Partiokisat: Osaisitko punoa, valmistaa puusta kirveen, antaa ensiapua, suunnistaa, tehdä retkikeittimellä ruokaa ja maalata kalliomaalauksia?

Rautakausi testasi partiotaitoja

Vesilahden Valkohäntien Rokkisienet-vartio pohtii köysitehtävän toteutusta. Joukkue sijoittui sarjassaan kuudenneksi ja tavoittelee paikkaa seuraavissa suomenmestaruuskisoissa.

Vesilahden Valkohäntien Rokkisienet-vartio pohtii köysitehtävän toteutusta. Joukkue sijoittui sarjassaan kuudenneksi ja tavoittelee paikkaa seuraavissa suomenmestaruuskisoissa. Kuvassa vas. Emma Kaikkonen, Anja Kühner, Pauliina Visa ja Marika Vaasvainio. Mukana joukkueessa oli myös Katariina Salmela.

Lempäälässä Sääksjärven maisemissa kisattiin lauantaina 4. toukokuuta partiotaidoissa. Kyynärön Kiertäjien ja muiden lähilippukuntien yhteistyössä järjestämä Rautakausi-kilpailu kokosi yhteen noin 50 vartiota kilpailemaan piirimestaruudesta ja pitämään hauskaa.

Kilpailuun osallistuneet vartiot koostuivat 12-17-vuotiaista partiolaisista. Sarjoja oli kaksi, toinen tytöille ja toinen poika- ja sekavartioille. Hämeen partiopiiri on laaja, joten piiri oli järjestänyt kauempaa tuleville kisaajille kyydin Lempäälään.

Ennen kisan alkua kilpailun johtaja Helena Makkonen toivotti vartiot tervetulleiksi. Ratamestari ja muut vastuuhenkilöt ohjeistivat kisaajia muunmuassa turvallisuudesta ja käytännön asioista. Lähtömerkin saatuaan kilpailijat pääsivät ensimmäisen tehtävän kimppuun.

Tehtävään oli annettu aikaa maksimissaan tunti ja siinä ajassa heidän tuli valmistaa puusta mallin mukainen kirves. Lähtöpaikalta matka jatkui eteenpäin suunnistaen kartan ja kompassin avulla.

Kalliomaalauksia punamullalla

Kisaajien tietotaitoa koeteltiin monella eri tavalla. Kilpailun järjestelysihteeri Jenni Karppinen kertoi tehtävien kulkevan rautakaudella osin tarinallisten tehtävänantojen kautta. Lisäksi itse tehtävinä oli esimerkiksi punontaa amuletinvalmistuksen yhteydessä ja punamultamaalin valmistusta sekä rautakautisten kalliomaalausten tekemistä.

Vartioiden yhteistyötaitoja koeteltiin rasteilla useaan otteeseen. Solmujen tekeminen onnistuu partiolaiselta vaikka silmät sidottuina, mutta kun pitkän köyden päässä onkin koko vartio, aiheuttaa merimiessolmukin päänvaivaa. Tiimityö on olennainen osa partiota ja niin ollen se on myös iso osa partiotaitokilpailuja.

Vesilahden Valkohäntien Rokkisienet-vartio oli lähtenyt mukaan piirikisoihin iloisella mielellä. Viime talvena partiotaitokisoissa suomenmestaruuden voittanut vartio toivoo paikkaa myös seuraavissa suomenmestaruuskilpailuissa.

– Tiedolla, taidolla ja tuurilla mennään ja kunhan maaliin päästään, linjasivat tytöt tavoitteitaan. Pääasiallinen tavoite kuitenkin oli kaikille selvä:

– Kunhan on kivaa!

Partiotaitokisoissa Lempäälässä kisasi noin viisikymmentä vartiota.

Lempäälässä kisasi noin viisikymmentä vartiota.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?