesnäkökulmaa vaan tavallaan vastakkainen näkemys. Tietenkin toiminnan täytyy kannattaa, mutta meille ovat tärkeitä myös esimerkiksi kulttuuriset arvot, Hellstenit sanovat.

Tilan pitäminen tulee olemaan heille jatkossa päätyö, mikä on ollut heidän pitkäaikainen haaveensa.

Tilalle on tulossa kesällä kaksi vuohta, ja kesäpossujakin suunnitellaan omiksi tarpeiksi. Kunhan saadaan hankittua kanoja, niin niiden munia riittänee myyntiinkin.

Yhteistä sosiaalista elämää

Mutta ei tässä vielä kaikki. Tilan uutta yhteistä hakelämpökeskusta ollaan juuri käynnistelemässä. Sillä saadaan lämmitettyä käyttövesi sekä rakennukset. Jatkossa mietitään myös omaa sähköntuotantoa.

Talkootyöt ja yhteiset tapahtumat yhdistävät tilan asukkaita. Yhteistalolla on järjestetty ruokahetkiä, joissa kukin kokkaa vuorollaan halunsa mukaan, ja niitä aiotaan kehittää jatkossakin. Koulusta palaaville lapsille voidaan järjestää talolla yhteistä toimintaa.

Hellstenit toivottavat ulkopuoliset tutustumaan yhteisökylän elämään. Etenkin kesäaikaan on paljon mielenkiintoista nähtävää. Tulevana kesänä aiotaan järjestää nukketeatteriesityksiä vanhan navetan vintillä, ja niihin ovat kaikki tervetulleita.

Tapahtumista kerrotaan muun muassa Facebookissa ryhmässä nimeltä Kurjen tilan ystävät. Siihen voi kuka tahansa liittyä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?