Aikainen korvasieni yllätti Siltalan pehtoorin

Korvasieniä ilmestyi esiin lauantaina 20. huhtikuuta lumen alta Rämsöössä. Kuva on otettu maanantaina 22. huhtikuuta.

Korvasieniä ilmestyi esiin lauantaina 20. huhtikuuta lumen alta Rämsöössä. Kuva on otettu maanantaina 22. huhtikuuta.

Vuosikymmeniä sienimetsiä kolunnut Aapo Siltala yllättyi viime lauantaina 20. huhtikuuta melkoisesti, kun lumen alta työntyi esiin korvasieniä. Koskaan aikaisemmin hän ei ole tällaiseen ilmiöön törmännyt.

– Ihmettelin, kun lumen alta ruskotti jotain. Kaavin lunta pois ja siellähän kasvoi aivan valmiita korvasieniä. Lauantain jälkeen lumet ovat jo lähes kokonaan sulaneet, mutta sienirihmasto tuottaa lisää satoa, Ojalantien päässä Rämsöössä asuva Siltala kertoo.

Hän toteaa, että rämsööläiset korvasienet ovat yleensä ilmestyneet näkyviin vasta touko-kesäkuussa.

– En ikinä ole tällaistakaan nähnyt, että lumi on maassa ja korvasieni kasvaa lumen alla, mies päivittelee.

Aapo Santala on kerännyt korvasieniä jo vuosikymmenten ajan. Aikoinaan hän myi niitä hotelleihin ja ravintoloihin, muun Lempäälään Villa Hakkariin.

Pää tuli kipeäksi

Korvasieni on myrkyllinen sieni. Siltala sanoo, että hänelle tuli pää kipeäksi jo niitten poimisesta. Sienestä tulee voimakas tuoksu.

– Ne pitää ehdottomasti moneen kertaan ryöpätä ennen kuin niitä voi syödä. Sisällä niitä ei pidä keittää, sillä keitoksesta lähtee niin voimakas höyry, että se saattaa aiheuttaa huonovointisuutta.

Aapo Siltala teki korvasienilöydön kotipihansa tuntumasta Vesilahden Rämsööstä.

Aapo Siltala teki korvasienilöydön kotipihansa tuntumasta Vesilahden Rämsööstä.

Lahonneen puun päällä

Siltalan löytämät korvasienet kasvoivat aivan hänen pihapiirissään aurinkoisella paikalla sirkkelisahan puuperkeiden päällä. Useimmiten Siltala löytää korvasienet umpimetsästä lahonneiden puiden tai niiden mätänevien juurien päältä.

– Kauppiaslegenda Leo Tanskasella oli mökki tuossa lähellä, ja hän halusi opettaa minulle kunnon korvasienipaikkoja. Tanskanen vei minut hakkuuaukealle, mutta ei sieltä mitään löytynyt. Minä puolestani vein Tanskasen umpimetsään ja näytin ison kuusen alle, että katsopa tuonne. Tanskanen oli aivan ihmeissään, että sellaisessa paikassa kasvoi iso korvasieni, Aapo Siltala myhäilee.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?