Äijäfutis ei ole naisilta pois

Tampereen yliopiston geriatrian professori Jaakko Valvanne (oik.) tietää, että suomalaisen miehen saa tehokkaimmin houkuteltua liikkumaan toinen suomalainen mies. Narvan kuntofutiksen vetäjä Juha Mäkelä (kesk.) ja Visan jalkapallojaoston puheenjohtaja Mika Allén saivat arvovaltaisen suojelijan tapahtumalle.

Tampereen yliopiston geriatrian professori Jaakko Valvanne (oik.) tietää, että suomalaisen miehen saa tehokkaimmin houkuteltua liikkumaan toinen suomalainen mies. Narvan kuntofutiksen vetäjä Juha Mäkelä (kesk.) ja Visan jalkapallojaoston puheenjohtaja Mika Allén saivat arvovaltaisen suojelijan tapahtumalle.

Kun mies alkaa lähestyä tiettyä ikää, sohvanpohja alkaa vetää puoleensa raskaan työpäivän jälkeen. Kukkeimman nuoruuden sivuuttanut uros ei hevillä lähde ulos kuntoaan hoitamaan, ellei joku samanhenkinen toimi vetoapuna.
– Lapsille ja naisille ja on tarjolla paljon liikuntaa, mutta miehet ovat jääneet vähän paitsioon. Ilman joukkuelajin tarjoamaa seuraa kipinä helposti hiipuu, kun mittariin alkaa tulla vuosia, toteaa Juha Mäkelä, Narvan äijäfutiksen pääideologi.

Uutta vuoro naisille ja nuorille

Mäkelä joukkoineen on aloittelemassa keskiviikkoiltojen kuntofutiksen toista kautta Narvan luonnonnurmikentällä. Uusi kausi vapaata mutta tiukan standardoitua jalkapalloiloittelua potkaistaan liikkeelle 8. toukokuuta. Kauden uutuutena mukaan on otettu kaikille yleinen vuoro, jolle ovat tervetulleita myös naiset.
– Aiemmin joukkueissa pelasivat kaikenikäiset keskenään. Nyt ensimmäinen vuoro on kaikille yli 12-vuotiaille ja varsinainen äijäfutisvuoro yli 30-vuotiaille. Jako tehtiin, jotteivat pienimmät pelaajat jäisi isompien jalkoihin.
Vakavia kolhuja ei Narvan kentällä ensimäisellä kaudella nähty. Mäkelä kuvaa mennyttä kesää hauskaksi, pelejä leppoisiksi ja välillä koviksikin vailla ylilyöntejä. Kaudella futistaitojaan kävi herättelemässä noin 50 henkilöä, joista parikymmentä oli parasta A-ryhmää eli päälle kolmekymppisiä äijiä.

Mies ei hevin liiku ilman kaveria

Toiselle kaudelle ollaan starttaamassa vähintään samansuuruisella joukolla. Mukaan on saatu myös arvovaltaisia ja asiantuntevia tukijoukkoja niin kunnasta, seurakunnasta kuin lääketieteen huippuyksiköistäkin. Kaikille yhteisenä missiona on keski-ikäisen tai sitä uhkaavasti lähestyvän miehenpuolen fyysisen ja henkisen terveyden kohentaminen liikunnan avulla.
Tampereen yliopiston geriatrian professori Jaakko Valvanne pitää narvalaista kuntojalkapalloideaa loistavana. Mäkelän ottaessa yhteyttä työtoveriinsa hän oli oitis valmis ryhtymään tapahtuman suojelijaksi.
– Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa liikuntaa. Joukkuelajeissa on vielä se hyvä puoli, että toiminta niissä on sosiaalista. Erityisesti yksinäiselle ihmiselle joukkuelajien luoma kannustava ilmapiiri voi olla erittäin tärkeää.
Aerobikkaava kirkkoherra Harri Henttinen tarttui myös Mäkelän haasteeseen. Kentällä pallon perässä häntä ei tultane näkemään, mutta lähtemällä mukaan hän halusi näyttää vihreää valoa vapaaehtoiselle yhdessä touhuamiselle.
– Kiireiset työpäivät estävät pelikentälle lähdön, mutta hengenmiehelle sopivasti tulen olemaan mukana nimenomaan hengessä. Arvostan erittäin paljon ihmisiä, jotka haluavat antaa omaa aikaansa toisten hyväksi. Tärkeintä meille jokaiselle on löytää oma liikuntalajimme ja muistaa pilke silmäkulmassa. Elämää ei kannata ottaa liian vakavasti eikä siis myöskään liikuntaa.
Kunnan päättäjiä ja Visaa edustava Mika Allén aikoo viime kesän tapaan heilua kentällä mahdollisimman paljon.
– Kunnan päätöksenteossa kuntalaisten hyvinvointi tulee huomioida aiempaa paremmin. Narvan kuntojalkapallon tavoitteena on olla mahdollisimman helposti lähestyttävä liikuntamuoto, jossa ei pelata veren maku suussa eikä lasketa pisteitä.

Nykymiehellä ei varaa veltostua

Ei verenmakua, ei totisina, mutta kuitenkin täysillä; idean isältä, Mäkelältä, meinaavat adjektiivit loppua kesken hänen yrittäessään kuvata tunnelmaa kentällä flow´n iskiessä.
– Se fiilis on aivan uskomatonta. Ei haluaisi millään lopettaa vaan jatkaa loputtomiin. Tämä hyödyttää myös parisuhdetta. Hyväkuntoinen, moderni mies jaksaa seuraavana päivänä vielä imuroidakin.
Vapun jälkeisenä keskiviikkona siis starttaa Narvan kuntojalkapalloilun toinen kausi. Pelaaminen aloitetaan tunnin Y12+ -vuorolla klo 17.30 ja jatketaan puolitoista tuntia M30+ -väen kanssa klo 18.30. Vetäjänä molemmissa toimii Juha Mäkelä. Jos kenttä ei ole pelikunnossa, kauden alkua siirretään viikolla eteenpäin. Kausi jatkuu syyskuun puoliväliin.

Vielä mahtuu mukaan

– Y12+ -vuorolle ei tarvitse ilmoittautua, mutta M30+  edellyttää ennakkoilmoittautumista.  Mukaan on ehtinyt ilmoittautua jo yli 30 innokasta pelaajaa. Tavoitteenamme on saada 50 äijää rinkiin. 24 mahtuu vuorolle, 18 kentälle. Tarvittaessa otetaan käyttöön lisävuoro sunnuntaisin. Peli tulee olemaan höntsyluonteista, ohjattua, vailla erotuomaria ja sarjasysteemiä.

Peli on kovaa mutta reilua, kun suuri osa pelaajista on yli kolmekymppisiä äijiä. Ensimmäisellä kaudella viime kesänä Narvan kuntofutikseen kävi ottamassa tuntumaa noin viisikymmentä potkijaa. Alkavalle kaudelle vuoroja on lisätty ja naisetkin pääsevät kentälle. (Kuva: Juha Mäkelä)

Peli on kovaa mutta reilua, kun suuri osa pelaajista on yli kolmekymppisiä äijiä. Ensimmäisellä kaudella viime kesänä Narvan kuntofutikseen kävi ottamassa tuntumaa noin viisikymmentä potkijaa. Alkavalle kaudelle vuoroja on lisätty ja naisetkin pääsevät kentälle. (Kuva: Juha Mäkelä)

Ilmoittautumislomake ja lisätiedot löytyvät netistä osoitteesta http://vesvi.nettilomake.fi. Ilmoittautumisaika päättyy 30.4. Mukaan voi tulla myös Vesilahden ulkopuolelta. Mäkelän ja Allénin toiveena on, että jonain päivänä kuntofutis päihittäisi kuntarajat ja palvelu pelaisi koko Suomessa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?