Ikääntyminen: Kauneus ei katoa -valokuvanäyttely ravistelee ennakkoluuloja kauneudesta

”Kauneus ei katoa, se vain muuttuu”

Aino Fabrin ja Sanni Kotilahti toteuttivat kouluprojektinaan valokuvanäyttelyn. Katoaako kauneus -näyttely on esillä Varalan urheiluopiston kahvila Annassa.

Aino Fabrin ja Sanni Kotilahti toteuttivat kouluprojektinaan valokuvanäyttelyn. Katoaako kauneus -näyttely on esillä Varalan urheiluopiston kahvila Annassa.

Kauneutta on monenlaista. Lempääläislähtöinen Aino Fabrin halusi esitellä kouluprojektissaan kauneutta luutuneiden käsitysten ulkopuolelta. Opiskelutoverinsa Sanni Kotilahden kanssa he valokuvasivat ja haastattelivat vanhuksia  -naisia, pariskuntia ja ystävyksiä- ja todistivat, että ikääntyväkin on valokuvauksellinen ja kaunis. Kuvista syntyi valokuvanäyttely Katoaako kauneus ja se on esillä Varalan urheiluopiston kahvila Annassa toukokuun 19. päivään asti.

Seinäjoen ammattikorkeakoulusta pian sosionomeiksi valmistuvat Fabrin ja Kotilahti kertovat ajatuksen ikääntyneiden valokuvaamisesta syntyneen jo ennen kouluprojektia. Suur-Tampere-lehdessä julkaistiin vuoden alussa Fabrinin haastettelu, missä hän kertoi ikäihmisiin ja heidän valokuviinsa kohdistuvista ikävistä asenteista. Lehtijutun jälkeen kahvila Annasta otettiin Fabriniin yhteyttä ja tarjottiin hänelle tilaa valokuvanäyttelyyn.

Kauneus ei katoa -valokuvanäyttelyssä on esillä mallien nuoruudenkuva rinnakkain nykyhetken kanssa ja heidän ajatuksiaan ikääntymisestä ja kauneudesta.

Kauneus ei katoa -valokuvanäyttelyssä on esillä mallien nuoruudenkuva rinnakkain nykyhetken kanssa ja heidän ajatuksiaan ikääntymisestä ja kauneudesta.

”No ei kai se vanha voi kaunis olla…”

Tilojen järjestyttyä Fabrin ja Kotilahti pohtivat mistä he saisivat malleja valokuviinsa. Mallit löytyivät kyselemällä tuttavapiiristä ja Mummon Kammarista. Fabrin ja Kotilahti kertovat, että valokuvattavia oli aluksi hankala saada suostumusta kuviin.
– Aluksi heitä ehkä vähän jännitti, mutta sitten kun kerroimme asiasta kuvien taustalla suhtautuminen muuttui.
Fabrin ja Kotilahti kuvasivat vanhuksia heidän omassa kodissaan. Monet olivat valmistautuneet heidän tuloonsa huolella ottamalla esiin esimerkiksi koruja ja turkiksia.

Näyttelyssä mallien kuvien vierellä on heidän nuoruudenkuvansa ja mallien mietteitä ikääntymisestä ja ulkonäöstä. Vasta näyttelyn avajaisissa mallit pääsivät näkemään ensimmäisen kerran omat kuvansa. 

– Kyllä sieltä kohahduksia kuului, mutta lähinnä kuvien ison koon vuoksi, hymyilevät Fabrin ja Kotilahti. 

Ajatus siitä, että ikääntyneiden kuvat ja vanhuus olisivat jotain rumaa on Fabrinin ja Kotilahden mukaan niin suuri epäkohta, että tehdä asialle jotakin.
– Haluamme näyttelyllä muuttaa asenteita yhteiskunnassa, Fabrin selittää kaksikon tavoitteita.

”Rypyt kertoo, että on elänyt elämäänsä”

Fabrin ja Kotilahti tarvitsivat myös sponsoreita näyttelynsä toteuttamiseen. He olivat valmistautuneet vaivannäköön, mutta yllättyivät iloisesti kuinka helposti ja innolla tukijat lähtivät mukaan. Näyttelylle on ollut kysyntää muuallakin ja keskusteluissa on ollut esilllä jopa kiertävä näyttely. Mitään ei kuitenkaan ole lyöty vielä lukkoon ja Fabrin ja Kotilahti ovat avoimia yhteydenotoille, jos kiinnostusta näyttelyn esillepanoon löytyy. 

Kaksikko on saanut näyttelystään paljon positiivista palautetta sekä suoraan että näyttelyn vieraskirjan kautta. Fabrin ja Kotilahti toivottavat kaikki tervetulleeksi tutustumaan näyttelyyn ja pohtimaan omia kauneuskäsityksiä.

– Ei vanhuus ole sairaus, kaikilla se on edessä, lisää Fabrin.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?