Runon synty ja siivet

 

Lempääläissyntyinen palkittu runoilija Vilja-Tuulia Huotarinen saapuu Runomaratonille esiintymään ja nuorten runosodan tuomariksi. Kuva: Jyrki Nisonen

Lempääläissyntyinen palkittu runoilija Vilja-Tuulia Huotarinen saapuu Runomaratonille esiintymään ja nuorten runosodan tuomariksi.
Kuva: Jyrki Nisonen

Mistä runo syntyy? Miten se lähtee lentoon? Vastauksia etsitään ja löydetään Lempäälän Runomaratonilla lauantaina 20. huhtikuuta.

Jo kolmattatoista kertaa järjestettävän tapahtuman suojelijaksi ja kunniavieraaksi saapuu tänä vuonna taiteilijaprofessori, runoilija Risto Ahti, jonka tuotanto sisältää muun muassa yli 20 runokokoelmaa, esseitä ja suomennoksia. Kirjailijan uransa lisäksi Ahti on toiminut kriitikkona ja luovan kirjoittamisen opettajana. Hänelle on myönnetty useita tunnustuksia ja palkintoja, muun muassa Pro Finlandia -mitali sekä Runeberg- ja Eino Leino -palkinnot.

Lavalle nousee myös säijäläissyntyinen runoilija Vilja-Tuulia Huotarinen, joka on palkittu muun muassa Finlandia Juniorilla ja Kalevi Jäntin palkinnolla. Huotarisen uusin runokokoelma on tammikuussa julkaistu Seitsemän enoa.

Tamperelaiset esikoisrunoilijat Satu Lepistö ja Tiina Poutanen lukevat runoja tuoreista teoksistaan, Poutanen Eläimet liikkuvat ilmaiseksi -kokoelmasta ja Lepistö kirjasta Pohjoinen. Näyttelijä Sanna Majanlahti johdattaa J. H. Erkon runomaailmaan esityksellä Rakastatkos, rakastakos!, jolla hän viime kesänä voitti valtakunnallisen lausuntakilpailun. Valkeakoskelainen Riimi-runoryhmä tuo maratonille Elämän kemut, Rutistus-ryhmän Hetekassa sukelletaan erotiikkaan. Viime vuoden tapaan osa ohjelmasta tulkataan viittomakielellä, tulkkina toimii Pirjo Nurminen.

Nuorten runosotaan on kutsuttu pirkanmaalaisia lukiolaisia. Kisailemaan saapuvat joukkueet ainakin Sammon keskuslukiosta ja Hatanpään lukiosta Tampereelta sekä Lempäälän lukiosta. Kukin joukkue esittää itse kirjoittamansa vapaatyylisen runon, minkä jälkeen alan ammattilaisista koostuva raati antaa henkilökohtaisen palautteen. Tuomaristossa ovat Vilja-Tuulia Huotarinen, Heikki Paavilainen ja Heikki Hult. Parhaille esityksille on luvassa rahapalkinnot.

Heti tilaisuuden alussa kirjastonhoitaja Sari Musakka esittelee viime vuonna ilmestyneitä runokirjoja, joita saa myös lainata – eli kannattaa ottaa kirjastokortti mukaan. Perinteiseen tapaan yleisökin pääsee osallistumaan: runobingo haastaa kaikki mukaan runontekoon ja loppuillan runokaraokessa lava on vapaa.

Tapahtuman juontavat Heikki Hult ja Kirsti Kuronen. Lempäälän työväentalolla kahvituksesta huolehtivat tuttuun tyyliin Vesilahden yläasteen oppilaat.

Runomaratonin järjestää Lempäälän Runo ja Sanataide ry, jonka puheenjohtajana jatkaa Heikki Hult, sihteerinä Jyrki Toivonen, varapuheenjohtajana Kirsti Kuronen ja rahastonhoitajana Ilkka Mäkinen. Hallitukseen kuuluvat lisäksi Tanja Hällstén-Huuki ja Sari Musakka. Uusina varajäseninä aloittavat Heidi Roininen ja Pertti Laine, Tuula Petäkoski-Hult jatkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?