Kiilto tukee kestävää kehitystä yhteistyössä Nikarin kanssa

Nikarin luova johtaja Jenni Roininen (vas.) sekä toimitusjohtaja Johanna Vuorio muodostavat omien sanojensa mukaan toisiaan täydentävän työparin.

Nikarin luova johtaja Jenni Roininen (vas.) sekä toimitusjohtaja Johanna Vuorio muodostavat omien sanojensa mukaan toisiaan täydentävän työparin.

Sääksjärvellä Lempäälässä pääkonttoriaan pitävä Kiilto Oy tekee tiivistä yhteistyötä puunmuotoiluyritys Nikarin kanssa. Nikari käyttää huonekaluissaan Kiillon valmistamia liimoja. Yhteistyön kunniaksi Kiillon tiloissa on esillä Design for Nature 2012 -projektin töitä.

Viime vuonna Nikari pyysi 12 kansainvälistä suunnittelijaa ideoimaan töitä Helsingin designpääkaupunkivuoden kunniaksi. Tuloksena oli 12 työtä, jotka ovat nyt olleet näytillä ympäri maailmaa. Kiillon toimitusjohtaja Antti OK Nieminen kertoo, että yritys lähti mielellään tukemaan projektia, kun tätä mahdollisuutta tarjottiin.
Nikarin töissä korostuu luonnonmukaisuus ja ympäristöystävällisyys. Viime vuoden projektikin tehtiin yhteistyössä Suomen WWF-säätiön kanssa.

Nikarin toimitusjohtaja Johanna Vuorio avaa tarinaa yhtiön toimintaperiaatteen takana.

–  Perustaja Kari Virtanen mietti aikoinaan rationaalisesti, että miksi puisia huonekaluja pintakäsitellään aineilla, joista työntekijät saavat oireita. Jos ne eivät ole työntekijöille terveellisiä, niin eivät ne voi olla myöskään kuluttajille hyväksi. Näin hän lähti etsimään luonnonmukaisempia vaihtoehtoja.

Näyttelyn esineet ovat käyttö- ja taide-esineitä.

Näyttelyn esineet ovat käyttö- ja taide-esineitä.

Tukea sademetsien suojeluun

Yritys perustettiin vuonna 1967. Se toimii nykyään Fiskarsissa. Iso osa tuotteisiin käytettävästä puumateriaalista saadaan ympäröivistä metsistä. Fiskarsissa kasvaa yhteensä 16 eri puulajia, joita yritys käyttää tuotteissaan.

Roininen sekä Nikarin luova johtaja Jenni Roininen puhuvat väkevästi siitä, kuinka tarina inspiroi tuotteiden syntymistä.

–  Puulla on sielu, ja käsittelemme sitä rakkaudella, naiset sanovat.

Kaikki projektissa syntyneet tuotteet on otettu Nikarin vakimallistoon myyntiin. Osa myyntituotoista ohjataan maailmanlaajuisesti metsien ja sademetsien suojeluun niin kauan kuin niitä on myynnissä. Yritys suuntaa pikkuhiljaa enemmän kansainvälisille markkinoille. Suomalaista työtä arvostetaan puualalla.

–  Koivu mielletään tyypilliseksi suomalaiseksi materiaaliksi. Siinä on hyvät työstöominaisuudet. Ylipäätään puu yhdistetään maailmalla Suomeen ja koko Skandinaviaan. Myös saarnia käytämme paljon, joskin se tulee meille pääasiassa ulkomailta, toimitusjohtaja toteaa.

–  Meidän tehtävämme on näyttää näitä töitä myös suurelle yleisölle, ei vain pienelle sisäpiirille.

Nikarin perustaja Kari Virtanen palkittiin ansioistaan vuonna 2010 Pro Finlandia -mitalilla. Johanna Vuorion mukaan hän on ainoa puualalla kyseisen tunnustuksen saanut.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?