Selvitys: Hakkarin koulun nuoret hankkivat alkoholia pääasiassa kavereiden ja perheenjäsenien kautta

Nuorten alkoholinkäyttö lisääntyy yhdeksännellä luokalla

Molemmilla tutkimuksen tehneistä opiskelijoista on yhteyksiä Hakkariin.

Molemmilla tutkimuksen tehneistä opiskelijoista on yhteyksiä Hakkariin.

Hakkarin koulun yhdeksäsluokkalaiset käyttävät alkoholia huomattavasti enemmän kuin kahdeksasluokkalaiset.

Tieto käy ilmi kahden Turun avoimen yliopiston kasvatustieteen opiskelijan tutkimuksesta. Tytti Karisalmi ja Päivi Kauttio selvittivät opintoihin liittyvässä tutkimuksessaan kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten nuorten alkoholinkäyttöä Hakkarin koulussa.

31 prosenttia kahdeksasluokkalaisista vastaajista kertoo käyttäneensä alkoholia. Käyttäjien määrä kasvoi noin 20 prosenttia, kun siirryttiin kahdeksannelta luokalta yhdeksännelle luokalle.

Tutkimus paljasti myös huomattavan sukupuolijakauman. Kahdeksannella luokalla alkoholia käyttäneistä tyttöjä on reippaasti alle puolet, mutta yhdeksännellä luokalla tyttöjen ja poikien erot tasoittuvat.

Tytöt saavat juomansa usein kotoa

Mistä nuoret sitten hankkivat alkoholinsa? Tämä oli yksi tutkimuksen ydinkysymyksistä.

Tutkijoiden mukaan kahdeksasluokkalaisten tyttöjen kohdalla esiin nousi alkoholin kotoa ottaminen salaa. Lisäksi tytöille annettiin alkoholia kotoa luvallisesti jonkin verran. Pojille kaverit tai tuntemattomat henkilöt toimivat useimmin välittäjänä.

Yhdeksäsluokkalaisten kohdalla kavereiden osuus alkoholin hankkijana kasvaa huomattavasti verrattuna kahdeksasluokkalaisiin. Kavereiden jälkeen eniten alkoholia saadaan vanhempien tai sisarusten kautta, selviää tutkimuksesta.

– Nämä hankintatavat olivat myös Stakesin 2005 tutkimuksessa yleisempiä tapoja hankkia alkoholijuomia nuorten keskuudessa, Karisalmi ja Kauttio kommentoivat.

Kaupasta ei juurikaan osteta

Karisalmi ja Kauttio selvittävät, että Stakesin tutkimuksen mukaan aikuiset mahdollistavat hyvin pitkälti nuorten juhlinnan ja juomisen. Nuoret itse kommentoivat samaisessa valtakunnallisessa tutkimuksessa, että alkoholin hankkiminen on helppoa.

– Kaupanalan liitto on kiinnittänyt huomiota alkoholin myymiseen, kun henkilöpapereita kysytään nykyään alle 30-vuotiailta asiakkailta. Kampanjalla halutaan muistuttaa täysi-ikäisiä asiakkaita, vanhempia ja kavereita siitä, että lain mukaan alkoholin välittäminen alaikäisille on kiellettyä.

Tutkijat tulkitsevat, että heidän tekemänsä paikallistutkimuksen valossa kauppojen tiukentunut ikärajojalinja saa alaikäiset ostajat pysymään välimatkan päässä alkoholista. Alkoholin välitys alaikäiselle nimittäin näyttää olevan yleistä.

Tutkimus tehtiin Hakkarin koulussa maaliskuussa 2013. Siihen vastasi viisi koululuokkaa kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisia. Myös Hakkarin koulun rehtori Sanna Oikarinen puolsi tutkimuksen tekemistä, ja se toteutettiin sivistystoimen hyväksynnällä.

Tytti Karisalmi on toiminut opettajan sijaisena Hakkarin koulussa. Päivi Kauttio taas on asunut lapsuudessaan Hakkarissa.

 

Päivi Kauttio ja Tytti Karisalmi tutkivat muun muassa sitä, mistä Hakkarin koulun oppilaat hankkivat alkoholia.

Päivi Kauttio ja Tytti Karisalmi tutkivat muun muassa sitä, mistä Hakkarin koulun oppilaat hankkivat alkoholia.

”Huolestuttavaa, jos vanhemmat ostavat alkoholia”

Hakkarin koulun rehtori Sanna Oikarinen sanoo, että nuorten alkoholinkäyttö ei suoranaisesti näy koulun arjessa.

– Alkoholista kyllä kuulee puhuttavan koulun käytävillä, mutta erittäin harvassa ovat tilanteet, jolloin oppilas on jouduttu puhalluttaman.

Oikarinen painottaa, että vaikka koulussa ongelmaa ei ole, on hän kasvattajana huolissaan. Yhteiskunnan humalahakuisuus näkyy hölmöinä juttuina ja ihannoivana suhtautumisena juomiseen.

– Onhan se todella huolestuttavaa, jos vanhemmat ostavat lapsilleen alkoholia.

Hakkarissa alkoholivalistus kuuluu terveystiedon oppimäärään. Lisäksi Lempäälän pilivryhmä järjestää vuosittain päihdeviikon, joka pitää sisältään toiminnallista valistusta, kuten kahdeksasluokkalaisille järjestetyn päihdeputken.

Silti Oikarinen on sitä mieltä, että ei ongelma nuorten tiedonpuuttesta johdu. Jokainen kyllä tietää, että alle 18-vuotias ei alkoholiin lain mukaan saa koskea. Ennemminkin hän pitää alkoholinkäyttöä asenteellisena ja kulttuurisena ongelmana.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?