Ei säästöjä kouluaterian kustannuksella

Satu Sirkkiä-Jarva  kirjoitti aivan oikeasta asiasta ( L-VS 27.5 ), mikä koski kouluruokailusta mahdollisesti tehtäviä säästöjä ja luottamusmiespalkkioista luopumisesta  Jos niitä pitää tehdä  lasten ja koululaisten ruuasta, tinkaaminen on väärä kohde.

Lempäälässä aterian hinta lehtitietojen mukaan on noin 1,80 €/ateria ja Vesilahdessa  2,68 e. Millä toimenpiteillä Lempäälän hinta on saatu lähes euroa halvemmaksi kuin Vesilahdella, ei näin maallikolle tarpeeksi avaudu.  Oletetaanko täällä, että hintavertailun perusteella kouluruokailussa Vesilahdessa saataisiin säästöjä. Jos näin on, se on kyllä pois kasvavien  päiväkotilasten ja koululaisten terveellisestä ruokavaliosta ja fyysisestä kehityksestä.

Vesilahti on tehnyt talouden tervehdyttämisohjelman ja joka hyväksyttiin 27.5. pidetyssä kokouksessa. Käyttötalousmenoissa vuoden 2013 talousarviosäästöt suurimmalta osaltaan koostuvat koulutoimesta. Ravintopuoli näyttää olevan yksi niistä pienistä puroista, joista säästöt muodostuvat.

Tervehdyttämisohjelman yhteydessä valtuutetut olisivat voineet omalta osaltaan kartuttaa säästöjä luopumalla kokouspalkkioistaan siihen asti, kunnes kunnan talous on jälleen ylijäämäinen.

Kenenkään valtuutetun  mieleen ei edes juolahtanut moinen ajatus huolimatta siitä, että he olivat varmasti tutustuneet kokouspäivänä tässä lehdessä olevaan Satu Sirkkiä-Jarvan kirjoitukseen.

Seurakunnassa on jo ajat sitten tajuttu taloudellisesti vaikea tilanne ja ryhdytty  taloudessa säästötoimiin. Seurakunnan työntekijät saivat mm. viime vuoden tilinpäätöksessä toimintamenoihin yli 80 000 euron säästöt. Oma puronsa niissä säästöissä oli luottamushenkilöiden kokouspalkkiot, joista kirkkovaltuuston päätöksellä  luovuttiin jo pari vuotta sitten.

Päätös tältä osin oli täysin yksimielinen.

Jos todella pyritään säästämään lasten kouluruokailusta, se kyllä kertoo taloussuunnittelusta vastaavien osaamattomuudesta ja kyvyttömyydestä  keksiä taloudellisesti kestävämpiä ja kauaskantoisempia säästämis-  ja tervehdyttämisratkaisuja.

Ei niitä pidä tehdä  aamulla nälkäisinä kouluun tulevien lasten ruuan  kustannuksella.  Monen perheen lapsella/lapsilla kouluateria saattaa olla päivän tärkein ateriaKokemukseni mukaan esimerkiksi maanantaiaamuisin monilla lapsilla oli viikonlopun jälkeen ”jostain syystä” hirmuinen nälkä

Luottamushenkilöpalkkioista luopuminen olisi ollut osoitus siitä, että niin virkamiehet kuin luottamushenkilöt ovat täydellä sydämellä mukana  Vesilahden kunnan säästötalkoissa. Onko niin, että kun on ”oma lehmä ojassa”, muusta ei ole niin väliä.

Heikki Eronen
vm-35

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?