Uusi kasvo: Lempäälän tuore seurakuntapastori Anssi Almgren haluaa vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin

”Pastorin työssä parasta on ihmisten kohtaaminen”

Iso osa pastorin työnkuvaa on ihmisten kohtaaminen arjessa. Juttukaveriksi kadulla osui Rakel Siriä Nordman-Naskali.

Iso osa pastorin työnkuvaa on ihmisten kohtaaminen arjessa. Juttukaveriksi kadulla osui Rakel Siriä Nordman-Naskali.

Anssi Almgren vaikuttaa päämäärätietoiselta ja empaattiselta ihmiseltä. Hän on vahvasti läsnä keskustelussa ja kohtaamisessa. On helppo ymmärtää, miksi hän on valinnut itselleen pappisuran.

Mies aloitti työt Lempäälän seurakunnan pastorina tammikuussa. Päätös hakeutua juuri Lempäälään oli melko selvä, vaikka muitakin vaihtoehtoja oli.

Alunperin Kotkasta lähtöisin oleva Almgren päätyi muutama vuosi sitten pääkaupunkiseudulle vaimon opiskelujen perässä.

– Koimme kuitenkin perheenä, että elämänlaatu pääkaupunkiseudulla ei ollut niin täysipainoista kuin elämä voisi olla. Haluan olla työssä lähellä ihmisten arkea niin, että työpaikka ja koti eivät ole kaukana toisistaan. Olin myös kuullut, että täällä tehdään tavattoman hyvää seurakuntatyötä, Almgren sanoo.

Kuluneet puolitoista kuukautta Lempäälässä ovat vahvistaneet pastorin päätöstä, että ratkaisu oli oikea.

– Papin työssä on aina sisäinen ja ulkoinen kutsu, ja tässä ne molemmat menivät kohdilleen.

Jumala kutsui luterilaiseen kirkkoon

Almgrenin suvussa on vahva yhteiskunnallinen vaikuttamistausta. Anssin pappa Esko Almgren toimi aikoinaan kristillisen liiton puheenjohtajana.

Neljännen polven vapaakirkkolainen toimii nyt luterilaisen seurakunnan pastorina. Almgren kokee, että Jumala kutsui hänet palvelemaan luterilaiseen kirkkoon. Kirkkojenvälinen yhteys, ekumenia, on hänelle kuitenkin tärkeä asia. Erilaisuus on rikkautta.

Hengen mies on kasvanut uskoon pienestä pitäen. Uskonto on hänelle kuin ruisleipä arjessa, hyvin luonnollinen asia.

Pastorin työssä Almgren painottaa ihmisten kohtaamista. Hän on tehnyt myös järjestötyötä ja ollut mukana kansainvälisissäkin hankkeissa.

– Huomasin kuitenkin, että se työ on aika kaukana ihmisten arjesta. Minulla on halu kohdata ja auttaa ihmisiä heidän erilaisissa elämäntilanteissaan. Ihmisillä on tavattoman paljon kannettavaa, ja on upeaa, jos saan palvella heitä.

Kirkon armolle suuri tarve

Työssä joutuu kohtaamaan sellaisiakin ihmiskohtaloita, joita on vaikea käsittää.

– Pitää vain asettua ihmisen vierelle ja ihmetellä yhdessä, että miksi Jumala sallii tällaista. Olennaista on se, että Kristus kärsii meissä ja meidän kanssamme.

Almgren pohtii, että maailmassa on niin paljon rakenteellista epäoikeudenmukaisuutta, että tänä aikana tarvitaan kirkon armon ja oikeudenmukaisuuden ääntä.

– Vaarallisinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus.

Pastorin työpäivässä pitää olla ja onkin aikaa jutella ihmisten kanssa, jotka lähestyvät häntä. Kirkkoherranvirastoon on joskus vähän korkeampi kynnys mennä juttusille, ja siksi seurakunta järjestää paljon tapahtumia ihmisten keskellä esimerkiksi ostoskeskuksissa.

Anssi Almgrenin mielestä ihmisoikeus- ja ympäristökysymykset ovat tärkeitä.

Anssi Almgrenin mielestä ihmisoikeus- ja ympäristökysymykset ovat tärkeitä.

Ympäristökriisi pohjimmiltaan hengellinen kriisi

Ympäristö- ja ihmisoikeuskysymykset ovat lähellä Anssi Almgrenin sydäntä. Ne nousevat kristinuskon ytimestä: luomisesta, lankeemuksesta ja lunastuksesta.

– Jumala on antanut ihmisille käskyn viljellä maata, ja se on tehtykin, jopa liiallisuuksiin saakka. Ympäristön varjelu on jäänyt vähemmälle. Tietoa on helppo jakaa, mutta asenteisiin ja arvoihin vaikuttaminen on vaikeaa. Siinä korostuu nykypäivänä kirkon rooli. Ympäristökriisi on pohjimmiltaan hengellinen kriisi, jossa näkyy ihmisen ahneus.

Pastori on laittamassa liikkeelle muun muassa Vihreät rippikoulut -hanketta, joka on saanut valtakunnallistakin tunnustusta. Lempäälän seurakunta osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa Earth Hour -ilmastotempaukseen, jossa sammutetaan valot kirkon tienoilta tunniksi symbolisena eleenä vastustamaan ilmastonmuutosta.

Almgren on kiitollinen siitä, että hän pääsee jatkamaan ja vahvistamaan seurakunnan tekemää yhteiskunnallista työtä.

Nyt kun työmatkat eivät enää – toisin kuin pääkaupunkiseudulla asuessa – vie isoa osaa päivästä, niin pastorilla on enemmän aikaa harrastuksillekin. Sähly, punttisali ja pyöräily auttavat pitämään kahden lapsen isän kunnon kohdillaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?