Naapuriapua Lempäälän rotaryklubin matkassa

Rollaattorin kyydissä kulkee pienempiä paketteja. Kuva: Antti Koiranen

Pyörätuolin kyydissä kulkee pienempiä paketteja. Kuva: Antti Koiranen

Keltainen Volkswagen Transporter ja neljä rotaria Lempäälän rotaryklubista ahtaamassa auton täyteen. Lempäälän  terveyskeskuksen remontissa on kertynyt fysioterapiavälineitä, joita ei enää vietäisi uusiin tiloihin. Vastaavalla fysioterapeutilla Mari Lemmetillä on kuningasajatus: eihän niistä kannata kaatopaikkamaksua maksaa, kun tiedossa on tarvitsevia. Lemmetti muistaa, kuinka hän viime kesänä oli Siru ja Antti Koirasen matkassa viemässä avustustavaroita Kaakkois-Viroon, Räpinan sairaalaan. Sinne siis.

Räpinan sairaala on Viron kaakkoiskulmassa ns. setukaisalueella. Setukaiset ovat suomensukuinen heimo, joka on aina ollut vähemmistöasemassa. Työttömyysaste alueella on suuri ja sillä on puolestaan vaikutus veronmaksukykyyn ja julkisen sektorin rahoitukseen.

Rotaryklubi tarjoutuu kuljetusavuksi

Pitäisi löytää kuljetusapua ja -rahoittaja. Ja apu löytyi läheltä. Lempäälän Rotaryklubin presidentti Veli-Matti Lehikoisen mukaan rotareiden perusajatuksena on toisten auttaminen.

– Totta kai haluamme auttaa, ilmoitimme kuultuamme Koirasten matkustaneen vuodesta 1991 alkaen vuosittain avustuskuorman kanssa Viroon.

– Alkuvuosina Wartburg-farmarimme oli täynnä tavaraa penkinalusia ja keskenkasvuisilta pojilta jäänyttä peräpenkkitilaa myöten. Avun tarve oli Virossa suunnattoman suuri tuolloin, Siru Koiranen sanoo.

Koirasen pariskunta matkusti seudulle myös, koska kansanmusiikin tutkija Antti Koiranen teki tutkimusta eräästä setukaissoittajasta. Soittaja

Rekisterikilpi irtoaa. Ei hätää. Kirurgin koulutuksen saanut Stepan Sahnjuk hoitaa homman. Kuva: Antti Koiranen

Rekisterikilpi irtoaa. Ei hätää. Kirurgin koulutuksen saanut Stepan Sahnjuk hoitaa homman. Kuva: Antti Koiranen

sairastui ja joutui pitkäaikaispaikalle Räpinan sairaalaan.

Kun Koiraset menivät katsomaan häntä, he veivät tavaroita vanhaan tapaan. Viikon kuluttua saapui kirje soittajan tyttäreltä: ”Kiitos jälleen suuriarvoisesta avustanne. Olemme ottaneet itselle, jakaneet naapureille ja ystäville, ja vielä jäi tavaraa sairaalaan vietäväksi.”

– Silloin meni kylmän väreet ja kyyneleet nousivat silmiin: ei voi olla totta.

Saatuaan tietää, että vuodevaatteet ja erittäin suuret vaatteet sekä kengät olisivat toivomuslistalla, Koiraset toteuttivat uuden matkan vielä samana kesänä.

– Emme ehtineet kantaa tavaroita sairaalan käytävälle, kun jo ylilääkäri valkoisessa takissaan tuli tervehtimään ja kiittämään. Olimme niin otettuja, että teimme vielä yhden matkan syksypuolella.

Tuskin ehtivät Koiraset ehtiä perille, kun ylilääkäri ja ylihoitaja jo tulivat kiittelemään. Ylilääkäri laski kätensä Siru Koirasen hartioille ja sanoi silmät kyynelissä, että Kaakkois-Virossa on paljon puutetta ja apumme suuriarvoista.

Sen jälkeen avustajat alkoivat aktiivisesti kerätä kotitalouksiin kertyneitä lakanoita, pyyhkeitä, pyjamia ja vastaavaa terveyskeskukseen ja omiin

Usenitsan kylän lippu nostetaan salkoon, kunhan ensin vihitään kirkossa. Kuva: Antti Koiranen

Usenitsan kylän lippu nostetaan salkoon, kunhan ensin vihitään kirkossa. Kuva: Antti Koiranen

varastoihin.

– Viime kesänä vastassa olivat sairaalan johtaja, ylilääkäri, ylihoitaja ja koko muu henkilökunta. Annettiin ymmärtää, että emme ole ainoastaan tavarantuojia vaan myös hyviä ystäviä.

Rotaryt reissussa

Lempäälän Rotaryklubin standaari ojennettiin ylilääkäri Stepan Sahnjukille. Mukan myös Pertti Mikkola; Siru Koiranen ja Anja Mikkola.Kuva: Antti Koiranen

Lempäälän Rotaryklubin standaari ojennettiin ylilääkäri Stepan Sahnjukille. Mukan myös Pertti Mikkola; Siru Koiranen ja Anja Mikkola.Kuva: Antti Koiranen

Rotarien Antti Mäkinen ohjasti avustusmatkalla transporteriaan, jonka hän, Pertti Mikkola, ja Veli-Matti Lehikoinen olivat saattaneet lähtökuntoon Esa Seppälän pakatessa ja Anja Mikkolan sekä Koirasten kantoavulla.

Sairaalan eteen, juuri kun autot saatiin parkkiin, lempääläläisten ystävä ja ylilääkäri Stepan Sahnjuk auttoi ja sanoi, että toivottavasti ryhmällä olisi aikaa sairaalakierrokselle ja yhteiselle lounaalle. Ryhmä kävi tervehtimässä myös sairaalan johtajaa ja luovutti Lempäälän Rotaryklubin standaarin muistoksi sairaalalle.

Apua jaettiin paitsi sairaalaan myös yhteensä kuudelle yksityiselle ja tuntemattomille tarvitseville Tarton Pyhän Paavalin kirkon rovastin Joel Luhametsin välityksellä. Pyhän Paavalin kirkon rovasti löytyi apuun Lempäälässäkin usein vierailleen etnomusikologi

avulla.

Lisäksi avustusseurue vei pyydetyn kylälipun Usenitsan kylän tsasounaan. Terveyskeskuksesta liikeni myös keittiön tuolit yksinhuoltajaäidin ja kolmen lapsen kodin sydämeen.

Kysyttäessä avustusreissujen jatkosta Siru Koiranen vastaa:

– Ongelmana on, että terveyskeskuksen rappuvarasto ei enää ole käytössä. Jos löydämme kuivaa varastotilaa, ja

– Pakkaa ny tiukkaan. Rotaryt tekemässä kuormaa. Kuva: V-M Lehikoinen

– Pakkaa ny tiukkaan. Rotaryt tekemässä kuormaa. Kuva: V-M Lehikoinen

Lempäälässä on vielä talouksia, joissa liinavaatekaappeja ei ole päivitetty tai vierastäkkejä on enemmän kuin vieraita, niin mielellämme jatkamme. Tahtooko joku tehdä ”rotaryklubit” eli lähteä kuljetustalkoisiin?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?