Yhteinen harrastus veti perheitä Herralankosken kalastuspäiville

Itse pyydetty kala maistuu parhaalta

Kolmevuotias Ilmari Herckman otti tukevan asennon kosken rannalta ja päätti, että tänään se ihka ensimmäinen saalis nostetaan kuiville. Oppinsa nuori vesilahtelainen kalastajanalku on saanut vanhemmiltaan Marjo ja Aleksi Herckmanilta.

Kolmevuotias Ilmari Herckman otti tukevan asennon kosken rannalta ja päätti, että tänään se ihka ensimmäinen saalis nostetaan kuiville. Oppinsa nuori vesilahtelainen kalastajanalku on saanut vanhemmiltaan Marjo ja Aleksi Herckmanilta.

Viidettä kertaa järjestetty kalastuspäivä keräsi kosken partaille sekä varttunutta mutta ilahduttavan paljon myös nuorempaa kalastajasukupolvea. Kuokkalan-Kuljun osakaskunnan isännöimässä tapahtumassa pyrittiinkin herättelemään erityisesti lasten ja nuorten kiinnostusta kalastamiseen. Houkuttimena käytettiin muun muassa alle 15-vuotiaille tarjottua mahdollisuutta kalastaa ilmaiseksi koko koskialueella.
Tarvetta tapahtumalle selvästi on, sillä kalastamisen niksit eivät enää kuulu monenkaan nykynuoren tai edes heidän vanhempiensa perustaitoihin.

Osakaskunnan sihteeri Kalevi Perälä kertookin idean kalaisaan nuorisotapahtumaan syntyneen joitakin vuosia sitten paikallisen kalakerhon nuorten omasta aloitteesta ja tekemisen puutteesta.

Junnut oppivat niksit nopeasti

– Meillä käy täällä koskella paljon koululuokkia. Osakaskunnasta löytyy aina vapaaehtoisia, jotka ilomielin opastavat heitä esimerkiksi perho- ja virvelikalastuksen saloihin sekä näyttävät perhonsidonnan alkeet. Vanhemmiltaan lapset eivät näitä taitoja enää välttämättä opi. Onneksi junnut ovat sellaisia, että kun kerran homman näyttää, niin se on saman tien selkärangassa. Nuorimmat perhokalastajamme ovat vasta kuusivuotiaita.

 Helmi ja Henrik Karjainen  saapuivat Herralankoskelle äitinsä Outi Rinteen kanssa. Yleensä sisarukset narraavat kalaa kotikulmillaan Vesilahden Saarikunnassa. Perheessä syödään kalaa vähintään kolmesti viikossa.

Helmi ja Henrik Karjainen saapuivat Herralankoskelle äitinsä Outi Rinteen kanssa. Yleensä sisarukset narraavat kalaa kotikulmillaan Vesilahden Saarikunnassa. Perheessä syödään kalaa vähintään kolmesti viikossa.

Vesilahdesta kalaonneaan koettamaan saapui kolmevuotias Ilmari Herckman virveleineen. Aleksi-isä ja Marjo-äiti eivät pidä itseään varsinaisina himokalastajina, mutta toivovat onnistuvansa houkuttamaan pikkumiehen kelpo harrastuksen pariin. Herckmanien suosikkikalaruoka on itse savustettu lohi ja perheessä syödäänkin kalaa usein. Suuri osa ruokalasta tulee tulee Aleksin laskemasta katiskasta, johon ui myös kaikkien aikojen ennätyskala, 800-grammainen Mantereenjärven jättiahven.

Äiti Marjo muistelee lämmöllä saaneensa lapsena mato-onkioppia omalta äidiltään. Hän löytääkin monta hyvää syytä suositella kalastusta erityisesti lapsiperheiden yhteiseksi harrastukseksi.

– Edullinen, tervehenkinen, saa ulkoilmaa, nauttii luonnosta, on pois pahoja tekemästä. Ja tietysti tässä on sitä jännitystä, että tuleeko sitä saalista vai ei.

Kirjolohta koskeen 230 kg

Osakaskunta teki parhaansa, jotta saalista tulisi ja päivästä muodostuisi ikimuistoinen nuorille kalastajan aluille.

Kosken rantaan kurvasi pakettiauto mukanaan puolentoista kuutiometrin vesisäiliö pullollaan istutuskalaa. Säiliöstä haavilla ämpäriin ja ämpäristä rantaveteen laskettiin noin 230 kappaletta keskimäärin yhden kilon painoisia kirjolohia. Innokkaimpia virvelinheiluttajia jouduttiin vähän toppuuttelemaankin, jotta kalat ehtisivät edes hetken vapautta maistaa.

Kalaa vähintään kolmesti viikossa

Istutuspaikasta alavirtaan kalaonneaan koetteli toista kertaa Herralankosken kalastuspäivillä pistäytynyt Outi Rinne lastensa Henrik ja Helmi Karjaisen kanssa. Kymmenvuotiaalle Helmille kalastamisessa tärkeintä on jännitys ja harrastus satunnaista,  neljätoistavuotias isoveli puolestaan pyytää kalaa ympäri vuoden. Vesilahden Saarikunnasta kotoisin oleva perhe kertookin syövänsä kalaa vähintään kolmesti viikossa, mieluiten savustettuna.

Herralankoskeen istutetaan vuodessa noin 3000 kg kalaa. Istutus on jännää puuhaa ja keräsi kalastuspäivilläkin uteliasta joukkoa ympärilleen. Osa kiloisista kirjolohista pohti tovin oikeaa suuntaa, ennen kuin oivalsi suunnata kosken kuohuihin.

Herralankoskeen istutetaan vuodessa noin 3000 kg kalaa. Istutus on jännää puuhaa ja keräsi kalastuspäivilläkin uteliasta joukkoa ympärilleen. Osa kiloisista kirjolohista pohti tovin oikeaa suuntaa, ennen kuin oivalsi suunnata kosken kuohuihin.

Kipinän kalastamiseen Henrik sai uittaessaan mato-onkea perheen kesämökin rannassa.  Pyyntiväline vaihtui pian virveliin, johon kuvat on hankittu omalla rahalla. Kotikulmien parhaana kalapaikkana Henrik pitää Köpin siltaa, jossa virtaus lisää saaliin määrää. Ennätys on viisikiloinen hauki. 

Jos Herralankoski ei ollut anteliaimmalla tuulellaan kalastuspäivän vieraita kohtaan, ei kotiin kuitenkaan tarvinnut lähteä nälkäisenä eikä kuivin suin. Arpajaisissa saalis oli varma, nokipannukahti tuoksui savulta ja makkaran päälle sai sitrusmarinoituja kalamaistiaisia resepteineen. Kalastavan perheen pienimmät saivat suun makeaksi kesälomaansa viettävän joulupukin karkkihaavista. Ja aurinkoa ja kesäistä lämpöä riitti yllinkyllin ihan jokaiselle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?