Ravintolakierros: Kaukana ovat ne ajat, jolloin Lempäälässä oli vain kourallinen ruokaravintoloita ja niissäkin yleensä lähes samankuuloinen ruokalista. Nykyisin kunnasta löytyy vaikka minkälaisia ravintoloita: vatsansa voi täyttää tuhdisti tai kevyemmin, kotiruualla tai kansainvälisillä mauilla. Samalla voi tehdä melkein maailmanympärimatkan ruuan siivin.

Ruokamatka Lempäälän ympäri

Vaihmalan Hovin Miia Karjala (vas.) ja Tiina Alanen tekevät loppusilausta ennen asiakkaiden saapumista.

Vaihmalan Hovin Miia Karjala (vas.) ja Tiina Alanen tekevät loppusilausta ennen asiakkaiden saapumista.

Lounas Ranskan maaseudulla

Jos lounastaisi mielellään vaikka Provencen maaseudulla idyllisissä pikku bistroissa, kannattaa auton nokka kääntää kohti Vaihmalaa ja hotelli-ravintola Vaihmalan Hovia. Lempäälän Vuoden kulttuuriteko -palkinnon muutama vuosi sitten saanut ravintola on mainio ajelukohde.

Markkinointipäällikkö Miia Karjala kertoo, että Vaihmalan Hovi on saanut vaikutteita kansainvälisestä Romantic Hotels -ketjusta, jossa on mukana persoonallisia, kauniita ravintoloita ja hotelleja. Vaihmalan Hovin pökerryttävän kaunis miljöö houkuttelee happihyppelylle, ja sen päätteeksi voi valita ruokailun rennossa bistrossa tai alakerran rouheassa kellariravintolassa á la carte -listoineen.

Lounasta on tarjolla joka arkipäivä sekä sunnuntaisin. Kesälauantaisin juhlasalin puolella järjestetään yleensä häitä tai muita juhlia.

– Vaihmalan Hovi on suosittu juhlien pitopaikka. Kausi alkaa aikaisin keväällä ja kestää pitkälle syksyyn. Kesälauantait varataan vuotta tai jopa puoltatoista vuotta etukäteen, Karjala sanoo.

Karjalan mukaan ruoka on kansainvälistä, mutta suomalaiseen makuun sopivaa. Paikan lounassuosikkeja ovat liharuokien puolella muun muassa paahtopaisti ja haudutettu possunliha, ja kalaruuissa puna-ahven ja kampela.

– Kannattaa kokeilla myös Vaihmalan Hovin etanoita, suosittuja pitsoja tai metsäkyyhkysalaattia. Metsäkyyhkysalaatti on hyvä, vähän erilainen vaihtoehto, Karjala vinkkaa.

 

Coyote-ravintola tunnetaan jenkkiruuastaan ja erityisesti burgereistaan. Taru Koskinen vie lounasburgeria asiakkaalle.

Coyote-ravintola tunnetaan jenkkiruuastaan ja erityisesti burgereistaan. Taru Koskinen vie lounasburgeria asiakkaalle.

Burgereita jenkkityyliin

Jättikokoisia burgereita, meheviä pihvejä ja kunnon jälkiruuat. Siinä Ideaparkin Coyote Bar & Grill -ravintolan valttikortit.

– Meillä on tarjolla ruokaa moneen makuun, mutta ehkä reilut amerikkalaiset burgerit ja pihvit ovat se, mistä meidät parhaiten tunnetaan, sanoo ravintolapäällikkö Juha Lehtinen.

Lehtisen mukaan vielä vuosi sitten ravintolassa kysyttiin usein vähähiilihydraattisia annoksia, mutta nyt suurin innostus hiilarittomuuteen on hiipunut. Ruokaisia salaattiannoksia kysytään paljon.

Lehtisen mukaan lapsiperheiden viihtyvyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

– Ravintolamme leikkinurkkaus uusitaan tänä keväänä kokonaan. Ideaparkissa käy todella paljon lapsiperheitä ja haluamme panostaa siihen, että lapset saadaan hyvälle mielelle. Lasten hyvä mieli on suoraan verrannollinen aikuisten hyvään oloon. Aikuiset viihtyvät, kun lapsetkin viihtyvät.

Lehtisen oma suosikki Coyoten listalta on tietysti burgeri.

– Parasta on tulinen chiliburgeri, joka sisältää ylikypsää possunlihaa. Olen ollut talossa vuodesta 2005 lähtien, mutta burgereihin en ole kyllästynyt, Lehtinen tuumaa.

 

Ravintola Villihanhen kotiruokalounas on varma pala. Katri Vuorivuo kertoo, että etenkin mökkikausi tuo selvän piikin kävijäkuntaan.

Ravintola Villihanhen kotiruokalounas on varma pala. Katri Vuorivuo kertoo, että etenkin mökkikausi tuo selvän piikin kävijäkuntaan.

Rentoa ruokailua

Ravintola Villihanhi Lempäälän keskustassa on vankkumaton osa Lempäälän kuntakuvaa. Päivällä salin täyttävät lounasasiakkaat, myöhemmin illanviettäjät.

Yrittäjä Katri Vuorivuo kertoo, että kotiruokalounaalla on kysyntää. Erityisesti kesällä riittää vilinää.

– Lempäälä on niin selvästi kesäkunta, että kunta oikein herää eloon kesällä. Lomailijoita, veneilijöitä ja etenkin mökkiläisiä käy paljon lounaalla, Vuorivuo sanoo.

Lounaan lisäksi ravintolassa on yksi kestosuosikki ylitse muiden: siivet.

– Kun siipiä kerran maistaa, niihin jää helposti koukkuun. Tulinen kastike ja rapsakat vihannekset ovat hyvä yhdistelmä lihan kanssa. Lempäälässä kanta-asiakkaita on paljon, ja monet syövät siipiä säännöllisesti 1–2 kertaa viikossa, Vuorivuo kertoo.

Nyt Vuorivuo haluaisi levittää siipien ilosanomaa kauemmaskin.

– Toisessa ravintolassani Urjalassa siipiä ei vielä tunneta, vaan yleensä ihmiset kysyvät, että mitä ihmettä nuo ovat. Lempäälässä osaan jo varautua, että kun MM-kisat alkavat, siipitilauksia tulee suuret määrät.

 

Aamu alkaa paremmin tuoreella munkilla. Katja Rautalahti tekee leivonnaisia kahvilaan ja tilauksesta yksityisille ja yrityksille.

Aamu alkaa paremmin tuoreella munkilla. Katja Rautalahti tekee leivonnaisia kahvilaan ja tilauksesta yksityisille ja yrityksille.

Tuore pulla tuoksuu kadulle

Muutaman harppauksen päässä Villihanhesta lounaskahvilaa pitää Katri Vuorivuon sisko Katja Rautalahti. Rautalahti siirtyi Lounaskahvila Tähden yrittäjäksi viime joulukuussa.

Rautalahti luottaa itse tekemisen voimaan, ja aamupäivällä kahvilasta leviääkin kadulle houkutteleva tuoreen pullan tuoksu.

– Yrittäjänä olemisessa kiehtoo oma vapaus ja se, että saa tehdä mieleistään ruokaa asiakkaille. Tulen tänne yleensä viideltä aamulla, että saan asiakkaille aamuksi tuoreet, itse tehdyt pullat, sämpylät ja suolaiset piirakat, Rautalahti kertoo.

Lounaskahvila Tähden suosittu salaattibaari on kerännyt vankkaa asiakaskuntaa, ja nykyisin tarjolla on myös kotiruokalounasta.

– Haluan, että kahvilamme tarjottava ruoka on mahdollisimman paljon itse tehtyä. Kotiruoka voittaa aina einekset, Rautalahti kuvaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?