Muodostelmaluistelu hullaannuttaa

Jääballerinat Siiri Seva (vasemmalla), Viivi Tuominen ja Aino Järvinen poseeraavat kultamitalit kaulassaan. Tapparan Starblades-joukkue oli taitavin muodostelmaryhmä aluemestaruuskisojen Minorit-sarjassa, mukana kuvan kolme taitavaa ja hymyilevää lempääläisneitokaista.

Jääballerinat Aino Järvinen (vasemmalla), Viivi Tuominen ja Siiri Seva poseeraavat kultamitalit kaulassaan. Tapparan Starblades-joukkue oli taitavin muodostelmaryhmä aluemestaruuskisojen Minorit-sarjassa, mukana kuvan kolme taitavaa ja hymyilevää lempääläisneitokaista. Kuva: Juha Raunio.

Yleinen mielikuva naistaitoluistelijoista, kiitos loistavien Kiira Korven ja Laura Lepistön, on sellainen, että he ovat kauniita, alati hymyileviä ja harvinaisen sanavalmiita urheilijoita.

Kun jututtaa vielä tyttösarjalaisia lempääläisiä eli Aino Järvistä, Viivi Tuomista ja Siiri Sevaa, käsitys sen kuin vahvistuu. Juttu luistaa ja hymyt ovat leveitä. Lajissa täytyy olla jotain taikaa.

Mainittu tyttötrio on 9-vuotiaita koululaisia, joille luistelusta on tullut mukava ja antoisa harrastus. Tyttöjen laji on muodostelmaluistelu, jossa 18 luistelijaa pyrkii tekemään ohjelmansa läpi mahdollisimman vähillä virheillä ja mahdollisimman samanaikaisesti. Näyttävä ja vaativa laji siis on kyseessä.

Siiri, Viivi ja Aino edustavat Tapparaa ja kuuluvat sen Starblades ryhmään, joka kisaa minoreitten sarjassa. Menestystäkin on tullut, sillä Starbladesit eli Tähtiterät nappasi kultaa Itäisen ja Hämeen alueitten yhteisessä aluemestaruuskisassa.

Kullakin tytöllä on oma tarinansa, kuinka laji löytyi omaksi.

Katsoin telkkarista taitoluistelukisoja ja kun se näytti niin hienolta, päätin mennä itse kokeilemaan, avaa Siiri Seva.

Minä menin Tapparan testitreeneihin ja sitä kautta pääsin tähän joukkueeseen, jatkaa puolestaan Viivi Tuominen.

Minulle äiti ideoi jotain harrastusta ja yhtenä ehdotuksena tuli luistelu, joka tuntui kivalta, kuului Aino Järvisen versio, miten laji alkoi.

Kukin tytöistä on luistellut 24 vuotta ja treenausta tulee noin neljästi viikossa. Kyse  on siis jo harrastuksessaan varsin pitkälle edenneistä tekijöistä.

Lajin varusteista oleellisimmat ovat luistimet, joiden erikoisuus ovat tanssiterät. Suojuksia jääkiekon tyyliin ei ole.

Muodostelmaluistelu on joukkuelaji, jos mikä. Kisoissa ratkaisee moni eri osaelementti, kuten se, että kaikki liikkeet ovat mahdollisimman samanaikaisia.

Mitäs, jos esityksessä joku kaatuu?

No, ei se haittaa, nousee vaan nopeasti ylös ja ottaa oman paikkansa. Jos pystyy palamaan kymmenessä sekunnissa mukaan ohjelmaan, ei miinuksia kauheasti mene, luistelijattaret selittävät.

Oletteko koskaan harkinneet aloittaa lätkän pelaamisen mimmijoukkueessa?

 Ei todellakaan, tulee nopea kuittaus.

Minä ainakaan en halua käyttää kypärää, tähdentää Viivi Tuominen lätkäkieltoa.

Summana sekä tytöt että paikalla oleva muutama heidän vanhemmistaan toteavat, että muodostelmaluistelu on vaativa ja aikaa vievä laji, mutta todella antoisa ja mukaansatempaava. Tapparan taitoluistelijat, myös Starbladesit lempääläistähtineen, esiintyvät Hakametsän jäähallissa 7. huhtikuuta jääshowssa nimeltä Helinä-keiju ja Talvililja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?