Kirjelmä LeKi:n hiihtojaosto älähti remonttisuunnitelmista

Hakkarin urheilukenttä vain kesäkäyttöön?

Kuntohiihtäjä Jaakko Salmela hiihtää Hakkarissa viisi kertaa viikossa noin 7–10 kilometrin lenkin. – Ladut ovat täydessä iskussa, hän kehui perjantaina 5. huhtikuuta. Kuva: Erkki Koivisto

Kuntohiihtäjä Jaakko Salmela hiihtää Hakkarissa viisi kertaa viikossa noin 7–10 kilometrin lenkin.
– Ladut ovat täydessä iskussa, hän kehui perjantaina 5. huhtikuuta.
Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kunnan vapaa-aikajohtaja Erkki Häklin 27. maaliskuuta kunnassa toimiville urheilupiireille lähettämä ennakkotiedote Hakkarin urheilukentän alkavasta remontista on saanut hiihtoniilot takajaloilleen. Skismaa aiheuttaa Häklin toteamus, että remontin jälkeen hiihtoon liittyvät asiat on ratkaistava uudelleen, sillä tämänhetkisenä tarkoituksena on, ettei uuden pinnoitteen päällä enää jatkossa järjestettäisi hiihtotoimintaa.

Hiihtoliiton valioseuraluokituksen saaneen Lempäälän Kisan hiihtojaosto on jättänyt 2. huhtikuuta kuntaan virallisen kirjelmän, jossa todetaan, että Hakkarin urheilukentän hiihtokielto merkitsisi merkittävän ja vahvassa noususuunnassa olevan urheilulajin alasajoa.

– Urheilukentän hiihtokielto merkitsisi sitä, ettei hiihtokilpailuja asiallisesti ottaen enää voisi Lempäälässä järjestää, LeKi:n hiihtojaosto lausuu.

Kuluneena talvena LeKi järjesti Hakkarissa kymmenet hiihtokisat, joukossa veteraanien SM-hiihdot.

– Sellaisten kilpailujen järjestäminen onnistuu vain urheilukenttää hyödyntäen. Jos urheilukenttää ei voi hiihtoon hyödyntää, niin pian loppuu Lempäälässä pienempienkin kilpailujen järjestäminen, ja viime vuosina kasvatettu hiihtokulttuuri siirtyy muiden seurojen hyväksi.

Lahdessa ja Turussakin
hiihdetään urheilustadionilla

Lempäälän kunnan tämän hetken suunnitelmissa on, ettei hiihtotoimintaa enää uuden päällysteen valmistuttua jatkettaisi. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kunnan tämän hetken suunnitelmissa on, ettei hiihtotoimintaa enää uuden päällysteen valmistuttua jatkettaisi. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän-Vesilahden Sanomat uutisoi 4. huhtikuuta, että pitkään huonossa kunnossa olleen Hakkarin urheilukentän kunnostaminen aloitetaan pääsiäisen jälkeen, ja kenttä on suljettuna kesällä remontin ajan. Kunnan vuoden 2013 talousarviossa on varattu 150 000 euroa kentän pinnoitteen uusimiseen.

Kentän pinnoite on rapistunut paikoitellen erittäin pahasti, ja on aika saattaa se kuntoon. Häklin mukaan kunnassa tehdään viikolla 16. lopullinen selvitys ratapinnoitteesta ja kunnostuksen laajuudesta.

LeKi:n hiihtojaosto ei hiihtoaktiivi Antero Korhosen mukaan sinänsä vastusta remonttia. Huolta hän kantaa kentän tulevasta käytöstä ja ehdottaa, että juoksuradat pinnoitettaisiin remontin yhteydessä niin, että ne kestäisivät ympärivuotista eli myös talviajan urheilukäyttöä.

– Lahden stadionilla, Turun maineikkaalla Paavo Nurmi stadionin juoksuradalla hiihdetään konein tehtävää latua pitkin ja muuallakin juoksuratojen päällä hiihdetään, hän huomauttaa.

Lempäälässä toimiva lionsklubi LC Lempäälä/Kanava on järjestänyt 3–8-vuotiaille tarkoitetut Nappulahiihdot jo vuosien ajan. Järjestyksessään 37:nnet kisat keräsivät viime maaliskuussa yli 300 nuorta hiihtäjää Hakkariin. Klubin presidentti Timo Rikkonen katsoo, ettei tapahtuman järjestäminen samassa laajuudessa onnistuisi muualla kuin Hakkarin urheilukentällä.

Vaihtoehtona sekin,
että jatketaan nykyisellään

Vapaa-aikajohtaja Erkki Häkli korostaa, että vaikka kunnan nykykäsityksen mukaan urheilukentän talvikäyttö estettäisiin, suunnitelmia ei ole millään tavalla lyöty lukkoon. Käsitystä siitä, mitä Hakkarin urheilukentän juoksuradoille tehdään, määritellään kaiken aikaa.

Hakkarin alueelle on tarkoitus tehdä yleissuunnitelma, josta urheilukenttä on vain yksi osa. Häklin mukaan kunnan tarkoituksena ei suinkaan ole tahallaan estää erittäin suosituksi urheilu- ja harrastelajiksi noussutta hiihtoharrastusta.

– Pikemminkin päinvastoin. Vaihtoehtoja on olemassa. Yksi niistä on sellainen, että jatketaan kuten tähänkin asti ja sitten on kaksi, kolme muuta vaihtoehtoa, sanoo Häkli, joka piti hiihtoihmisten kanssa tunnin kestäneen katselmuksen Hakkarin urheilukentän latujen äärellä tiistaina 2. huhtikuuta.

– Jatkosuunnitelma lähtee liikkeelle faktojen perusteella. Nyt on tarkoitus tutkia asiaa perin juurin, ja nyt eri käyttäjäryhmillä on mahdollisuus vaikuttaa.

Peruste sille, miksi Hakkarin juoksuratojen talviaikainen käyttö kunnan nykykäsityksen mukaan halutaan kieltää, on Häklin mukaan se, että juoksuradoilla on ympärivuotisen käytön kannalta jokin rakenteellinen murhe.

– Sinne on tullut kuoppia eivätkä juoksuradat enää läpäise vettä.

– Mutta se on omalta osaltani mututietoa. Sinne pitää seuraavaksi saada joku asiantuntija paikalle arvioimaan.

Annettaisiin kulua, jos käytössä kuluvat

 

Hakkarin urheilukentän radoilla näkee useammin hiihtäjiä kuin juoksijoita. Omin silmin näin tässä yhtenä kesäpäivänä, kun Virtasen Lissu juoksi neljänsadan metrin vetoa radalla. Muuten en ole urheiluseurojen vuorojen ulkopuolella juoksijoita Hakkarin urheilukentän radoilla juurikaan havainnut, junnujen yleisurheilukisoissa ja treeneissä kyllä senkin edestä.

Urheilukentän ratojen päälle vedetyillä laduilla käy sitä vastoin talvisaikaan iltasella ja viikonloppuisin melkoinen suihkina, muulloinkin kuin LeKi:n hiihtokoulussa, kun eri-ikäiset ja -taitoiset hiihdon harrastajat, yksin ja perhekuntina, kiertävät erimittaisten lenkkien kääntöpaikkana olevaa stadionia. Kuluneena talvena heitä on ollut havaintojeni mukaan erityisen runsaasti.

Monilla muillakin paikkakunnilla urheilukenttä on ympärivuotisessa käytössä.

Lempäälän kunnan Hakkarin urheilukentän alustavaan remonttisuunnitelmaan sisältyy, ettei uuden pinnoitteen päälle enää jatkossa järjestettäisi hiihtotoimintaa. Lempäälän Kisan hiihtoniilot suivaantuivat tiedon suunnitelmasta saatuaan saman tien: Hakkarin urheilukentällä on kuluneenakin talvena järjestetty mittavasti hiihtokisoja ja harjoituksia. Jaosto viestittää, että loppu tulee, jos siellä ei saa jatkaa.

Jos urheilukenttää ei saa jatkossa enää käyttää talviurheiluun, monen uuden kuntalaisen ensimmäiset kisat, hyvän osanoton keränneet perinteiset Nappula- ja Hippo-hiihdot saattavat nekin jäädä jatkossa toteutumatta.

Uimahallia meillä ei ole ja nyt urheilukentän ympärivuotinen käyttökin halutaan kieltää. Miksi? Jos katsotaan, että urheilukentän herkkä pinnoite kärsii talvisesta ladunhöyläyksestä traktorilla, tulee mieleen ajatus, että pinta on valittu, valmistettu tai pohjustettu väärin. Tehtäköön pinnoite kulutusta kestäväksi. Kai sen ladun voi painumien ehkäisemiseksi vetää kevyemmälläkin kalustolla, vaikka moottorikelkalla.

Kun tänne rantautui vuosia sitten uutena sisäurheilulajina salibandy taikka sähly, kuten sitä aikoinaan kutsuttiin, lajin harrastusta haluttiin rajoittaa. Muovimailojen katsottiin kuluttavan liikuntasalien urheiluparketteja. Buumi voitti ja kovasti kasvanut laji ja mailapojat kuitenkin sisäliikuntatiloihin päästettiin. Kuluivatko urheiluparketit? Toivottavasti. Se on kaikki kansanterveydelle, jos urheilupinnoitteet käytössä kuluvat. Kuluneet pinnat voi aina uusia.

Erkki Koivisto

Kommentit (2)

 1. Jalmari

  Olisiko sellainen mahdollista, että hiihtourat ajettaisiin muuhun kohtaan kuin juuri juoksuradoille? Etusuoralla on runsaasti tilaa katsomon ja ratojen välissä. Takasuorallakin on jonkin verran tilaa. Kaarteissa ja takasuoralla eniten kuluneita kohtia ovat sisäradat. Ainakin niiden käyttöä pitäisi talvikaudella välttää.

  Ongelma on varmaankin sama kuin joka puolella Lempäälää: maaperä on savista ja routivaa. Routa tekee savimaassa pahempaa jälkeä kuin esim. Lahden sorapohjaisella kentällä. Tampattu lumi ei tarjoa niin hyvää suojaa routaa vastaan kuin tamppaamaton lumi.

  Mutta ei Hakkarin kentän perustuksia tehdä uudelleen 150 000 €:lla

 2. Tykkiluminiilo

  Hiihtoniilot… Typerimpiä kommentteja esittävät toimittajaniilot. Useammin Hakkarissa näkee hiihtäjiä, etenkin talvella. Sen sijaan kesällä en ole nähnyt siellä yhtäkään hiihtäjää. Hienoa, että yleisurheilukenttää mietitään hiihdon näkökulmasta, se on tärkeintä. Myös yleisurheiluniilot ovat tehneet Lempäälässä hyvää ja tuloksekasta työtä ja ansaitsisivat sen mukaiset olosuhteet. Ja voidaanhan tässä halutessa ottaa toinenkin näkökulma. Monilla paikkakunnilla yleisurheilukentillä ei hiihdetä? Mutta jos Lempäälä-Vesilahden Sanomien ja toimittajaniilon tarkoitus on tehdä eri lajeille vastakkainasettelua, niin siinä kyllä onnistuu. Tärkeämpää olisi eri urheilulaji- ja kuntaniilojen miettiä asioita ja olosuhteita yhdessä eteenpäin. Monasti vain sukset menee ristiin, kun yhteistyötä pitäisi tehdä. Vaikka olisi tykkilumi suksen alla. Havuja perkele.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?