Vesihiihto:  Indonesian kilpailu opetti paljon paineiden voittamisesta

Jutta Lammille pronssia World Cupista

Jutta Lammi on napannut ensimmäisen World Cup -mitalinsa. Pronssia tuli Indonesian vesillä. Kuva: Des Burke Kennedy

Jutta Lammi on napannut ensimmäisen World Cup -mitalinsa. Pronssia tuli Indonesian vesillä.
Kuva: Des Burke Kennedy

Kuukausi sitten Moomba Mastersin Australiassa voittanut lempääläläinen Jutta Lammi, 26, jatkoi menestyksekkäästi alkanutta vesihiihdon kisakauttaan nappaamalla ensimmäisen World Cup -mitalinsa Indonesian Palembangissa viime sunnuntaina. Lammi otti pronssia hyppäämällä 47,0 metriä.

Kisat alkoivat lauantaina karsinnoilla, joista neljä parasta hyppääjää pääsivät sunnuntain finaaliin. Finaali oli jännittävä loppuun saakka. Ensimmäisenä hyppäsi Alexandra Lauretano (USA), jonka pisin hyppy jäi 43,1 metriin. Tuuli oli voimakas, ja Lauretano sai tuloksen vain yhdestä hypystään. Yrityksiä hiihtäjillä on kolme. Lammi hyppäsi toisena tuulen yhä voimistuessa. Vaihtelevissa olosuhteissa kisaamaan tottunut Lammi piti kuitenkin päänsä kylmänä ja pisin hyppy kantoi 47 metriä.

Lammin jälkeen vuorossa oli moninkertainen arvokisamitalisti Jacinta Carroll (AUS), joka meni kisan johtoon huikealla 48,9 metrin suorituksellaan. Viimeisenä hyppäsi alkukisan jälkeen johdossa ollut Marion Mathieu (FRA). Mathieu päihitti Lauretanon heti ensimmäisellä 45,5 metrin hypyllään. Toisen hypyn jälkeen Lammi ja Mathieu olivat tasoissa hopealla samalla 47,0 metrin tuloksella. Mathieun viimeinen hyppy kantoi kuitenkin 47,4 metriä, jolla hän venyi hopealle jääden silti Carrollin tuloksesta reilusti.

– Tuulen suunta ja voimakkuus muuttuivat koko ajan, joten kelin ennakointi oli todella vaikeaa. Kolmas hyppyni  oli pisin,  mutta muutama metri jäi vielä uupumaan silkasta jännityksestä ja ensimmäiseen World Cup -finaaliin kuuluvista paineista johtuen. Moomban voitto aikaisemmin tällä kaudella pönkitti itsetuntoani mutta nosti samalla odotuksiani tulevia kilpailuja ajatellen.

– Indonesian kilpailu taas opetti minulle paljon kilpailutilanteeseen valmistumisesta ja paineiden voittamisesta. Uskon että taitoni riittävät vielä kärkeen asti, Lammi kommentoi tiukkaa finaalia.

Jutta Lammi on viettänyt viimeiset vuodet USA:ssa sekä Lontoossa harjoitellen vesihiihtoa ja opiskellen sisustusarkkitehdiksi. Lammi kuuluu Suomen maajoukkueeseen ja on kilpaillut vesihiihdossa 18 vuotta. Lempäälästä kotoisin oleva Lammi edustaa Suomessa ollessaan Tampereen Vesikiitäjiä.

Lajin kattojärjestön Suomen Vesihiihtourheilu ry:n puheenjohtaja Laura Lammi kertoo Jutan olevan nyt Suomen kaikkien aikojen parhaiten menestynyt vesihiihtäjä.

– Moomba Mastersin voitto sekä pronssi World Cupista ovat mielettömän hienoja saavutuksia. Suomi on aiemmin saanut EM- ja MM -mitaleja nuorten, opiskelijoiden sekä veteraanien sarjoissa mutta näin korkealla ei ole kukaan koskaan ollut avoimessa sarjassa sekä maailman rankinglistalla, missä Jutan sijoitus on kolmas, kertoo Laura Lammi.

Indonesiasta Juttta Lammi suuntaa takaisin Floridaan jatkamaan harjoittelua kohti seuraavia kisojaan, USA:n Georgiassa pidettäviä US Masterseja. Kyseessä on yksi maailman arvostetuimpia ja suurimpia vesihiihtokilpailuja, johon Lammi sai kutsun voitettuaan Moomba Mastersit Australiassa. Tämän jälkeen vuorossa ovat EM-kisat Kreikassa sekä MM-kisat Chilessä marraskuussa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?