Partio: Tyttölippukunta Erä-Pirkot juhlii pyöreitä vuosia

”Partio on iloinen leikki”

Markus Perko: Erä-Pirkkojen lippukunnassa toimii noin 80 partiolaista. Kuvassa vas. ylärivi Riina Aspila, Heidi Haapaniemi, Kirsi-Marja Lamppu, Katri Kinnari-Ahola, Hanna Setälä ja Katja Pennanen. Alarivi: Pauliina Miettinen, Amanda Malminen, Aino Perko, Elisa Heikkilä, Tiia Jokinen ja Siiri Siltanen.

Kuva Markus Perko.  Erä-Pirkkojen tyttölippukunnassa toimii tällä hetkellä  noin 80 partiolaista. Kuvassa vas. ylärivi Riina Aspila, Heidi Haapaniemi, Kirsi-Marja Lamppu, Katri Kinnari-Ahola, Hanna Setälä ja Katja Pennanen. Alarivi: Pauliina Miettinen, Amanda Malminen, Aino Perko, Elisa Heikkilä, Tiia Jokinen ja Siiri Siltanen.

Lempääläinen tyttölippukunta Erä-Pirkot viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan. Juhlallisuuksia vietettiin lauantaina 20. huhtikuuta illallisilla, ja jatkettiin sunnuntaina Lempäälän kirkossa partiomessulla.

– Partiomessussa laulettiin partiolauluja ja esiintymässä oli Vesilahden Valkohäntien Partiokööri, kertoo Erä-Pirkoissa sampona, eli seikkailija-ikäkausiryhmän johtajana, toimiva Riina Aspila.

Erä-Pirkon polku

Monivuotinen lippukunnanjohtaja ja perustajajäsen Helli ”Hymy” Vilpas kertaa Erä-Pirkkojen perustamisvaiheita näin:

– Lempäälässä oli keskustelua partion perustamisesta ja kutsuttiin koolle kyläkokous. Kokouksessa mielipiteet jakautuivat aluksi voimakkaasti kahtia, koska osa oli vahvasti perustamista vastaan.

Yhteisymmärrykseen kuitenkin päästiin, ja lippukunta Erä-Pirkot rekisteröitiin vuonna 1953. Lippukunnan nimestä järjestettiin yleisökilpailu ja voiton vei suomennettu versio pyhästä Birgitasta. Erä-Pirkko on siis Erä-Birgitta.

– Nimi sai huomiota keskusjärjestössäkin ja sitä kehuttiin hauskaksi. Olemme ylpeitä nimestämme, kertoo Riina Aspila hymyillen.

Riina Aspila toivoo Erä-Pirkkojen toimintaan lisää aikuisia. He tarvitsevat lisäkäsiä, jotta voivat ottaa lisää innokkaita partiolaisia mukaan toimintaansa.

Riina Aspila toivoo Erä-Pirkkojen toimintaan lisää aikuisia. He tarvitsevat lisäkäsiä, jotta voivat ottaa lisää innokkaita partiolaisia mukaan toimintaansa.

Talkoilla keinosydän lastenklinikalle

Nuorella lippukunnalla ei ollut juurikaan varoja, joten innokkaat ja kekseliäät partiolaiset keräsivät rahaa esimerkiksi koko lippukunnan voimin valmistelluilla teatteriesityksillä. Myös hyväntekeväisyystempauksiin lähdettiin mukaan suunnattomalla innolla, kertoo Vilpas. Rahaa kerättiin niin lastenklinikalle kuin Gambiaankin.

Tänä päivänä Erä-Pirkkojen toimintaa ovat mm. koko perheen kuukausittaiset tapahtumat.

– Laskiaisrieha, peli-ilta, talvileiri, luettelee Riina Aspila vuoden aikana järjestettyjä tapahtumia.

Kesällä Erä-Pirkot suuntaavat elokuvateemaiselle Ilves13-piirileirille Hämeenlinnaan.

Partio on vastuunkasvattaja

Riina Aspila toivoo Erä-Pirkkojen toimintaan lisää aikuisia. He tarvitsevat lisäkäsiä, jotta voivat ottaa lisää innokkaita partiolaisia mukaan toimintaansa.

Lähes neljännes vuosisadan partiossa mukana ollut Riina Aspila on saanut partiotoiminnasta ja erilaisista projekteista sen piirissä kokemusta ryhmän johtamisesta ja ryhmässä toimimisesta.

– Kuinka vanhaksi pitää elää, että saat yhtä vastuullisen projektin työelämässä, kuin partiossa, pohtii Riina Aspila.

Lippukunnanjohtajana 37 vuotta toiminut Helli Vilpas on edelleen partiotoiminnassa mukana. Nykyään hän kuuluu Birgitan kiltaan, johon kuuluu 50-70-luvuilla mukana toiminnassa olleita Erä-Pirkkoja. Säännöllisissä tapaamisissaan he käyvät esimerkiksi hiihtämässä järven jäällä tai lintutornilla.

Sanonta ”kerran partiolainen, aina partiolainen” tuntuu pitävän paikkaansa.

Helli "Hymy" Vilpas kertoo, että partio on tuonut hänen elämäänsä uskomattoman määrän ystävyyttä.

Helli ”Hymy” Vilpas kertoo, että partio on tuonut hänen elämäänsä uskomattoman määrän ystävyyttä.

Erä-Pirkot ry

  • 1953 perustettu lempääläinen tyttölippukunta.
  •  Ensimmäinen lippukunnanjohtaja Helli "Hymy" Vilpas, nykyinen lippukunnanjohtaja Helli Huvinen.
  • Jäseniä noin 80. Suomessa partiolaisia noin 60 000 ja maailmassa noin 45 miljoonaa.

Partiossa

  • Päätetään yhdessä asioista ja jaetaan vastuuta.
  • Opitaan kokemisen ja tekemisen kautta.
  • Retkeillään luonnossa, metsässä ja vesillä.
  • Yövytään teltassa tai mökissä kesällä ja talvella.
  • Osallistutaan lippukuntaleireille, piirileireille ja suurleireille.
  • Leikitään, lauletaan ja huudetaan partiohuutoja.

Erä-Pirkot netissä: www.lempaalapartio.info

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?