Ylioppilaskirjoitukset: Lempäälän lukion opiskelijat pärjäsivät valtakunnallisessa lukiovertailussa varsin hyvin luonnontieteissä ja matematiikassa

LeLu, luonnontiedelukio?

Lempäälän lukion abit saivat painaa valkolakin päähänsä lauantaina 1. kesäkuuta.

Lempäälän lukion abit saivat painaa valkolakin päähänsä lauantaina 1. kesäkuuta.

Lempäälän lukio sijoittui valtakunnallisessa lukiovertailussa sijalle 238. Vertailussa oli mukana yhteensä 397 lukiota, ja se perustuu kevään 2013 ylioppilastutkintotuloksiin.

Rehtori Erkki Hytösen mukaan LeLu:n sijoitus on viime vuosina ollut keskimäärin 150. tienoilla.

Ainekohtaisissa vertailuissa LeLu:n opiskelijat pärjäsivät huomattavan hyvin luonnontieteellisissä oppiaineissa. Fysiikassa koulu sijoittui sijalle 15. Biologiassa sijoitus oli 28. ja kemiassakin koulu ylsi sijalle 91. Myös pitkän matematiikan opiskelijat suoriutuivat ylioppilaskirjoituksista mallikkaasti, ja koulun sijoitus oli 51.

Hytönen kertoo, että yksi kevään ylioppilaista suoritti peräti 11 koetta, kahdeksan opiskelijaa suoritti seitsemän koetta ja 17 opiskelijaa suoritti kuusi koetta.

– Kirjoittajamme saavuttivat 17 laudaturia, 52 eximia cum laude approbaturia ja 89 magna cum laude approbaturia.

Hytösen mukaan LeLu:n tytöt suoriutuivat kirjoituksista selvästi paremmin kuin pojat. Pojat olivat tyttöjä parempia ainoastaan englannissa. Lempäälän lukiossa poikien osuus opiskelijoista on 56 prosenttia ja tyttöjen osuus 44 prosenttia.

Riemuylioppilaita toisen kerran

Lempäälän lukio oli jälleen kerran täyteen pakattu, kun valkolakit ja heidän lähisukulaisensa saapuivat koululle juhlistamaan lukio-opintojen päättymistä. Juhlat juhlittiin perinteisin menoin – puheineen, suvivirsineen ja gaudeamus igitureineen. Myös musiikkiesityksiä saatiin juhlassa ihailla.

50 vuotta sitten Lempäälän-Vesilahden yhteiskoulusta valmistuneet ylioppilaat julistettiin riemuylioppilaiksi nyt toista kertaa. Tämä kevään juhlassa riemuylioppilaan titteli annettiin vuoden 1963 ylioppilaille, joita oli yhteensä 19. Kaikki eivät kuitenkaan lukiolle päässeet saapumaan.

 

Ylioppilaan puheen piti Paula Lohiniva.

Ylioppilaan puheen piti Paula Lohiniva.

Lukio kuin urheilusuoritus

– Miltä nyt tuntuu? Tämä sama kysymys esitetään yleensä myös urheilijoille tärkeän suorituksen jälkeen. Juoksija ehtii nipin napin ylittää maaliviivan, kun innokkaat toimittajat jo pörräävät hänen ympärillään mikrofoniensa kanssa kyselemässä tuntemuksia.

Näin aloitti Lempäälän lukion uunituore ylioppilas Paula Lohiniva ylioppilaan puheensa ylioppilasjuhlassa.

– Ja kun asiaa tarkemmin ajattelee, niin lukion käymistä voisi oikeastaan verrata urheilusuoritukseen. Lukioaikana meidän ”atleettien” voimia vertaillaan, kestävyyttä koetellaan ja tuloksia tarkastellaan, jatkoi Lohiniva.

– Alussa meitä kaikkia varmasti jännitti tosi paljon treenien aloitus. Päässä pyöri kaikenlaisia ajatuksia siitä, että miten tulee pärjäämään alkavan urakan kanssa, jaksaako treenin loppuun asti ja tuleeko kaikki aherrus olemaan vaivan arvoista.

Lohiniva kertasi puheessaan lukiolla vietettyä kolmea vuotta. Ensimmäistä lukiovuotta hän vertasi alkuverryttelyyn.

– Lihaksia venytellään ja lämmitellään tulevaa rankkaa koitosta varten, jotta lopulta saisi repäistyä itsestään sen kaikista parhaimman tuloksen. Toisena vuonna koitti päätöksen hetki: mihin lajeihin haluan erikoistua?

Kolmantena vuotena oli Lohinivan mukaan aika näyttää kyntensä.

– Pistimme kaiken peliin ja pääsimme yhdessä maaliin. Jotkut häikäisivät tekemällä yllättävän ilmaveivin, joillakin tulokset eivät ehkä yltäneet aivan harjoituksissa saatuihin tuloksiin. Kuitenkin me onnistuimme jokainen omalla tavallamme, ja siksi me olemme täällä tänään.

Tänään me poistumme ylioppilaina, mukanamme lukion meille tarjoamat tuhdit eväät, ”proteiinipatukat”, joita voimme sitten tulevaisuuden treeneissä hyödyntää.

Lohiniva päätti puheensa vastaamaalla kysymykseen, jonka itse puheen alussa esitti.

– Miltä nyt tuntuu? Siihen on vaikea sanoa muuta kuin: Ny rillataan!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?