Muista ripaus sokeria savustukseen

Narvan ruokakauppiaalta Jukka Ylipekkalalta heruu neuvoja ja ruoanlaitovinkkejä liha- ja kalatiskin takaa.

Narvan ruokakauppiaalta Jukka Ylipekkalalta heruu neuvoja ja ruoanlaitovinkkejä liha- ja kalatiskin takaa.

Vesilahden Narvassa kauppaa pitävä Jukka Ylipekkala on omimmillaan, kun hän saa häärätä kalansavustimen ympärillä. Torniossa syntyneellä miehellä on ymmärrystä kalan sielunelämään, vaikka varsinaiseksi kalannarraajaksi hän ei tunnustaudukaan. Jokilaaksossa vietettyyn lapsuuteen kuuluivat väistämättä kalamiesten jutut.

Jukka Ylipekkala on perehtynyt kalan jatkokäsittelyyn. Ruuanlaitossa hänen mielivonkaleitaan ovat siika, lohi ja kuha. Mieluiten hän savustaa ne.

– Minulla on puilla lämmitettävä savustustynnyri. Tärkeintä on tulen käyttö. Alkuun kalanpintaa hivellään isommalla liekillä ja sitten tulen voimaa madalletaan. Riippuu kalan koosta, mutta suunnilleen puolessa tunnissa se kypsyy, mies kertoo.

Makua kalaan antavat savustimen pohjalta kirpoavat katajanoksan tai leppäsavupurun aromit.

– Makuelämys jalostuu parhaaksi mahdolliseksi, kun katajanoksien tai leppäpurun pinnalle on ripoteltu ripaus sokeria, Ylipakkala muistuttaa.

Mieheltä heruu vinkki myös siika-aterian valmistukseen.

– Kokonainen, perattu siika laitetaan pariksi-kolmeksi tunniksi karkeaan suolaan. Sitten suola poistetaan ja kala voidellaan molemmin puolin ruokaöljyllä. Jötikän sisään kunnon kimpale voita ja tilliä ja sitten savustukseen.

Kauppiaan osattava neuvoa

Jukka Ylipekkalalla on toinenkin syy tuntea kalan sielunelämä ja kalaruokien valmistusniksit. Hän isännöi Narvassa K-Extra Narvan Herkkuaittaa. Pyhäjärvestä ja Vesilahden monista pikkujärvestä särpimensä pyytävät vakiasukkaat ja mökkiläiset tarvitsevat kalamestarin neuvoja tiuhaan.

Kaksivuotisen kauppiasvalmennuksen aikoinaan käynyt Ylipekkala on suorittanut lihamestarin tutkinnon. Siihen sisältyi myös kalan käsittely ja valmistus.

– Siihen aikaan 1980-luvun lopulla kaupoissa ei myyty juuri muuta kuin silakkaa ja kirjolohta. Nykyisin kalavalikoima on paljon laajempi, hän toteaa.

Ylipekkala on havainnut, että ruuan terveellisyys on entistä useammalle tärkeä kriteeri aterian raaka-aineita valikoitaessa. Opit siitä, että kalaa kannattaa syödä vähintään kolme kertaa viikossa, ovat menneet perille.

Kauppias sanoo, että ruoanlaitto on lisääntynyt monessa kodissa. Se johtuu hänen mukaansa ehkä taloustilanteesta ja myös siitä, että ihmiset entistä enemmän haluavat tietää, mitä suuhunsa laittavat.

– Olen itsekin innokas ruuanlaittaja etenkin viikonloppuisin, kun on enemmän aikaa. Silloin kalaruokien kanssa syödään esimerkiksi perunoita ja itsetehtyä salaattia. Valkoviinikään ei ole haitaksi.

Koti- ja mökkipihoissa pidetään näihin aikoihin grillikauden avajaisia. Grilliin laitetaan kalan lisäksi porsaan- ja naudanlihaa sekä broileria.

– Sangen yleistä on, että lihaa kypsennetään grillissä  ”varmuuden vuoksi” liikaa. Oikean kypsentämisajan oppii kokeilemalla, Jukka Ylipekkala tietää. Ateriaa keventämään lisukkeeksi voi laittaa vihanneksia ja juureksia.

Juhlavuoden huipennus tulossa

Jukka Ylipekkalalla on yli 20 vuoden kauppiaskokemus. Hän tuli Narvaan neljä vuotta sitten Ruovedeltä. Sitä ennen omia kauppoja on ollut pohjois-Suomessa ja Somerolla. Runsaan viikon kuluttua 50 vuotta täyttävällä miehellä on nyt sellainen tunne, että hän voisi jäädä Narvaan.

– Kauppaan on kesän kynnyksellä tulossa ilmeen kohennusta, kun pakasteallasosasto uusitaan täysin, hän suunnittelee.

Ylipekkala omistaa ja isännöi liikerakennusta, jossa oman kaupan lisäksi toimii kahvila ja tilitoimisto. Rakennuksen yläkerrassa on asuntoja.

Hän pitää 50+4-vuotissynttärit 16. toukokuuta kaupalla. Silloin kaupalla on luvassa kakkukahvit sen kunniaksi, että kauppias itse täyttää pyöreitä ja kauppa neljä vuotta. Ylipekkala seuraa kauppansa pihapiiristä kesän tuloa ja toivoo, että kylän väkiluvun kesäaikaan kolminkertaistavat mökkiläiset ennättävät myös piipahtaa kekkereillä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?