Köyhän kunnan kyyditykset

Sairaalle sukulaiselle soitettiin ambulanssi. Kyyti saapui nopeasti Sääksjärvelle. Todettiin, että potilasta ahdistaa ja henki kulkee huonosti. Parasta lähettää sukulainen Lempäälän terveyskeskukseen. Sitten sanottiin mutta, kuuluisa mutta.

Henki kulkee huonosti, mutta sellaista miestä, jolla ei ole hengenvaaraa, ei voida kuljettaa ambulanssilla, vaan siirtyminen terveyskeskukseen tapahtuu omalla autolla, bussilla tai taksilla. Vaihtoehtoinen kyyti on kuulemma kunnalle halvempi kuin ambulanssikyyti. En tiennytkään, että kun sairasta kyyditään ambulanssilla, on seurassa mukana myös kokonainen kunta.

Hengenvaarattomassa tilassa oleva sukulaisen sai kutsuttua paikalle kylän parhaan taksikuskin. Hengenvaaraton sukulainen sysättiin taksiin ja matka kohti Lempäälää sai alkaa.

Sunnuntaisessa auringonpaisteessa ajoi puolityhjä ambulanssi ja täysi taksi peräkanaa Lempäälään. Peräkanaa kylänraitilla kuin köyhän talon porsaat. Hengenvaarattomassa tilasssa olevalle sukulaiselle annettiin sänkypaikka osastolta ja taksilasku.

Näin toimitaan meidän kylässä. On se raha ihmeellinen asia. Kenelläkään ei ole rahaa, mutta jokainen tahtoo säästää. Kärjistäen voisi sanoa, että ambulanssiväki ei enää taida tehdä muuta kuin säästää kunnan olemattomia rahavaroja. Ambulanssiväki kuljettaa pitkin kylänraittia arvokasta säästölistaa. Tätä säästölistaa täytyy ilmeisesti suojella valtiovallan taholta. Säästölista on kuin uuden ajan raamattu.

Ehdotan, että ambulansseihin asennetaan taksiautoista tuttu taksamittari. Näin kunnanisät voivat periä korvauksen hengenvaarattomilta potilailta, kun heitä kyyditetään osastolle. Samanlainen taksamittari voitaisiin asentaa myös poliisi-, palo- ja kirjastoautoihin.

Esa Salminen

 

 

Yksi kommentti

  1. Kolikon toinen puoli

    Ja sen aikaa, kun huonosti hengittävää, jalkaa aristavaa tai ummetuksesta kärsivää, sinällään lääkärihoitoa vaativaa potilasta kyyditään ambulanssilla terveyskeskukseen, ei se ambulanssi voi ottaa vastaan muita tehtäviä. Näin joudutaan tilanteeseen, jossa kahden ambulanssin sijasta tarvitaankin kolme, että päivän pelastavien tehtävien lisäksi pystytään hoitamaan myös henkeä pelastavat tehtävät. Kyllähän ambulanssi voisi hoitaa kaiken, koulukyydeistä lähtien. Viedä mennessä ja tuoda tullessa. Mutta kyllä se taksi kuitenkin on halvempi kunnalle ja sitä kautta myös sinulle. Usko pois.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?