Runomaraton: Lempäälässä runoiltiin perinteisesti ja bingoten.

Runo sai siivet Lempäälässä

Runomaraton täytti lauantaina 20. huhtikuuta Lempäälän työväentalon penkit runouden ystävillä. Vuosittainen tapahtuma järjestettiin Lempäälän Runo ja Sanatade ry:n toimesta jo kolmannentoista kerran.

– Tapahtuman teemana on runon synty ja siivet. Meillä on tänä vuonna esiintymässä erityisen paljon esikoisrunoilijoita, jotka avaavat runojensa syntyä, kertoi yhdistyksen varapuheenjohtaja Kirsti Kuronen.

Elämän kemuissa

Valkeakoski-opiston esitys Elämän kemut kosketti ja nauratti yleisöä.

Valkeakoski-opiston esitys Elämän kemut kosketti ja nauratti yleisö

Valkeakoski-opiston runoryhmän Elämän kemut-esitys oli ennakkoensi-illassa runomaratonilla.

Valkeakoski-opiston runoryhmän Elämän kemut-esitys oli ennakkoensi-illassa runomaratonilla.

Valkeakoski-opiston lausuntapiiri Riimi esitti runomaratonilla esityksen nimeltä Elämän kemut. Viime sunnuntaina ensi-iltaan tullut esitys kävi läpi elämän kirjoa useiden runoilijoiden kautta. Esimerkiksi Eeva Kilven, Hannele Huovin ja Heli Mustosen runoilla puhuteltiin yleisöä koskettavasti, mutta kuitenkin huumorin kautta. Ohjaaja Minna Kankaan teatteritausta näkyi esityksessä positiivisella tavalla ja piiriläisten vaivaton esiintyminen oli mukavaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Teatterin ja runouden liitto toimi mainiosti.

Ohjaaja Minna Kankaan teatteritausta näkyi lausuntaryhmä Riimin esityksessä.

Ohjaaja Minna Kankaan teatteritausta näkyi lausuntaryhmä Riimin esityksessä.

 

 

– Lausuntaryhmä Riimi oli järjestämässämme jouluruno-tapahtumassa esiintymässä ja siellä ihastuimme heidän tulkintansa syvyyteen, Kuronen kertoo.

Runomaratonin muita esiintyjiä olivat mm. palkittu tamperelainen runoilija Risto Ahti, joka toimi tapahtuman suojelijana ja kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen, jonka esitys tulkattiin myös viittomakielelle.

Runosoturit

 

Runosodassa sijoittuneet joukkueet saivat palkinnoiksi stipendit.

Runosodassa sijoittuneet joukkueet saivat palkinnoiksi stipendit.

Perinteisen runonlausunnan lisäksi ohjelmassa oli mm. runobingoa ja runosota. Runosodassa vastakkain olivat neljä joukkuetta Pirkanmaan lukioista. Tuomareina sodassa toimivat Vilja-Tuulia Huotarinen ja Lempäälän Runo ja Sanataide ry:n puheenjohtaja Heikki Hult.

Jokainen ryhmä oli valmistellut runosotaan esityksen ja erilaisuudessaan ne havainnollistivat, miten kekseliäästi runon voi yleisölle esittää. Mukana oli niin soittoa, laulua, lausuntaa kuin kännykkäpuheluitakin.

Lempäälän lukiosta kisaan osallistui lukion ekaluokkalainen Annina Kettunen. Kettunen kuuli kilpailusta vasta edellisenä päivänä äidinkielenopettajaltaan. Hän kirjoitti runon samana iltana ja saapui esittämään sen rohkeasti yksin. Heikki Hult kuvaili Kettusen runoa esityksineen vanhaksi, hyväksi ja perinteistyyppiseksi.

Lempäälän lukiossa opiskelevan annina Kettusen tulevaisuudentoiveissa on kirjoittaa kirja.

Lempäälän lukiossa opiskelevan Annina Kettusen tulevaisuudentoiveissa on kirjoittaa kirja.

– Pidän perinteisestä runoudesta, koska se on mielestäni kauniimpaa, Kettunen perustelee esityksensä tyyliä.

Runosodan voiton vei Tampereen yhteiskoulun lukio. Lukion ykkösluokkalaiset Venla Hakala ja Maisa Myllymäki innostuivat lähtemään kisaan mukaan luovan kirjoittamisen kurssilla. Esityksessä mukana oli Venla Hakalan lisäksi Enna Alastalo

 

– Teksti oli yhtä aikaa villiä ja herkkää ja tuli varmasti monelle täällä lähelle, kehui tuomarina toiminut Vilja-Tuulia Huotarinen.
Esitys oli yhteiskuntakriittinen ja nuorten näkökulmasta tehty. Taitavasti esiintyneet nuoret naiset käsittelivät  runoissaan mm. kiusaamista, nuorten paineita ja suvaitsevaisuutta.

Tampereen yhteiskoulun lukion joukkue vakuutti tuomarit ja voitti runosodan.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?