Kunnan johdolla on talouden ohjaus hukassa

Vesilahden kunnanvaltuuston kokouksessa hyväksyttiin Suomelan alueen kaava, joka on tehty yksityisten omistamalle maalle. Vastustin kaavan hyväksymistä ja ehdotin sen palauttamista valmisteluun, koska siinä sitoudutaan kustannuksiin, joiden ylärajaa ei ole määritelty.

Suomelan alueen pääkaavoittajan Kiinteistöyhtymä Kalliolan kanssa tehdyssä maankäyttösopimuksessa kunta sitoutuu maksamaan vesi- ja viemärijärjestelmiin liittyvät tarvikkeet eli  putket, pumppaamot, suodatinkankaat ja mitä kaikkea rakentamisessa voidaan tarvita. Kunnaninsinööri Kauppilan arvion mukaan tämä kustannus tullee olemaan noin 400 000 euron luokkaa.  Kaavan hyväksyminen kunnanvaltuustossa 27.5. laukaisi tämän kustannuserän muodostumisen.  

Itse pelkään, että kustannukset vielä tuplaantuvat, niin kuin niin monessa muussakin, kuten esimerkiksi koulujen rakentamiseen liittyvässä budjetoinnissa tapana on ollut.   Mikään ei siis estä kustannusten nousua, jos vaikka alueella joudutaan tekemään tavallisuudesta poikkeavia ratkaisua, käyttämään esimerkiksi enemmän jätevesipumppaamoja kuin nyt arvellaan.  Omissa laskelmissani käytän ohjearvona 600 000 euroa.

Tämä summa on päätetty antaa yksityisen maanomistajan hyväksi, jotta hän saa myydä alueelta tontteja.  Tontit tulevat alueelle, jossa kunnalla on omiakin tontteja myynnissä. Lisäksi lähitulevaisuudessa on odottamassa Savelanmetsänhelmen kaavan hyväksyminen – aiheuttaako se kunnalle kustannuksia? Itselleni jäi epäselväksi myös tulevaisuuden investointilistalta (kunnanvaltuusto 27.5.2013 §38 liite n:o 2, s. 4) kommentti Savelanmetsänhelmen ja Suomelan alueen vesi – viemärirunkolinjan ja kaavatien kokonaiskustannuksista (600 000 – 800 000 € )

Maankäyttösopimukset tulisi tehdä minimissään siten, että kunnalle tulevat kustannukset toteutuvat vasta sitä mukaa, kun uudet asukkaat maksavat liittymämaksunsa.  Suomelan alueen osalta näitä kustannuksia lankeaa kunnalle ehkä jo tämän vuoden puolella. On huomattava, että kustannuksia ei ole ollut budjetoituna vielä ollenkaan. Eli summa nostaa kunnan menoja esimerkiksi tämän ja ensi vuoden aikana saman verran tai ehkä vielä enemmän kuin päätetyllä veroprosentin korotuksella saadaan lisätuloja vuodessa (arvio 650 000)

Samaan aikaan valtuutetut, kunnan toimihenkilöt ja lautakunnat ovat työstäneet kunnan tervehdyttämisohjelmaa, jossa kovan väännön takana ja pienistä puroista on saatu kerrytettyä toistaiseksi vähän yli 300 000euroa. Olemme tinkimässä oppilaiden ruokailusta, kotihoidon tuesta, oppikirjoista, yksityisteiden ylläpidosta ja monista muista rivikuntalaisen arjen palveluista ja samaan aikaan siirrämme rahaa kaavoituspäätöksellä rakennusyhtiön kassaan. Kaikkein surullisinta on, että yhtä aikaa näiden itse järjestettyjen kustannuspommien kanssa otetaan esille Onkemäen koulun lopettaminen.

Suomelan alueella on 110 tonttia, joista osa on rivitalotontteja.  Alueen kunnallistekniikan rakentamisen aloittamista ei ole sopimuksessa ajallisesti rajoitettu.  Tonttien rakentaminen on sallittu alkaen 2013 kolmannes tonteista, 2015 seuraava kolmannes ja loput 2016. Nämä aikataulut aiheuttavat toteutuessaan yksinään kunnan väkiluvun kasvamisen vuosittain yli kahdella prosentilla. Onko tarkoitettu, että kaikki muutkin maanomistajat ja kunta saavat myydä ja rakentaa tonttejaan vapaasti samaan aikaan?

Vesilahden kunta on tehnyt tappiollisia vuosia 2011: (- 600 000 euroa ) 2012: (-553 000euroa)  ja kuluvankin vuoden luvut ovat säästötoimienkin jälkeen pahasti miinuksella. Jokainen kustannus on merkittävä, mutta erityistä huomiota olisi kohdistettava kustannuksiin, jotka ovat kuusinumeroisia tai suurempia. Mikään ei todista, että kiivas rakentaminen tai muuttovoitto takaisi kestävää taloutta. Vesilahden kohdalla se on tarkoittanut koulujen ja päiväkotien jatkuvaa laajentamista ja kustannukset ovat osaltaan vetäneet kunnan talouden kuralle.

Kunnan tehtävä on huolehtia sosiaali- ja terveystoimesta ja lasten koulunkäymisestä. Uudisrakentamiseen liittyvät toimet kuuluisi tehdä ilman, että sitä verotuksen kautta tuetaan. Jos nämä miljoonaluokan sopimukset ja investoinnit tehdään huolimattomasti, saavat siitä kärsiä kaikki kuntalaiset ja kunnan työntekijät nahoissaan usean vuoden.

Olen pyytänyt moneen otteeseen maapoliittisen ohjelman laatimista. Se tulisi tehdä kiireesti ja sillä ajatuksella, että yksityisen maanomistajan alueiden kaavoituksesta ei tulisi kunnalle kuluja ja lisäksi niin, että se takaisi hallitun kasvun ja tasapuolisuuden kaavoituksessa kaikkien maanomistajien kanssa.

Ari Marttila
Keskustan kunnanvaltuutettu
Narva

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?