Rikkauksien perässä

Takavuosina lähinnä Geologian tutkimuskeskus kartoitti Suomen maaperää. Nykyään asialla on yhä useammin yksityinen toimija. Tänä kesänä näissäkin maisemissa operoi ulkomaalainen yhtiö, ei enempää eikä vähempää kuin kultamineraalin esiintymiä selvittämässä.
On hyvä, että maan pinnan alla uinuvat luonnonvarat pyritään löytämään hyötykäyttöön, mutta lainsäädännöin ja muin rajoittein on huolehdittava siitä, ettei maamme jää mineraalivarantojen hyödyntämisessä pelkäksi raaka-ainetuottajaksi, jalometallituotannon banaanitasavallaksi.
Oma lukunsa on kaivostoiminnan kontrollointi. Ei käy laatuun, että kansainvälinen – sen paremmin kuin kotimainenkaan kaivosyhtiö – poimii vain rusinat pullasta eli kuljettaa arvokkaan metallin pois maasta ja jättää jälkeensä raiskatun luonnon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?