Kunnianosoitus: Sääksjärvellä järjestetään talkoovoimin näyttely taidemaalari Matti Haapalan kunniaksi

Muotokuvia ja usvaisia maisemia

Mikko Nurminen esittelee taulua, jolla on tunnearvoa. Matti Haapala on maalannut teokseen Nurmisen ja Haapalan isät.

Mikko Nurminen esittelee taulua, jolla on tunnearvoa. Matti Haapala on maalannut teokseen Nurmisen ja Haapalan isät.

Moni lempääläläinen ei tiedä, kuka oli kuvataiteilija Matti Haapala. Ei edes Sääksjärvellä, vaikka Haapala asui alueella ja sen lähistöllä miltei koko ikänsä.

Nyt Haapalan pitkäaikainen ystävä Mikko Nurminen on päättänyt laittaa pystyyn näyttelyn edesmenneen taiteilijan kunniaksi.

Minulla on jo jonkin aikaa ollut päähänpinttymä taidenäyttelystä. Matin kuolemasta tulee nyt kymmenen vuotta täyteen, joten ajankohta oli oikein otollinen.

Nurmisen tarkoituksena on kerätä Haapalan töitä esille Sääksjärven kirjastoon. Tarkoitusperät ovat vilpittömät. Hän haluaa muistella vanhaa ystävää ja samalla tuoda Haapalan taidetta tutuksi niille, jotka eivät siihen ole aiemmin törmänneet. Kaupallista hyötyä näyttelyllä ei haeta.

Havukka-ahon ajattelija

Mikko Nurminen tunsi Haapalan aivan lapsuudesta asti. Ystävinä he myös pysyivät aina Haapalan kuolemaan saakka. He kuuluivat samaan ”Höytämön jengiin”, joka vietti paljon aikaa yhdessä 1960-luvulla.

Nurmisella on paljon hyviä muistoja Haapalasta. Nuorena rassattiin mopoja ja käytiin tansseissa. Ja aina Haapala maalasi.

Matti oli pohdiskelevainen tyyppi. Vähän niin kuin Havukka-ahon ajattelija. Joskus hän oli hieman syrjäänvetäytyvä, mutta myös hyvä seuramies, kun sille päälle sattui.

Haapala työskenteli kenkätehtaassa 1990-luvulle asti. Vasta silloin koko ikänsä taidetta harrastanut Haapala otti irtioton päivätyöstään ja aloitti kokopäiväisen kuvataiteilijan elämän.

Hän oli lähes täysin itseoppinut. Tyyliltään teokset ovat melko tummia ja usvaisia.

Haapala erikoistui urallaan perinteiseen kuvataiteeseen, mutta hän on kokeillut myös modernia ilmaisua. Hänen tuotannostaan suurin osa on muotokuvia ja tunnelmallisia usvamaisemia. Viimeisinä vuosinaan Haapala toimi myös Lempäälän taideyhdistyksen puheenjohtajana.

Taidenäyttely Matti Haapalan kunniaksi järjestetään näillä näkymin Sääksjärven kirjastossa 13. toukokuuta. Jos omistat Haapalan taidetta ja olet suostuvainen lainaamaan sitä näyttelyä varten, ota yhteyttä Mikko Nurmiseen puhelimitse (044 038 2602) tai sähköpostitse (mikko.nurminen@kotiposti.net). Teoksien arvo olisi hyvä arvioida irtaimistovakuutusta varten.

Kuvataiteilija Matti Haapala oli erikoistunut muotokuviin ja usvaisiin maisemiin.

Kuvataiteilija Matti Haapala oli erikoistunut muotokuviin ja usvaisiin maisemiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?