Musiikkinäytelmä: Heinähattu ja Vilttitossu tulevat Vesilahteen taas. Tällä kertaa metsästetään Littoisten riiviötä.

Moniulotteista hullunmyllyä

 Komediassa täytyy aina olla hiukan tragediaa. Yksi väri on tylsä. Ristivalotus on mielenkiintoisempaa.

Ohjaaja Kaarina Perolan mielestä hyvä näytelmä aukeaa moniin eri suuntiin ja monella eri tavalla. Tällaista teatteria edustaa hänen mukaansa Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö, Perolan viimeisin ohjaustyö Vesilahdessa. 

Littoisten riiviö on monivärinen musiikkinäytelmä. Se ei ole pelkkää hassunhauskaa koheltamista, vaan huumorin alta paljastuu todellisia kysymyksiä, vaikeitakin.

 Näytelmässä on esimerkiksi kohtaus leikkimielisistä urheilukisoista, jotka riistäytyvät käsistä, kun vanhemmat ottavat asiat vähän liian tosissaan. Tämähän on monelle tuttua arkielämästä.

Musiikkinäytelmä Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö alkaa pyöriä Vesilahden nuorisoseurantalolla 6. huhtikuuta Teatteri Kurjen esittämänä. Näytöksiä on aina toukokuun puoleen väliin asti.

”Tämä ei jätä kylmäksi”

Teatterikansalle Perola lupaa elämyksen, jossa on laajalti tarttumapintaa. Littoisten riiviössä ei ole valistuksellista sormella heristämistä. Sen sijaan näytelmä antaa lapsille avaimet hoksata itse, mistä on kysymys ja mikä on oikein ja mikä väärin.

Silti kyseessä ei ole pelkkä lasten näytelmä.

– Uskon, että eri ikäryhmät saavat tästä irti erilaisia asioita. Kuten kaikki klassikot, niin myös Littoisten riiviös perustuu sille ajatukselle, että näytelmä koskettaa monia ikäpolvia. 

Aiemminkin Heinähatun ja Vilttitossun parissa työskennellyt Perola kertoo ohjaavansa mielellään Sinikka ja Tiina Nopolan tekstejä. 

– He osaavat luoda maailman, joka ei jätä kylmäksi. Myös musiikkiosuudet on istutettu kokonaisuuteen hyvin. 

Näytelmän sävellyksistä vastaa pianovirtuoosi Iiro Rantala. Perola kertoo, että musiikkinäytelmän lopullinen muoto on muovautunut tekovaiheessa. Siksi kokonaisuus on hänen mukaansa niin yhtenäinen.

Perola kehuu Vesilahden nuorisoseurantaloa oikein hyväksi paikaksi tehdä teatteria – ainakin verrattuna nuorisoseurantaloihin keskimäärin. Näyttämön hyviä puolia ovat etenkin mainio akustiikka, nouseva katsomo ja tilava sali.

Musiikkinäytelmässä Heinähattua esittää Iina Ruutiainen ja Vilttitossua Anni Grönberg.

Musiikkinäytelmässä Heinähattua esittää Iina Ruutiainen ja Vilttitossua Anni Grönberg.

Kattilakosken perheessä sattuu ja tapahtuu

Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö on alun perin julkaistu kirjana vuonna 1999. Teatterissa sitä on esitetty jo usean vuoden ajan ympäri Suomea.

Tarinan punaisena lankana on mysteerinen Littoisten riiviö, jota poliisit Isonapa ja Rillirousku jahtaavat. Ainoana johtolankana on punainen lettinauha.

Samaan aikaan Kattilakosken perheessä sattuu ja tapahtuu. Vilttitossu voittaa urheilukilpailut vilpillä ja Heinähattu saa taikinaterapiaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?