Liikevaihtoon tälle vuodelle noin 150 prosentin kasvuodotus

Doranova Oy voimakkaassa kasvussa

 

 

Vesilahtelainen Doranova on toiminut vuodesta 2009 alkaen Biomaa Oy:n pääurakoimassa puhdistusprojektissa aliurakoitsijana Helsingin Suvilahdessa. Doranova on vastannut huokoskaasukentän ja -pumppaamon toteutuksesta, kahden vanhan kaasukellon sisälle kerääntyneen veden puhdistamisesta sekä alueen pohjaveden käsittelystä. Pääasialliset Suvilahden pohjaveden haitta-aineet ovat VOC- ja PAH-yhdisteitä, joiden poistaminen pohjavedestä on toteutettu aktiivihiilisuodatuksilla ja hapettamalla. Kaasukelloissa oli VOC- ja PAH-yhdisteiden lisäksi raskaita hiilivetyjä, jotka eroteltiin vedestä ja kuljetettiin ongelmajätelaitokselle.

Vesilahtelainen Doranova on toiminut vuodesta 2009 alkaen Biomaa Oy:n pääurakoimassa puhdistusprojektissa aliurakoitsijana Helsingin Suvilahdessa. Doranova on vastannut huokoskaasukentän ja -pumppaamon toteutuksesta, kahden vanhan kaasukellon sisälle kerääntyneen veden puhdistamisesta sekä alueen pohjaveden käsittelystä. Pääasialliset Suvilahden pohjaveden haitta-aineet ovat VOC- ja PAH-yhdisteitä, joiden poistaminen pohjavedestä on toteutettu aktiivihiilisuodatuksilla ja hapettamalla. Kaasukelloissa oli VOC- ja PAH-yhdisteiden lisäksi raskaita hiilivetyjä, jotka eroteltiin vedestä ja kuljetettiin ongelmajätelaitokselle.

Vesilahdessa toimivan suomalaisen ympäristöteknologiayritys Doranova Oy:n liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 23 prosenttia. Yhtiön liikevaihto oli 2,4 miljoonaa euroa. Kuluvalta vuodelta Doranova hakee noin 150 prosentin liikevaihdon kasvua.

Doranovan liikevaihto on kasvanut vuosien 2009 ja 2012 välisenä aikana 61 prosenttia, ja yhtiön tulos vastaavana aikana 89 prosenttia. Liikevaihto kohonnee vuonna 2013 noin kuuteen miljoonaan euroon, ja viennin osuus liikevaihdosta kasvaa yli 25 prosenttiin. Doranovalla on käynnissä olevia projekteja esimerkiksi Sambiassa, Venäjällä ja Virossa.

– Doranovan liiketoiminnan kehitys kulkee vahvasti vastavirtaan nykyisessä taloustilanteessa. Tämän vuoden tilauskanta on jo nyt ennätystasolla, minkä vuoksi uskomme vahvasti saavuttavamme kuuden miljoonan rajan liikevaihdossa. Tämä tarkoittaa myös merkittävää rekrytointitarvetta, sanoo Doranova Oy:n toimitusjohtaja Pasi Mäkelä.

Yhtiö työllisti viime vuonna 15 henkilöä. Yritys on palkannut tänä vuonna kolme uutta työntekijää ja lisäksi parille on vielä Mäkelän mukaan luvassa töitä.

Omalle tontille vara laajentua

Pasi Mäkelä sanoo, että mikäli yrityksen kasvuvauhti jatkuu samaan tahtiin myös ensi vuonna, yrityksen toimitiloja on laajennettava. Doranovalla on Vesilahdessa hehtaarin suuruinen teollisuustontti, jolle on Pasi Mäkelän mukaan hyvät mahdollisuudet rakentaa lisää tilaa.

Doranovan liiketoiminta-alueita ovat uusiutuva energia, pilaantuneet maa-alueet sekä vesi- ja jätehuolto. Voimakkaimmin kasvaa uusiutuvan energian, nimenomaan biokaasuun keskittyvä, liiketoiminta. Doranova tarjoaa ratkaisuja biokaasun tuotantoon ja hyödyntämiseen, palveluja vesi- ja jätehuollon tarpeisiin sekä kunnostuspalveluja pilaantuneen maan ja pohjaveden kunnostukseen.

– Doranovan vahvuuksia ovat vankka cleantech- ja projektiosaaminen. Meidät tunnetaan projektitoimittajana, mutta olemme vahvasti myös projektikehittäjä. Tuomme koko ajan markkinoille uusia innovaatioita ja parannamme olemassa olevia teknologioita, koska panostamme voimakkaasti tuotekehitykseen, Mäkelä jatkaa.

Doranova vastaa muun muassa Jepuan biokaasureaktorin rakentamisesta, käyttöönotosta ja henkilöstön koulutuksesta. Kesällä 2013 valmistuva Jepuan biokaasulaitos on käsittelykapasiteetiltaan ja biokaasutuotannoltaan yksi Suomen suurimmista biokaasulaitoksista.

Doranova Oy:n Pärnun kaatopaikalle Viroon toimittava biokaasuvoimala. Kuva: Patrick Hiltunen.

Doranova Oy:n Pärnun kaatopaikalle Viroon toimittava biokaasuvoimala. Kuva: Patrick Hiltunen.

Ei muuttoaikeita Viroon

Vuonna 1995 perustettu Doranova Oy on kansainvälinen ympäristöteknologia-alan yritys. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Vesilahdella. Lisäksi Doranovalla on tytäryhtiö Tallinnassa.

– Toimimme Tallinnassa Viron tarpeita varten. Meillä ei ole mitään suunnitelmia muuttaa koko toimintaamme Viroon, Pasi Mäkelä korostaa.

Yhtiön koko toiminnan ja viennin kasvu ruokkivat Mäkelän mukaan myös yrityksen alihankkijoita. Muun muassa Vesilahdessa Doranova työllistää paikallisia kuljetusliikkeitä ja metalliyrityksiä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?