Symposium ei liene monelle tuttu yhtye. Toisin oli 1990-luvun puolivälin tienoilla. Bändi voitti rocklyriikan SM-kisat vuonna 1994, ja seuraavana vuonna ilmestynyt debyyttialbumi Ivalo-Bombay keräsi valtakunnallistakin huomiota. Kyseessä oli ensimmäinen Suomessa julkaistu levy, joka sisälsi multimediaa.
Yhtyeen moottori ja biisintekijä on lempääläläissyntyinen Vesa Sirén. Hän on soittanut bändin Lempäälässä asuvan rumpalin Jyrki Toivosen kanssa samoissa kokoonpanoissa kouluajoista lähtien.
Sirén kertoo, että ensimmäisen albumin jälkeen työelämä vei bändin jäsenet eri paikkakunnille. Muihin yhtyeen jäseniin Sirén ja Toivonen tutustuivat Tampereen yliopistossa.
– Symposium kokoontuu yhä treenaamaan ja äänittämään uutta materiaalia kitaristimme kotistudioon Tampereelle, kun yhteistä aikaa löytyy. Se on yhä vain hauskaa ja luovaa puuhaa.
Torstaina 6. kesäkuuta Symposium esiintyy pitkästä aikaa Tampereen YO-talolla.
Lempäälään tullaan, jos aikaa löytyy
Symposium soittaa Sirénin sanoin suomenkielistä pop- ja rockmusiikkia, jossa on panostettu teksteihin ja yhdessä rakennettuihin sovituksiin.
– Symposiumin musiikki on silti uskoakseni helposti ymmärrettävää ja välillä hyvinkin suoraviivaista rockmusiikkia.
Lyriikan puolesta kappaleissa käsitellään monenlaisia teemoja.
– Minkä onnelleen voi kertoo onnekkaasta niljakkeesta, joka löytää Graalin maljan haudatessaan rikasta nuorta vaimoaan. Kämpin viinuri kertoo vanhuksesta, joka kaatoi juomia Gallen-Kallelalle ja Sibeliukselle ja näki sen, minkä Gallen-Kallela leikkasi Symposion-taulunsa rujoimmasta versiosta pois. On myös arjen tarinoita, Sirén selvittää.
– Yksi laulu kertoo tamperelaisesta opiskelijariehasta YO-talon Popdiskossa ja toinen laulu siitä, mihin se voi johtaa: univelkaiseen vauvaperheen arkeen. Sellainen tyttö kertoo sitten jo lähdöstä ja luopumisen tuskasta – ehkä vanhempien kokemana.
Lempäälässä Symposium on esiintynyt pari kertaa. Tulevaisuudessakin, kenties.
– Se on aikataulukysymys. Jos löytyy aikaa, on aina hienoa soittaa yhdessä.
Tarinoiden tarinat -klubilla vahva lempääläläisedustus
Tampereella järjestettävän Annikin Runofestivaalin ympärille on kasvanut oma kolmipäiväinen tapahtuma Annikki OFF. Viime vuonna runofestivaalia edeltäneinä päivinä Tampere täyttyi yli neljästäkymmenestä off-tapahtumasta, joissa vieraili noin 2 000 kävijää.
Tänä vuonna 5.–7. kesäkuuta järjestettävään toisen Annikki OFF:in ohjelmistosta löytyy muun muassa runouden ja kuvataiteen vuoropuhelua, runoja kampaamojen asiakkaille, runosirkusta lapsille, rap & runous -klubi, näyttelyitä ja runodraamaa.
Annikki OFF-ohjelmisto koostuu itsenäisten tapahtumajärjestäjien tilaisuuksista, jotka täydentävät ja ennakoivat tulevaa runofestivaalia.
Ohjelmistoon kuuluu myös lempääläläisen Kirsti Kurosen järjestämä Tarinoiden tarinat -klubi YO-talolla 6. kesäkuuta.
– Klubin ytimessä on laululyriikka. Bändit on valittu hyvien sanoitusten perusteella. Lavalle nousee tuhti lempääläisedustus: Symposium, Musta köksä ja Kaksoispiste, Kuronen kertoo.