Äiti: Tasavallan presidentti myönsi Elina Marika Johanssonille äitienpäivän kunniamerkin. Hakkarin koululla syksyllä työt aloittava erityisopettaja painottaa vanhempien läsnäolon tärkeyttä lasten arjessa.

”Jos äiti ei voi hyvin, ei perhekään voi hyvin”

Miko ja Elinamaria Johansson
Miko ja Elina Marika Johansson

–Piti kyllä istua alas ja hetken aikaa löi tyhjää.

Näin kertoo Elina Marika Johansson hymyillen erään tietyn kirjekuoren avaamishetkestä. Kirjekuoren päällä oli Mannerheimin Lastensuojeluliiton logo, ja Johansson kuvitteli sen liittyvän hänen käyttämäänsä lastenhoitopalveluun. Yllätyksekseen hän kuitenkin löysi kuoresta kirjeen, missä kerrottiin Tasavallan presidentin myöntäneen hänelle äitienpäivän kunniamerkin.

Valkoisen Ruusun Ritarikunnan 1. luokan mitali kultaristein luovutetaan Johanssonille ja muille palkituille äideille Helsingin Säätytalolla äitienpäivänä 12.toukokuuta.

Pullantuoksuisen äidin ei tarvitse leipoa

Viiden lapsen äiti arvostaa myönnettyä kunniamerkkiä aivan erityisesti, koska sitä hakivat hänen omat lapsensa. Nuorin Johanssonin lapsista on tällä hetkellä reilun vuoden ikäinen ja vanhin 24-vuotias. Ansiomerkin myöntämisen perusteissa mainitaan Johanssonin olevan esimerkillinen kasvattaja ja turvallisen kodin luoja. 

– Vaikka lapset muistavat elämän varrella olleet vaikeudet, he kokevat, että olen ollut heille aina läsnä, kertoo Johansson.
Läsnäolon tärkeys arjessa vilahtelee Johanssonin puheessa usein. Hän puhuu myös pullantuoksuisesta äidistä:

– Pullantuoksuisen äidin ei tarvitse paistaa pullaa, vaikka meillä paljon leivotaankin. Pullantuoksuinen äiti on läsnä, lähellä ja hänellä on aikaa lapsilleen.

Kolmekymmentäneljä äitiä saa äitienpäivänä 12.toukokuuta Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Elinamarika Johansson on yksi heistä. Sylissä perheen kuopus Miko.

Kolmekymmentäneljä äitiä saa äitienpäivänä 12.toukokuuta Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Elina Marika Johansson on yksi heistä. Sylissä perheen kuopus Miko.

Kokemus tuo varmuutta

Perheineen Imatralta Pirkkalaan muuttanut Johansson kertoo olevansa nyt 43-vuotiaana aivan erilainen äiti kuopukselleen, kuin aikoinaan esikoiselleen.

– Asioita miettii nyt paljon enemmän ja nuorena äitinä epävarmuus oli suurempaa, hän pohtii.
Elämä on nyt erilaista monella tapaa. Vanhempainvapaata poikansa Mikon kanssa viettävä Johansson on aloittamassa syksyllä Lempäälässä Hakkarin koululla erityisopettajana. Pitkästä aikaa hänellä tulee olemaan vain yksi työ. 

– Tuntuu, että on hirveästi aikaa tehdä kaikenlaista, hän nauraa.
Johansson kertoo käyvänsä nopealla tahdilla ja tekevänsä asioita samalla kuin miettii. Suorittajaksi hän ei silti tunnustaudu, vaan kertoo sen jääneen nuoruuteen. Nykyisin hän osaa ottaa rennommin, eivätkä keskeneräiset asiat ja epäjärjestys haittaa.

Äiti, pidä huolta itsestäsi

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen kiinnostaa Johanssonia. Hän on toimii lautamiehenä Pirkanmaan käräjäoikeudessa ja on ollut mukana sekä kunnallispolitiikassa että järjestötoiminnassa. Lisäksi Martta- ja maanpuolustustoiminta on lähellä hänen sydäntään.

– Rentoutuminen ja hengähtäminen on tärkeää. Pitää muistaa järjestää aikaa itselle, neuvoo Johansson. Omaa jaksamistaan Johansson hoitaa liikkumalla.

– Tykkään liikkua ja se on aina ollut minulle tärkeää. Juoksen ja käyn jumpissa. Kun on fyysisesti paremmassa kunnossa, niin henkinenkin puoli jaksaa. Jos äiti ei voi hyvin, ei perhekään voi hyvin, hän tuumaa.

 

Elinamarika Johanssonin teesit vanhemmille ja perheille:

  1. Ole läsnä, myös henkisesti.
  2. Rakasta lasta ehdoitta.
  3. Vuorovaikuttakaa perheessä aidosti. Kuunnelkaa jokaista perheenjäsentä.
  4. Ole oikeudenmukainen ja pidä kiinni sovituista periaatteista.
  5. Avoimuus on tärkeää, koska lapset näkevät ja kuulevat kaiken.
  6. Näyttäkää tunteenne, niin positiiviset kuin negatiivisetkin.
  7. Ole luottamuksen arvoinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?