Maalaiskomedioiden kuvauspaikat kiinnostavat yhä sarjan faneja

 

Kuusnimen kunnan kohtauspaikka,Turpeisen baari rähjäisine pihapiireineen on rauhoittunut ja siistiytynyt pankkitiloiksi. Maalaiskomedioissa näytellyt Tauno Kirstua muistaa, että Narvan pojilla oli kova hinku mukaan elokuvantekoon.

Kuusnimen kunnan kohtauspaikka,Turpeisen baari rähjäisine pihapiireineen on rauhoittunut ja siistiytynyt pankkitiloiksi. Maalaiskomedioissa näytellyt Tauno Kirstua muistaa, että Narvan pojilla oli kova hinku mukaan elokuvantekoon.

Narvassa ja sen lähiympäristössä elettiin melkoista elokuvahuuman aikaa vuosituhannen vaihteen tienoilla. Vuosina 1997-2006 kylän maisemat tulivat tutuiksi television katsojille suositun Maalaiskomedia-sarjan tapahtumien myötä. Kuvauspaikat ovat vielä helposti tunnistettavissa, eikä ole mitenkään tavatonta löytää niiden nurkilta sarjan faneja kameroitaan räpsyttämässä. Netissä pyörivät fanisivustot kertovat, että sarjan hahmojen seikkailuille tutuissa ympäristössä toivottaisiin myös jatkoa.
Sarjassa seurattiin kuvitteellisen Kuusniemen kunnan  värikkäiden ihmisten elämää, jota kierot paikallispoliitikot yrittivät parhaansa mukaan vaikeuttaa. Myös oikean kylän oikeat asukkkaat pääsivät laittamaan lusikkansa soppaan pienissä apurooleissa.

Paikallisväriä löytyi Voisilmästä

Yksi heistä oli pikkupojasta saakka näyttelemisestä kiinnostunut Tauno Kirstua. Hän sattui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja muutenkin hyvin maisemaan sopiva tyyppi. Sarjan tekijät etsivät paikallista taustaväriä ja löysivät sitä kahvila-ravintola Voisilmästä, joka sittemmin tuli katsojille tunnetuksi legendaarisena Turpeisen baarina.
– Tekijät kiertelivät kyselemässä avustajia ja meitä Narvan poikia lähti mukaan useampiakin. Halukkaita riitti, sillä liksat olivat kohdallaan. Harmitti vaan pahuksesti tällaista turpavärkin soittajaa, kun ei saanut suutaan aukaista ollenkaan, muistelee Kirstua neliosaisen sarjan kuvauksia.
Filminteko oli elokuvasta kiinnostuneelle Kirstualle jännittävää puuhaa, ja kohtauksetkin.  menivät purkkiin yleensä viimeistään kolmannella otolla. Välillä homma meni pitkäpiimäiseksi, kun parin minuutin pätkän teko vei kolmesta neljään tuntiin.
– Olin aina ihmetellyt, että miten kummassa näyttelijät voivat muistaa ne pitkät roolinsa. Selvisihän sekin, kun oivalsin, että kaikki tehdään pikku pätkissä muutama repliikki kerrallaan.
Kirstua muistelee lämmöllä sarjan tekijöitä.
– Kaikki ne oli mukavia ohjaaja Jukka Mäkistä myöten. Turpeinen oli tietysti oikein persoona ja kanttori Piiparinen, maailman välkyin jätkä. Ei kuulemma ikinä ollut viinaa ottanut, mutta juoppoa osasi näytellä niin viimeisen päälle.

Kuvauspaikat säilyneet kohtalaisesti

Kylmälehdon hautaus- ja kukkapalvelu pyöri Jortikan kaupan naapurissa. Nykyisessä lahjatavaraliikkeessä filmituristi voi poiketa kukkaostoksilla ihan oikeastikin.

Kylmälehdon hautaus- ja kukkapalvelu pyöri Jortikan kaupan naapurissa. Nykyisessä lahjatavaraliikkeessä filmituristi voi poiketa kukkaostoksilla ihan oikeastikin.

Turpeisen baari on kuvausajoista ulkoisesti muuttunut melko vähän. Poissa ovat toki bensapumput ja mainoskyltit ja koko ympäristö on siistiytynyt. Ulkorakennuksessa toiminut Turpeisen AsennusYritys on sekin saanut pintaansa uuden maalin ja ehjät ikkunat. Baarin tiloissa toimii nykyään pankki, joten nostalgiamatkailija joutuu nauttimaan kahvinsa ja possumunkkinsa muualla.
Sarjan kuvauspaikoista Narvassa sijaitsi myös Jortikan kauppa. Kuvausten aikaan paikalla sijaitsi Narvan kauppahuone varastorakennuksineen. Rakennukset ovat yhä paikoillaan, mutta väri on vaihtunut keltaisesta siniharmaaseen ja entiset kaupan tilat ovat tyhjillään. Ovi portaineen on myös kadonnut julkisivun puolelta. Ulkorakennus on kokolailla entisessä asussaan.
Kolkon Kylmälehdon Kukka & hautauspalvelu sijaitsi parin askeleen päässä kaupasta kadun vastakkaisella puolella. Kuvausten aikaan vanha liiketila oli tyhjillään, nykyään tiloissa on lahjapuoti Wäinö & Wilhelmiina, johon filmituristikin voi poiketa kukkaostoksille.
Kiinteiden kuvauspaikkojen lisäksi Maalaiskomedian tunnelmia voi tavoittaa tien päällä, vaikka alla ei olisikaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Hakkaraisen uljasta amerikanrautaa. Hurauttaa voi Narvajoen sillan yli Turpeisen baarille, jatkaa AsennusYrityksen ohi Karholantielle ja ylös Ketolantielle ja Tuulikalliontietä alas kylän keskustaan. Lyhyellä lenkillä voi pienellä mielikuvituksella nähdä vilauksen niin kanttori Piiparisesta mopoineen kuin huijareita takaa-ajavista kyläpoliiseistakin. Kaukana Narvasta ei ole myöskään Kuusniemen pappilana toiminut Rautialan vanha pappila.
Kirstuaa ei ole viime aikoina kyselty filmintekoon. Kiinnostusta kyllä riittäisi, mielellään isompiinkin rooleihin.

Jortikan kauppa on kuvauspaikoista muuttunut eniten. Alakerran liiketilat ovat tyhjillään ja ovikin kadonnut julkisivulta. Taustalla näkyvät paremmin vanhassa asussaan säilyneet kaupan varasto ja Turpeisen baari.

Jortikan kauppa on kuvauspaikoista muuttunut eniten. Alakerran liiketilat ovat tyhjillään ja ovikin kadonnut julkisivulta. Taustalla näkyvät paremmin vanhassa asussaan säilyneet kaupan varasto ja Turpeisen baari.

– Filminteko oli hieno kokemus, vaikka olinkin vain vaatimattomassa apuroolissa. Siinä pääsi perille, miten elokuvaa oikeasti tehdään. Vielä kun kerran pääsisi mukaan ja sellaiseen rooliin, että saisi puhuakin, päästää itsensä oikein kunnolla irti.

Tuleva legenda kylähulluna

Narva muistetaan siis Maalaiskomedioista, mutta Piiparinen ei suinkaan ollut ensimmäinen sen kaduilla arveluttavasti pyörähdellyt ja filmille tarttunut mopomies. Kunnia ensimmäisestä kylähullun roolista lankeaa nuorelle miehelle nimeltä Matti Pellonpää. Hän hurautti mopoineen sisälle kahvilaan vuonna 1978 tv-elokuvassa Päivä ennen. Kuvauspaikka oli Narvan vanha kahvila, joka purettiin vuonna 1980. Nykyään paikalla on tori parkkipaikkoineen. Armeijaan lähtevistä pojista kertovan elokuvan kohtauksia kuvattiin myös Kirstuan pihamaalla.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?