Anteeksi sorsaemo

Sorsaemo osaa hyvin naamioida haudottavana olevat munansa.

Sorsaemo osaa hyvin naamioida haudottavana olevat munansa.

Keväisin laitan pieneen puroon pumpun kasteluveden ottoa varten. Niin tein nytkin. Laittelin telineet paikalleen, pumpun ja letkut ja muutenkin ähersin siinä kaikella tavalla varmaan 20 minuuttia. Kun lähdin sähköjohtoa vetämään puitten välistä ja ehdin ottaa vain kaksi lyhyttä askelta  niin, sorsa-emo lähti kauhealla kiireellä ihan jalan vierestä.

Noin 20 sentin päässä jalastani oli sorsan pesä ja siinä kuusi munaa, joita emo oli ollut hautomassa. Poistuin nopeasti ja harmitti, että olin tierämättäni sitä häirinnyt. Seuraavana päivänä kävin naapurin puolelta katsomassa kiikarilla ja sillähän se emo nökötti pesässään hautomassa. Onneksi se ei ollut hylännyt pesää, vaikka häiritsin sitä pahasti.

Kun emo lähti aamupalalle, kävin pesää kuvaamassa, mutta en ollut löytää sitä. Odotin näkeväni pesän munineen, mutta emo oli sen viisaasti naamioinut ja peittänyt munat lämpimästi höyhenillään. 

Jorma Hautala

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?