Hulausjärvi – Rikalan kanava suunnitelmissa myös epäkohtia

Olen mielenkiinnolla seurannut puheita Rikalan kanavan aukaisemisesta Vanajaveden juoksuttamiseksi Hulausjärveen. Aluksi asia tuntui aivan utopistiselta eikä siihen osannut edes suhtautua vakavasti. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tämä hanke saattaa jopa toteutua.

Hankkeen valmistelu vaikuttaa varsin yksipuoliselta ja tulokset tunnutaan tietävän varmuudella etukäteen. Mielestäni asiasta löytyy kuitenkin myös vakavia epäkohtia ja haittoja, joita ei ole otettu lainkaan huomioon.

Kun virtaus lisääntyy Rikalanjärvestä, lisääntyy myös kiintoaineksen kulku veden mukana. Vaikka virtaus Hulausjärvellä kääntyy Näppilän salmea kohden, jatkaa painava kiintoaines matkaansa suoraan liettäen Hulausjärven pohjoispäätä. Vallitseva tuulen suunta ja eteläinen aallokko on jo minun muistini aikana tuonut lietettä pohjoisrannalle ja lisääntyvä virtaus pahentaa tätä entistä enemmän.

Jos sitten viedään vielä putki Heinälahteen ja aletaan juoksuttaa sieltäkin lisävettä , saadaan Hulausjärveen lietteen mukana lisää levää ja ennen kaikkea pelättyä sinilevää. Heinälahden tilanne voi parantua, mutta Hulausjärven ja erityisesti sen pohjoisosan veden laatu varmasti huononee.

Levätilanne on viime aikoina huomattavasti parantunut mm. ”roska”kalastuksen ansiosta, mutta erittäin hiljaisella etelätuulella järven pintaveden mukana kerääntyy levää nytkin pohjoisrannalle. Tulevatko Heinälahden levät tätä vielä lisäämään?

Elina Kivi
Hulausjärven pohjoisrannan kesäasukas

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?