Leijona-aktiviteetti Bändikaraoke tuotti paikalliseen nuorisotyöhön 1 600 euroa

Työelämätuntemusta nuorille lahjoitusvaroin

– Tämä oli iso yllätys ja hieno asia. Kaikilla ei välttämättä ole rahaa maksaa itse kurssia, sanoo 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Riina Markkola, joka vetää lahjoituksen turvin ensi syksynä Ajokortti työelämään -kurssit Lempäälässä sekä Hakkarin että Sääksjärven kouluissa. Kuva: Erkki Koivisto

– Tämä oli iso yllätys ja hieno asia. Kaikilla ei välttämättä ole rahaa itse maksaa kurssia, sanoo 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Riina Markkola, joka vetää lahjoituksen turvin ensi syksynä Ajokortti työelämään -kurssit Lempäälässä sekä Hakkarin että Sääksjärven kouluissa. Kuva: Erkki Koivisto

Kolmen lempääläläisen lionsklubin viime maaliskuussa Piippo-keskuksessa yhdessä toteuttama bändikaraoketapahtuma tuotti 1 600 euroa, jonka klubit olivat jo ennalta kertoneet käyttävänsä paikallisen nuorison hyväksi.

Tanssillisessa iltatilaisuudessa yleisön oli mahdollista laulaa karaokea livebändin säestyksellä.

Lempäälän kunnan vapaa-aikajohtaja Erkki Häkli vastasi klubien tiedusteluun sopivasta lahjoituskohteesta, ja tiistaina 14. toukokuuta paikallisen, Pirkkalan-Lempäälän 4H-yhdistyksen edustaja, toiminnanjohtaja Riina Markkola sai vastaanottaa klubeilta 600 euron suuruisen lahjoitusshekin.

Yhdistys järjestää ensi syksynä rahalla 8.-luokkalaisille eli 15-vuotiaille nuorille ”Ajokortti työelämään” -koulutuksen. Lahjoitus mahdollistaa kurssin järjestämisen 20 lempääläläisnuorelle.

Vauhtia kesätyön
hakemiseen

Lempäälässä on Ideaparkin olemassaolon ajan eli viimeiset kuusi vuotta ollut runsaasti tarjolla kesätyöpaikkoja. Käytäntö on Riina Markkolan mukaan osoittanut, että työelämäajokortin suorittamisesta nuori saa etua kilpailussa kesätyöpaikoista.

– Se on satsaus tulevaisuuteen. Kurssilla nuorille opetetaan muun muassa työelämän pelisääntöjä ja lainsäädäntöä, työhakemuksen ja ansioluettelon tekemistä sekä kuinka valmistautua työhaastatteluun, Markkola luettelee.

Kahdeksan tuntia kestävältä kurssilta nuorelle karttuu paljon tietoa työelämästä ja hyvät mahdollisuudet saada kesätöitä. Ajokortti työelämään -koulutuksesta on Markkolan mukaan nuorelle hyötyä varsinkin silloin, kun nuori tuntee olevansa solmussa työhakemusmallien ja cv-pohjien kanssa; kun ei tiedä, mitä työhakemukseen pitäisi laittaa ja miten edetä työnhaussa.

– Työhakemukseen kannattaa listata kaikki, mikä osoittaa aktiivisuutta ja ahkeruutta uimakoulutodistuksesta alkaen. Päällimmäiseksi ansioluettelon kärkeen laitetaan uusimmat todistukset, Markkola vinkkaa.

Ohjaajina kursseilla toimivat 4H-järjestön kouluttamat ohjaajat. Kursseilla myös vierailee paikallisia työnantajia kertomassa, mitä työnantajat odottavat nuorilta työntekijöiltä.

Työelämäajokortin on tähän mennessä saanut koko maassa yhteensä jo 20 000 nuorta. Lempäälä on ollut nuorten työelämäkortin pilottikunta. Menossa on neljäs vuosi. Nuoret ovat joutuneet maksamaan kurssista kolmekymppiä omasta tai vanhempiensa pussista. Nyt 20 nuorta voi siis käydä kurssin lahjoituksin turvin maksutta.

– En nyt muista tarkkaa lukua, moniko Lempäälässä on kurssin käynyt, mutta paljon heitä on. Syksy on osoittautunut kevättä paremmaksi ajankohdaksi kurssille, sanoo kurssin kouluttajana toimiva Markkola.

”Mikä on
minimipalkka?”

37nuorisotyö2Seuraava kurssi järjestetään kymmenelle oppilaalle sekä Hakkarin että Sääksjärven koululla tulevana syksynä ennen joulua. Ajankohta palvelee nuorten työnhakua kesäksi 2014.

– Kurssi järjestetään kahtena peräkkäisenä päivänä kahtena neljän tunnin jaksona, osaksi koulu- ja osaksi nuorten vapaa-aikana. Molempien koulujen opot tuntevat tuotteen hyvin ja mainostavat kurssia ensi syksynä tunneillaan.

– Kursseille pääsevät nopeimmin nimensä listalle laittavat, sanoo Markkola.

Pienryhmissä harjoitellaan oman ansioluettelon kokoamista, työhakemusten laadintaa sekä erilaisia asiakaspalvelutilanteita. Kurssin käynyt nuori saa mukaansa vielä selkeän työnhakuoppaan.

Ajokortti työelämään -kursseja vetänyt Markkola on huomannut kurssin täydentävän kouluopetusta; kesätöihin ikänsä puolesta pääsevillä nuorilla on suuria aukkoja työelämän tuntemuksessaan.

– TES:n (työehtosopimuksen) mukainen minimipalkka on nuorille usein uutta tietoa. Pitää oikein korostaa, että töitä ei voi tehdä vitosella ja työsuhteesta pitää pyytää työtodistus.

Kursseille pääsevät nopeimmin nimensä listalle laittavat.

Nuorille korvamerkitty

 

Jokaiselle lionsklubille jäi lahjoituksen jälkeen bändikaraoken tuotosta 333 euroa jaettavaksi haluamaansa kohteeseen. LC Lempäälä/Kanavan presidentti Timo Rikkonen kertoo klubinsa käyttävän varat koulujen stipendeihin.

– Meillä Kanavassa jaetaan näin keväisin kiristipendejä lukion ja molempien yläasteiden oppilaille. Klubimme osuus käytetään niihin, sanoo Rikkonen kiitellen karaoketapahtuman sponsoreita ja orkesterin muusikoita, jotka esiintyivät tapahtumassa ilman palkkiota.

Bändikaraoke keräsi hyvin yleisöä ja oli kaikin puolin menestys. LC Lempäälän presidentti Antti Perälä näkeekin, että menestyksellistä klubien välistä yhteistoimintaa voisi entisestään lisätä.

– Yhden illan tapahtuman tuotto oli hyvä. Me käytämme osuutemme paikkakunnan nuorisotyöhön. Raha on korvamerkitty nuorison kanssa työskentelevien seurojen avustamiseen. Kohteet katsomme myöhemmin, sanoo Perälä.

LC Lempäälä/Sääksjärvi -klubin presidentti Anita Pylkkönen sanoo klubin käyttävän rahat Sääksjärven koulun 7.-luokkalaisten kevään ”Hyvä kaveri” -stipendeihin.

– Ostamme rahalla myös elokuvalippuja lahjoitettavaksi Sääksjärven koulun Verso- eli vertaissovittelijaoppilaille.

 

Erkki Koivisto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?