Rakennusprojekti: Kesällä kesken jääneestä kerrostalosta luvataan asumiskelpoinen marraskuuhun mennessä. Kosteutta on löytynyt, mutta se pystytään kuivattamaan.

Sulkolan kerrostaloa puhalletaan kuivaksi

Tuomas Vahila kertoo, että kosteus mitataan poraamalla reikä elementtiin ja mittaamalla arvot suoraan rakenteesta.

Tuomas Vahila kertoo, että kosteus mitataan poraamalla reikä elementtiin ja mittaamalla arvot suoraan rakenteesta.

Viime kesänä kesken jäänyt rakennustyömaa Sulkolassa on jo hyvässä vauhdissa. Kerrostalon rakentaminen seisoi viime vuoden kesäkuusta lokakuuhun.

Nyt kerrostalon vesikatto on paikoillaan, ja sisällä hurisevat kuivauskoneet. Myös viereisen kerrostalon pystyttäminen on saatu käyntiin.

Alun perin rakennustyöt lähtivät liikkeelle reilu vuosi sitten. Ne kuitenkin pysähtyivät kesäkuussa, koska silloinen rakennusurakoitsija joutui maksuvaikeuksiin. Sen jälkeen haettiin tilalle uusi pääurakoitsija. Samalla myös selviteltiin, miten kastuneen talon runko kuivataan.

Nykyinen työnjohtaja Tuomas Vahila kertoo, että Vesivahinkotekniikka teki talolle kuivaussuunnitelman ja että rakennusta on kuivattu jo marraskuun puolesta välistä lähtien. Lisäksi paikalla olleet ikkunat ja ovet vaihdettiiin.

Kosteusmittaukset käynnissä

Maakalantiellä sijaitsevassa rakennuksessa tehdään parhaillaan kosteusmittauksia. Koska työmaa oli jäissä koko sateisen kesän, on mittauksiin kiinnitetty erityistä huomiota.

Mittauksia on tehty talossa kahdella eri kerralla. Kosteutta on löytynyt lähinnä alimmista kerroksista, mutta vähemmän kuin asiantuntija alun perin arvioi, sanoo Vahila.

Kosteusmittaukset tehdään porareikämittauksilla, joissa kosteus mitataan poraamalla pienia reikiä elementtiin ja mittaamalla kosteutta suoraan rakenteiden sisältä. Vahilan mukaan rakennuksessa on kosteusmittauspisteitä useita kymmeniä joka kerroksessa.

Mittauksia tehdään niin kauan, että talo saadaan kokonaan kuivaksi.

Siellä on koko ajan lämpöpuhallus päällä. Se on siis vain ajan kysymys, että rakennus on täysin kuiva.

Kosteusmittauspisteitä on kymmeniä talon jokaisessa kerroksessa.

Kosteusmittauspisteitä on kymmeniä talon jokaisessa kerroksessa.

Bakteerikasvustoa yksittäisissä paikoissa

Rakenteilla oleviin kerrostaloihin tulee Sirkkavuoren vuokra-asuntoja. Sirkkavuoren toimitusjohtaja Arimo Heino ihmettelee, miksei kosteuskeskustelua käydä jokaisesta rakennustyömaasta.

Ihan samalla tavalla kaikilla työmailla rakennukset kastuvat. Eihän siellä ole kattoa päällä koko aikaa. Tämä kyseinen kerrostalo oli sateen alla vain vähän pidempään.

Rakennuksen sisältä on löytynyt myös bakteerikasvustoa muutamasta yksittäisestä kohdasta alimmasta kerroksesta. Tarkemmin Heino ja Vahila eivät osaa sanoa, onko se hometta, mutta joka tapauksessa kasvusto poistetaan.

Olemme saaneet niin paljon julkisuutta, että hommat hoidetaan nyt erityisen huolellisesti. En usko, että Lempäälässä on näin huolella mitattu edes yhtäkään omakotitaloa.

Valmista lokamarraskuun taitteessa

Matkan varrella julkisuuteen päätyi huhu, että työmaan pohja olisi ollut märkä. Heino haluaa korjata tämän erehdyksenä: turve poistettiin maasta jo alkuvaiheessa.

Alun perin rakentaminen laitettiin aluilleen puolitoista vuotta sitten.

–  Silloin maanrakentaja teki pohjat ja kaivoi maasta turvetta, Heino selvittää.

Molempien rakenteilla olevien kerrostalojen arvioitu valmistumisaika on lokamarraskuun taitteessa. Heinon mukaan projekti viivästyy kokonaisuudessaan puoli vuotta.

Maakalantien kerrostalossa on jo katto pään päällä, vaikka vielä loppukesästä näytti huonolta.

Maakalantien kerrostalossa on jo katto pään päällä, vaikka vielä loppukesästä näytti huonolta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?