Kirja-arvio: 4 x 100 on Kuroselta täysin uudenlainen nuortenkirja. Teksti on kaunista ja selkeää, ja kirja tarraa hyvin mukaansa heti kalkkiviivoilta.

Muutosten kesä yleisurheilun maailmassa

4 x 100 on Kirsti Kurosen viimeisin teos.

4 x 100 on Kirsti Kurosen viimeisin teos.

Ystävä muuttaa kauas pois, uusi joukkuekaveri osoittautuu omituiseksi ja valmentaja ääliöksi. Siinä kahdeksasluokkalaisen Islan arkea ikimuistoisena kesänä, jolloin kaikki muuttuu.

Lempääläläisen kirjailijan Kirsti Kurosen uusi nuortenromaani 4 x 100 (Karisto, 2013) on tarina ystävyydestä ja siitä, miten paljon ystävyys lopulta merkitseekään. Mitä tehdä, jos joutuu luopumaan ystävästään? Ainakin kahdeksasluokkalaisen elämässä ystäväjoukon hajoaminen merkitsee melkein maailmanloppua.

Toisena teemana esiin nousee erilaisuus: miten suhtautua erilaisuuteen? Mitä tehdä, jos itsekin huomaa olevansa toisenlainen kuin mitä kuvitteli olevansa?

Kirjan tapahtumat sijoittuvat yleisurheilumaailmaan, jota harvemmin on kuvattu lasten- ja nuortenromaaneissa. Monelle nuorelle tutun aihepiirin soisi näkyvän useamminkin kirjan aiheena.

Tarinan keskiössä on Isla, joka yhdessä ystäviensä Seelan, Hertan ja Jeminan kanssa muodostaa viestijoukkueen ja samalla ystäväpiirin. Yhteen hitsautunut joukko on harjoitellut ja kisannut yhdessä jo pitkään, tuntee toisensa hyvin ja osaa melkein lukea toisensa ajatuksetkin. Yhteishenkeä riittää ja into on korkealla, kun joukkue harjoittelee tuleviin SM-kisoihin ja muihin mittelöihin. Valmentaja on pelkkä taustahenkilö tämän joukon harjoittelussa.

Kunnes kaikki kaatuu, kun yhden tytön perhe päättää muuttaa monen sadan kilometrin päähän. Pitkin hampain Jemina joutuu muuttamaan perheensä perässä toisaalle, jättämään ystävänsä ja urheiluharrastuksensa – uudessa kotikunnassa hän ei aio piikkareihin koskeakaan, koska ei kuitenkaan löytäisi samanlaista joukkuetta.

Jotain outoa

Pois muuttaneen tilalle tulee kuitenkin Siri, outo peikkotukkainen tyttö, joka pukeutuu väärin ja näyttää omituiselta. Jotain muutakin outoa Sirissä joukkueen mielestä on, eikä vähiten siksi, että tyttö on huippunopea, mutta ei välitä urheilusta tippaakaan.

Tytöt suhtautuvat erikoiseen tulijaan hyvin eri tavoin: joku torjuen ja joukosta eristäen, joku viileästi. Vain Isla yrittää ystävystyä hänen kanssaan ja koettaa saada muitakin hyväksymään tulijan. Se ei niin vain onnistu. Sen sijaan Isla huomaa ystävyyden myötä elämässään outoja, omituisia piirteitä.

4 x 100 on Kuroselta täysin uudenlainen nuortenkirja. Teksti on kaunista ja selkeää, ja kirja tarraa hyvin mukaansa heti kalkkiviivoilta. Yllätyksellisyys ja herkkyys kulkevat rinta rinnan halki kirjan. Mukana vilahtelee myös hieman paikallisväriä, sillä kisamittelöissä mukana nähdään Lempäälän Kisa.

Tarina pitää otteessaan loppuun saakka: juuri kun kuvittelee tietävänsä tarinan päätöksen, juoni kääntääkin suuntaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?