Verenluovutus Lempäälässä viikolla 16.

Suomen Punaisen Ristin veripalvelu järjesteää verenluovutustilaisuuden Lempäälässä perjantaina 19. huhtikuuta kello 14–18 Lempoisten seurakuntakeskuksessa osoiteessa Kirkkopolku 1.

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet, kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet, eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan on oltava terve, 18–65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan on oltava alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta noin kahden ja naiset noin kolmen kuukauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen on oltava miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan on voitava todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Suomessa tarvitaan joka arkipäivä yli 1 000 verenluovuttajaa. Verenluovuttajia tarvitaan päivittäin kaikista veriryhmistä. Vuosittain arviolta 55 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?