SM-hiihdot Naisten viestikisan jälkeen protestinkäryisiä tunnelmia

Viestimitali jäi kielen mitan päähän – parisprintissä Saarisille hopeaa

LeKi:n miehet Esa Seppä ja Iiro Niskanen (sauvan takana) hiihtivät viidenkympin kisassa kilometrikaupalla samaa tahtia. Niskanen oli lopulta komeasti 15. ja Seppä 83. Startanneita oli 142.

LeKi:n miehet Esa Seppä ja Iiro Niskanen (sauvan takana) hiihtivät viidenkympin kisassa kilometrikaupalla samaa tahtia. Niskanen oli lopulta komeasti 15. ja Seppä 83. Startanneita oli 142. Kuva: Antero Korhonen

Lempäälän Kisan hiihtävän naistrion Maija Saarisen, Mervi Pesun ja Aino-Kaisa Saarisen unelma SM-mitalista jäi pienen päähän. Vain kolme sekuntia erotti Kisan pronssimitalista, eikä kultaankaan ollut matkaa kuin 23 sekuntia.

– Oli varmastikin kaikkien aikojen tasaisin naisten SM-viestikisa, yhdeksän joukkuetta minuutin sisässä. Harmittavan vähän mitskusta jäimme. Vielä ensi vuonna iskemme ja iskemme mitaleille, rupatteli Joensuusta viestipäivän iltana tavoitettu Aino-Kaisa Saarinen.

Hän ja kaksoissiskonsa Maija Saarinen avasivat Kisan tämän kauden mitalisaldon SM-tasolla perjantaina 5.huhtikuuta, kun parisprintissä kaksikko nappasi hopeaa Vieremän Koiton takana. Samainen Vieremä voitti myös lauantaisen 3×5 kilometrin kisan.

– Parisprintissä tuli meille perhesarjan voitto, nauroi Aino-Kaisa Saarinen.

Lauantainen viestikisa alkoi Maija Saarisen avaamana, ja varsinkin alku ja loppu sujuivat kokeneelta pertsan taitajalta hyvin. Vaihtoon hän tuli kuudentena noin minuutin maajoukkuehiihtäjä Anne Kyllösen takana.

Toisella pätkällä hiihtosuunnistuksen maailmanmestari Mervi Pesu hiihti likipitäen elämänsä kisan ja toi LeKi:n vaihtoon seitsemäntenä.

– Alussa peesasin Leppävirran viestittäjää, ja tuntui kuin vauhti olisi ollut jopa leppoisaa, mutta kun menin hänestä ohi, vauhti tuntuikin aika kovalta. Hiukan loppunousun jälkeisellä tasaisella jouduin antamaan periksi, kommentoi osuudellaan peräti viidenneksi nopeimman ajan luistellut Pesu.

Aino-Kaisa Saarinen pääsi matkaan 55 sekuntia kärjen takana. Koko kausi on ollut Saariselle aika tuskainen ja varsinkin luistelutekniikka on ollut hävyksissä.

– Sitä samaa luisteluni viestiankkurina oli kuin on ollut koko kaudella, aika töpöttämistä, kritisoi moninkertainen arvokisamitalisti menoaan.

Kohtuuhiihto häneltä olisi riittänyt Kisalle pronssiin, mutta nyt ei viimeisessä ylämäessä suksi liukunut, ja Oulun uupunut ankkuri jäi muutaman metrin päähän eteen.

Viestikisan jälkeen alkoi kuulua kummia. Oulun Hiihtoseuran avaaja oli laskenut mutkassa ulos radalta ja palasi mutkan oikaisten eri paikasta takaisin kisauralle. Sääntökirjan selkeä sanonta on, että jos ajautuu radalta pois, pitää palata takaisin samasta kohtaa takaisin.

Tuomarineuvosto rankaisi Oulua kymmenen sekunnin aikasakolla, ja Kisa oli hetken pronssitiimi.

Oululaiset maajoukkuehiihtäjä Riitta-Liisa Roposen ja hänen puolisonsa huippuvalmentaja Toni Roponen tekivät vastaprotestin, joka meni läpi, ja tulokset palautettiin ennalleen.

– Niin, tässä oli perinteinen kiista sääntöjen kirjaimesta ja niiden hengestä eli tulkitsemisesta. Mielestäni sääntöjä pitää noudattaa, mutta turha jossitella sen suuremmin, otti Aino-Kaisa Saarinen kantaa kisapaikalla aika laillakin, ainakin oululaisten leirissä, tunteita kuumentaneeseen tilanteeseen.

– Meillä on niin hyvähenkinen sakki, että emme me vielä tähän luovuta, vaan hankimme ensi vuonna Kisalle SM-mitalin, lupasi Aino-Kaisa ”Aikku” Saarinen.

Miesten 4×10 kilometrin viestissä Kisan nelikko sijoittui varsin mainiosti ja ennakko-odotukset täyttäen 16:nneksi.

LeKi:n Esat Virtanen (vas.) ja Seppä sopivat ennen 50 kilometrin starttia kilpailijalle välttämättömistä juotoista. Kuva: Antero Korhonen

LeKi:n Esat Virtanen (vas.) ja Seppä sopivat ennen 50 kilometrin starttia kilpailijalle välttämättömistä juotoista. Kuva: Antero Korhonen

Kisan avaaja Esa Seppä joutui kiertämään massiivista lähtöhetken kolarisumaa, mutta sisukas Seppä saapui vaihtoon 25:nä. Pertsan ja viestien taitaja Lasse Lemmetti teki jälleen tiukassa paikassa laatutyötä ja nosti lempääläiset 20:nneksi. Osuusajoissa Lemmetti oli mainiosti 12:nneksi nopein. Sairasteluista kärsinyt Samuli Kivistö teki kolmannella osuudella yliopistotutkijan tarkkuudella työtä, ja hänen pätkänsä jälkeen LeKi oli sijalla 25. Kivistö oli 33:nneksi vikkelin pätkällään. Ankkuri Iiro Niskanen oli osuutensa aikana niin sanotusti ohituskaistalla liki koko matkan ajan ja nosti lempääläisiä yhdeksän sijaa ylemmäs. Niskanen oli ankkureista peräti kuudenneksi nopein, mikä tiesi hyvää seuraavan päivän kuninkuusmatkaa eli 50 kilometrin luistelukisaa ajatellen.

Niskanen lähtikin viidellekympille räväkästi ja väliajoissa hän keikkui sitkeästi kymmenen joukossa, kunnes viimeisillä kilometreillä iski väsy, ja sijaksi tuli kaikesta huolimatta erinomainen 15. sija.

– Tämän vuoden treenaamiseen tai paremminkin sanottuna kuntoiluun nähden hiihto ja sijoitus oli uskomattoman hyvä. Olen treenannut tällä kaudella kolme, neljä hiihtolenkkiä plus kuntopiirin viikossa, joten tahti on ollut leppeämpää kuin monella kuntoilijalla. Syynä ovat opiskelut, joita on jäljellä vuosi hammaslääketieteellisessä Oulussa. Ensi kausi noudattaa tämän vuoden kaavaa eli opintojen ehdoilla mennään, mutta kun tänäkin vuonna näin kivasti kulki, niin ilman muuta kilpaa hiihdän ensi talvenakin, raportoi Iiro Niskanen tuntemuksiaan ja kuulumisiaan.

Esa Seppä oli viidelläkympillä 83:s. Aino-Kaisa Saarisen 30 kilometriä  sujui tasapaksusti, ja sijoitukseksi tuli kahdeksas tila. Mervi Pesu luisteli maratonin sijalle 30.

Erittäin positiiviseen esitykseen venyi duo Seppä-Lemmetti miesten sprinttiviestissä, mutta kohtaloksi tuli karsiutua alkuerässä kovemmalla ajalla, millä toisessa alkuerässä esimerkiksi Valkeakosken Haka meni finaaliin.

Lomaa, miettimistä ja kohti uran huipennusta

Hiihtäjätär Aino-Kaisa Saarisen kausi mallia 2012–13 oli kaukana siitä, mitä hiihtokansa toivoi ja odotti, eikä itsekriittinen urheilija itsekään anna sesongista itselleen korkeita onnistumispisteitä. Meno oli läpi kauden sen näköistä kuin olisi käsijarru ollut kiinni.

– Seuraavaksi lomaillaan ja nollataan tämä kausi. Seuraavien viikkojen aikana laaditaan suunnitelmat seuraavaa kautta kohti, sanoo Aikku Joensuun SM-viesteissä.

Saarisella on tilillään peräti 11 arvokisamitalia, niistä kolme olympialaisista. Henkilökohtaisia mitaleista on kolme, joista yksi tuli Vancouverin 30 kilometriltä vuoden 2010 olympialaisista.

Ensi vuosi on taas olympiavuosi ja kisat käydään Venäjän Sotshissa. Erittäin todennäköistä on, että 34-vuotiaan Aikun ura huippuhiihtäjänä päättyy Sotshiin.

– Nyt on tarkasti analysoitava, mikä tällä kaudella meni pieleen. Pohdittavana ovat myös muun muassa kesän leiritykset. USA:n maajoukkueleirille minulla on kutsu, mutta asiat ovat mietintämyssyssä.

Paljon on spekuloitu valmentajan merkitystä tai pikemminkin valmentajattomuuden merkitystä Saarisen tämän sesongin vaisuuteen. Eri asiantuntijat ovatkin arvioineet Saarisen treenin menneen liikaa kulutuksen puolelle, mikä vei menosta herkkyyden ja huippuvauhdin. Tällä kaudella hänellä ei ollut nimettyä vastuuvalmentajaa, vaan tietynlainen neuvonantajien rinki ympärillään.

– Valmennusasiatkin ovat vielä kysymysmerkin alla, sanoo Saarinen.

Yksi etappi Aikulla keväällä on jo selvänä.

– Ideapark-juoksuun tulen ilman muuta mukaan. Se oli kiva ja hyvin järjestetty tapahtuma, siellä tavataan, sanoo Aikku ja kiittää Lempäälästä tullutta myötäelämisestä ja kannustamisesta.

 

Juha Raunio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?