Tampereen kaupunkiseutu -selvitys etenee

Tampereen kaupunkiseudun kuntien omaehtoinen selvitystyö etenee aikataulussaan. Selvitysmies Rauno Saaren mukaan selvityksen väliraportti valmistuu elokuussa 2013. Kuntalaisia ja kuntien henkilöstöä aktivoidaan osallistumaan selvitykseen muun muassa ensi syksynä toteutettavalla kyselyllä.
Valtio varautuu asettamaan tämän vuoden aikana Suomen 12 suurelle kaupunkiseudulle erityiset kuntajakoselvittäjät. Tampereen kaupunkiseutu poikkeaa kuitenkin muista kaupunkiseuduista, koska alueella aloitettiin omaehtoinen selvitystyö jo alkuvuodesta 2013. Selvitystyön ohjausryhmä kokoontui 18. huhtikuuta.

Ohjausryhmä päätti, että selvityksessä mukana olevien kuntien talouden tilasta hankitaan ulkopuolinen arvio, joka pohjautuu kuntien yhteisesti valmisteltuun materiaaliin. Selvitystyön myöhemmässä vaiheessa varaudutaan myös vaihtoehtoisten hallintomallien taloudellisten vaikutusten arviointiin.

”Elinvoimainen Tampereen kaupunkiseutu – tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen” -nimisessä selvitystyössä ovat mukana Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi. Selvityksen tavoitteena on tukea kaupunkiseudun kilpailukyvyn ja elinvoimaisuuden vahvistamista, asukkaiden hyvinvoinnin edistämistä ja sekä hyvän elinympäristön ja kestävän kehityksen turvaamista.

Selvityksessä tarkastellaan eri näkökulmista tavoitteiden edellyttämiä toimintamalleja: kunnat, kuntien välinen yhteistyö, seutuhallinto ja uusi kunta. Työn aikana arvioidaan erilaisten organisointivaihtoehtojen vaikutuksia Tampereen kaupunkiseudun hyvinvointiin ja kilpailukykyyn.

Arvioinnin kuluessa järjestetään keskustelutilaisuuksia niin kaupunkiseudun poliittisille päättäjille kuin kuntalaisillekin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?