70-vuotias Soili Turkkinen julkaisee sukukirjan

Mielikuvitus ja kädentaidot ovat värittäneet elämää

Monitaitoinen Soili Turkkinen on viimeksi luonut 12-osaisen Madonna-kuultokudosten sarjan. Jokainen taidekäsityö perustuu legendoihin, joihin Soili on perehtynyt.

Monitaitoinen Soili Turkkinen on viimeksi luonut 12-osaisen Madonna-kuultokudosten sarjan. Jokainen taidekäsityö perustuu legendoihin, joihin Soili on perehtynyt.

Imatralta lähtöisin oleva, opiskelujen ja työn myötä eri puolilla Suomea asunut Soili Turkkinen pitää Lempäälää nyt parhaimpana paikkanaan – kolmenkymmenen vuoden jälkeen ei enää tee mieli muualle, vaikka edellisiä kotipaikkojaan hän on pitkään ikävöinyt.

Lempäälään opettajapariskunta Soili ja Hannu Turkkinen muuttivat 1983 ja rakensivat kotinsa puoliso Hannun perheen siirtolaistilan maisemiin Moisioon. Viimeisen työrupeamansa he tekivät Mattilan koululla, josta on lämpimät muistot.

Toukokuun 5. päivänä 70 vuotta täyttävä Soili katsoo tyytyväisenä vuosia taaksepäin ja sanookin olevansa moninkertainen ”lottovoittaja” – kiitollinen hän on niin pääsystään toiveammattiinsa opettajaksi, saatuaan hyvän puolison, perheen ja suvun sekä paljon muuta elämää eteenpäin kantavaa voimaa, vaikeidenkin päivien keskellä.

Moninaisia elämän vaiheita Soili Turkkinen on koonnut syntymäpäivillään julkistettavaan sukukirjaansa ”Työläisprinsessa ja sikopaimen”. Kirja kertoo varsin intiimisti kahden erilaisen persoonan ja suvun yhteenliittymästä: työväentyttö Soili o.s. Kaukovalta Imatralta ja maalaistalon poika Hannu, jonka suku on Karjalan kannakselta Sakkolasta, tapasivat toisensa opettajaseminaarissa Heinolassa.

– Sukukirjaani olen halunnut kirjoittaa asiat todenmukaisesti, mutta ketään loukkaamatta. Samalla haluan välittää rakkauden sanomaa, läheisistä välittämistä ja karjalaisuutta tulevillekin sukupolville, summaa Soili.

Turkkisilla on kaksi lasta ja kuusi lastenlasta; ”mummolle ja äijälle” jälkipolven elämänmenon avittaminen on erityisen tärkeä asia.

Luomisvoimaa taidekäsitöihin

Arkisen aherruksen ohella tärkeä harrastus Soili Turkkiselle ovat erilaiset käsityöt. Monet tekniikat hallitsevan, viisivuotiaasta ompelukonetta käyttäneen Soilin kätten töiden tulokset ovat uskomattomat; osa ompeleista, ristipistoista, neuleista jne. on syntynyt luomisvoimalla pikaisesti – toisaalta esimerkiksi virkatun sängynpeitteen valmistumiseen upposi kymmenen vuotta!

Kädentaitoihin ja samalla pariskunnan matkailuharrastukseen liittyy muutama vuosi sitten julkaistu kirja ”Joulupukin matkassa maailmalla”. Se perustuu Soilin aplikaatio-seinävaatteisiin ja jouluisiin tarinoihin. Saattaa olla, että kirja saa vielä uusintapainoksen, koska taidetekstiilejä on syntynyt mm. viimeisimmiltä matkoilta Yhdysvalloista ja Japanista.

Uusimpia Soili Turkkisen taidekäsitöitä on 12-osainen Madonna -kuultokudosten sarja, jonka taustalla ovat häneen vaikuttaneet vahvat naiset ja äidit. Jokaiseen kudokseen liittyy Mariaan ja Jeesus-lapseen liittyvä tarina.

Legendat, kertomukset ja sadut ovat aina viehättäneet Soilia, joka on uskaltanut päästää mielikuvituksensa valloilleen – eikä viehtymys tunnu iän myötä katoavan:

– Kroppa tietysti vanhenee, mutta mieleltäni en tunne itseäni mitenkään vanhaksi, sanoo eläkeläisrouva, joka parhaillaan suunnittelee uusia hahmoja Turkkisen Tarinatupien jo perinteeksi tulleelle ”Joulupolulle”.

Peikot ja Soili: mielikuvitus, sadut ja legendat ovat inspiroineet Soili Turkkista muun muassa Turkkisen Tarinatupien jo perinteeksi tulleen ”Joulupolun” hahmojen luomiseen.

Peikot ja Soili: mielikuvitus, sadut ja legendat ovat inspiroineet Soili Turkkista muun muassa Turkkisen Tarinatupien jo perinteeksi tulleen ”Joulupolun” hahmojen luomiseen.

Käsitöistä kesänäyttely

Soili Turkkisen merkkipäivää juhlistetaan 5.5. sukulaisten ja kutsuttujen ystävien kera näyttelytilaksi kunnostetun navetan ylisillä ja kevääseen heräävässä puutarhassa. Puutarhanhoito on heille mieleinen harrastus, jonka innoittamana syntyi taannoin myös oma arboretum Mattilan koulun maisemiin.

Muutaman päivän ajan juhlien jälkeen on kaikilla asiasta kiinnostuneilla mahdollisuus vierailla näyttelyssä 6.-9. toukokuuta kello 15-18. Senkin jälkeen käsityönäyttely jää koko kesäksi paikoilleen, samoin pihapiirissä on esillä Hannu Turkkisen ”lätin” komea possukokoelma. Näihin voi tutustua asiasta ennalta sopimalla Turkkisten kanssa.

Mahdollisten merkkipäivälahjojen sijaan Soili Turkkinen toivoo lahjoituksia uudelle, Helsinkiin hankkeissa olevalle lastensairaalalle: Uusi lastensairaala, tukiyhdistys. Lahjoitustili OP-Pohjola FI 9355412820019967 (oma nimi/ Soili Turkkinen)

Marjo Ristilä-Toikka

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?