Paikallista osaamista: Lempäälästä ponnistava Kaksoispiste työstää parhaillaan ensimmäistä julkaisuaan. Bändi nähdään keikalla huomenna Frendit-pubissa.

Häpeilemättömästi pop

Pop on monelle kertakäyttömusiikin synonyymi. Usein siihen liitetään laatusanoja kuten tyhjänpäivänen, pinnallinen tai mielikuvitukseton. Silti suuri osa länsimaisesta musiikista edustaa tätä epämääräistä genreä.

Lempääläläistä Kaksoispiste-bändiä ei kuitenkaan pelota soittaa poppia. Yhtye ajattelee, että vaikka biisit ovat tarttuvia, niiden ei tarvitse olla turhanpäiväisiä. Korvamatoja aiheuttava musiikki voi sisältää jotain syvempää.

Mikä sitten erottaa bändin harmaasta radiohötöstä? Kunnianhimoiset sävellykset ja sovitukset, jossain määrin. Yhtyeen biisintekijä ja kitaristi-laulaja Oskari Toivonen sanoo, että Kaksoispisteen ydin on kuitenkin lyriikassa.

– Meidän musiikki on hyvin sanoitusvetoista. Biisit eivät välttämättä aukea heti ensimmäisellä kerralla, vaan ne vaativat vähän enemmän keskittymistä. Pelkkää bilemusaa tämä ei ole.

Ja vaikka bändi soittaakin rokahtavaa musiikkia ja laulaa suomeksi, kyse ei ole suomirockista. Tai ainakaan ei haluta synnyttää mielikuvaa, joka suomirockiin usein liitetään. Joku voisi luokitella bändin musiikin vaihtoehtorockiksikin.

Toivonen sanoo, ettei mielellään lähtisi luettelemaan Kaksoispisteen vaikutteita. Silti Zen Cafén, Samuli Putron, Herra Ylpön ja Happoradion nimien mainitseminen antaa jonkin verran osviittaa siitä, mihin suuntaan bändi kumartaa.

– Olen myös sitä mieltä, että olemme koko ajan enemmän velkaa Scandinavian Music Groupille. Hienointa heidän touhussaan on sanoitusten runollisuus ja sovitusten näppäryys.

Kaksoispiste vasemmalta oikealle: Ville Pastell (basso), Oskari Toivonen (laulu ja kitara), Maiju Viitanen (rummut) ja Juho Pajukoski (kitara).

Kaksoispiste vasemmalta oikealle: Ville Pastell (basso), Oskari Toivonen (laulu ja kitara), Maiju Viitanen (rummut) ja Juho Pajukoski (kitara). Kuva: Ville Pastell.

Julkaisua pukkaa keväämmällä

Kaksoispiste perustettiin, kun Oskari Toivosen ja kitaristi Juho Pajukosken edellinen yhtye kuopattiin. Vuosi oli 2009. Aluksi mentiin trio-pohjalta, kun Toivosen ja Pajukosken seuraan liittyi rumpali Maiju Viitanen. Hieman myöhemmin mukaan tuli basisti Ville Pastell. Siitä asti bändi on soittanut samalla nelihenkisellä kokoonpanolla.

Keikkoja Kaksoispisteellä on takanaan muutamia kymmeniä, mutta yhtäkään julkaisua sillä ei vielä ole. Asiantilaan on tosin tulossa piakkoin muutos.

– Julkaisemme tämän kevään aikana neljän biisin esikois-ep:n, joka alkaa olla nauhoitusten osalta jo valmis, kertoo Toivonen.

Millainen prosessi levyn tekeminen on ollut?

– Teemme kaiken omakustanteisesti. Rummut kävimme äänittämässä Vesilahden nuorisoseurantalolla, kiitos heille siitä. Muut soittimet ja laulut olemme sitten nauhoittaneet treenikämpällä. Äänityksistä vastasivat Ari Grönlund ja Paavo Malmberg,  Malmberg vastaa myös levyn tuottamisesta ja miksaamisesta.

Kaksoispiste nousee Lempäälän Frendit-pubin lavalle huomenna perjantaina. Tulevia keikkoja on jo buukattu jonkin verran. Tässä vaiheessa varmaksi voi sanoa, että bändi esiintyy Tampereen Yo-talolla 6. kesäkuuta Annikin runofestivaalin yhteydessä. Samalla lavalla nähdään niin ikään Lempäälä-taustaiset Musta Köksä ja Symposium.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?