Pitkäaikaistyöttömät ovat monenkirjavaa väkeä

Lempäään-Vesilahden Sanomissa julkaistiin 7. toukokuuta juttu nuorisovaltuuston kannanotosta. Kannanottoon on kerätty Lempäälän nuorten keskeisimpiä huolenaiheita heidän itsensä kertomina. Eräs jutussa siteerattu nuori kirjoitti kannanotossa seuraavasti:

– Nykyinen malli sijoittaa elämänsä kanssa solmussa olevat nuoret Monitoimikeskukseen pitkäaikaistyöttömien, päihdeongelmaisten ynnä muiden joukkoon työpajoille.

Siteeratun nuoren mukaan keskuksen ilmapiiri on passivoiva eikä johda häntä elämässä eteenpäin kohti työllistymistä ja koulutusta. Hänen mielipiteestään välittyy kuva, että työttömyys, mielenterveyden ongelmista kuntoutuminen ja päihdeongelmat ovat yksi ja sama asia.

Monarilla toimivia nuoria ei edes haastateltu, joten on haitallista yleistäen sano, että Monari on huono paikka nuoren tulevaisuutta ajatellen. Monitoimikeskuksella olemme kokeneet jutun loukkaavana ja halveksivana. Pajatoimintaan osallistuvat ihmiset tulevat hyvin erilaisista taustoista eivätkä kaikki nuoret suinkaan pidä kuntouttavaa työtoimintaa pelottavana ja passivoivana. Pitkään jatkunut työttömyys on monen eri tekijän summa, ja se voi kohdata kenet tahansa ikään tai asemaan katsomatta. Monitoimikeskusta, joka järjestää kuntouttavaa työtoimintaa kaikille lain mukaan toimenpiteen piirissä oleville, on asiatonta pitää paikkana, jossa yhteiskunnan rupusakki vain oleilee päihdeongelmansa kanssa.

On meitä muitakin, joita kuntouttava työtoiminta on tukenut oman elämän suunnitelussa, ehkäissyt työttömyyden ja yksinäidyyden aiheuttamaa syrjäytymistä ja kannustanut työhön ja opiskeluun hakeutumiseen.

Monitoimikeskus tarjoaa monipuolisen työtoiminnan lisäksi ihmisen arvon tunnustavaa vertaistuksea myös työtömän osallisuuden edistämiseksi yhteiskunnassamme. Tällöin velvoite kuntouttavasta työtoiminnasta voi olla myös uusi mahdollisuus.

Työpajatoimintaan tyytyväiset monarilaiset

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?