Asell peräsi talouskuria Eurooppaan

Vappupuheen Vesilahden Maarianmäen punaisten muistomerkillä vappupäivän aamuna pitänyt entinen sosiaalidemokraattien nokialainen kansanedustaja Marko Asell muistutti kuulijoilleen, että muistomerkillä lepää neljä vuonna 1918 mäen päälle teloitettua ja haudattua kyläläistä.

Kaikkiaan punaisten ja valkoisten välisessä kansalaissodassa kuoli kaikkiaan noin 37 000 ihmistä, joista kolme neljäsosaa oli punakaartilaisia. Kansalaissodan merkitystä työväenliikkeen ja koko Suomen kansan identiteetin muodostamisen kannalta ei voi Asellin mukaan väheksyä.

– Punaiset hävisivät, mutta Tampereen yliopiston Suomen historian professori Pertti Haapalan mukaan juuri se auttoi työläisiä tuolloin saavuttamaan paremman elintason ja kansalaisoikeudet.

Nykyajan suomalaisilla voi Asellin mukaan olla vain kalpea aavistus siitä tuskasta ja hädästä, joka tuolloin ihmisiä kohtasi. Toisaalta maailmalla on vielä nykyään lukuisia esimerkkejä, joissa tilanteet ja olosuhteet ovat samankaltaisessa sekasortoisessa tilassa, esimerkiksi Syyriassa ja Palestiinan alueella.

– Onneksemme meillä jälkipolvilla on ollut mahdollisuus ajaa asioita rauhanomaisesti.

Erityisen huolestuttavaa suomalaisessa yhteiskunnassa on Asellin mukaan työttömyyden lisääntyminen viime vuosina. Työllisyyden lisäämiseksi tarvittaisiin hänen mukaansa Euroopan laajuista yhteistyötä, koska Suomen viennistä yli puolet suuntautuu EU:n alueelle.

– Siksi toimet euroalueen kriisin ratkaisemiseksi ovat olleet välttämättömiä, sanoi Asell painottaen, että Suomen Pankki tulouttaa tänä vuonna noin 360 miljoonaa euroa talletuksista ja Euroopan Keskuspankin maksamista koroista.

– Suomalaisille veronmaksajille ei ole tullut minkäänlaisia menetyksiä Kreikan kriisin vuoksi.

Asellin mukaan vahvaa talousyhteistyötä tarvitaan jatkossakin kuten myös pelisääntöjä rahamarkkinoille ja sääntelyä veroparatiisien ja vapaamatkustajien kitkemiseksi. Hän peräänkuulutti talouskuria.

– Meidän on pysäytettävä kehitys, jossa suunnattomat voitot ovat aina yksityisiä, mutta tappiot aina sosialisoidaan ja jätetään veronmaksajien hoidettavaksi. Ensin vakuuksien ja sijoittajavastuun peräämistä vähäteltiin erityisesti täällä Suomessa. Nyt vakuudet ovat tosiasia, ja vaatimamme sijoittajavastuun totuttaminen koko Euroopan linja.

Kuntaselvitysten tekeminen on Asellin mukaan ajatuksena hyvä, mutta kaksi köyhää kuntaa yhdistämällä tuskin onnistutaan hänen mukaansa saamaan palveluita paremmaksi. Hyvin toimeentulevienkaan, esimerkiksi Tampereen ympäristökuntien Tampereeseen tai yhteen liittämisillä ei hänen mukaansa saada palveluja tai taloutta paremmaksi.

– Rajojen siirtely tuskin ratkaisee ongelmaa, vaan yhteistoiminta ja yhteistyö.

– Ympäristökunnat eivät halua menettää itsemääräämisoikeuttaan menettämällä paikallisen päätöksenteon Tampereelle. Osattaisiinko siellä ottaa huomioon paremmin Vesilahdenkaan etua? Epäilen. Kyllä ne tarpeet tiedostetaan paremmin paikallisesti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?