Hissittömyys alkaa olla historiaa Lempäälässä

Lempäälän Vammaisneuvosto on tehnyt uutterasti töitä esteettömän asumisen puolesta. Pyrkimys esteettömyyteen on tuottanut tulosta. Viime viikolla vammaisneuvosto tutustui kunnan vanhimpaan vuokrakerrostaloon Tiilimäkeen. Sen kolmeen porraskäytävään on saatu hissit tänä keväänä.

Lempäälän keskustassa ja sen tuntumassa olevat vuokrakerrostalot ovat nyt pääosin hissillisiä.

– 1970-luvun mataliin vuokrakerrostaloihin ei tehty hissejä. Niistä ilman hissiä ovat enää Kurjentörmä ja Majaushovi, toteaa

Lempäälän vammaisneuvosto tutustui Kiinteistö Oy Sirkkavuoren toimitusjohtajan Arimo Heinon (vas.) johdolla vuokrakerrostalo Tiilimäkeen, joka on saanut kolmeen rappukäytäväänsä hissit. Tutustumiskäynnillä olivat Irja Viljamaa, Sirkka-Liisa Poso, Tuula petäkoski-Hult ja Pertti Pirhonen (oik.),

Lempäälän vammaisneuvosto tutustui Kiinteistö Oy Sirkkavuoren toimitusjohtajan Arimo Heinon (vas.) johdolla vuokrakerrostalo Tiilimäkeen, joka on saanut kolmeen rappukäytäväänsä hissit. Tutustumiskäynnillä olivat Irja Viljamaa, vuoden esteettömyyspalkinnon saanut Sirkka-Liisa Poso, Tuula Petäkoski-Hult ja Pertti Pirhonen (oik.),

 

Pesäpuun rakentaminen vauhditti

Vammaisneuvoston puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult sanoo, että ensimmäiset ajatukset vanhojen kerrostalojen hissittömyydestä syntyivät vammaisneuvostossa vuonna 1996.

Sirkkavuori Oy:n toimitusjohtajan Arimo Heinon kiittelee, että hissittömyys alkaa olla Lempäälässä historiaa vammaisneuvoston ansiosta.

– Vammaisten asumispalveluja tarjoavan Pesäpuun kerrostalon suunnittelu- ja rakennusvaiheessa saimme vammaisneuvostolta paljon käytännön tietoa siitä, millaista esteettömyyden pitää olla. Vammaisneuvostolta saimme ajatuksen, että myös kunnan keskustan muihin vuokrakerrostaloihin voitaisiin rakentaa hissit, Arimo Heino kertoo.

Tiilimäen vuokrataloon tehtiin kerrosten välisiä rappusia varten lisätilaa ja hissikuilu rakennettiin vanhojen portaitten tilalle. Rakennukseen on tehty myös kattava julkisivuremontti.

Tiilimäen vuokrataloon tehtiin kerrosten välisiä rappusia varten lisätilaa ja hissikuilu rakennettiin vanhojen portaitten tilalle. Rakennukseen on tehty myös kattava julkisivuremontti.

Tiilimäen vuokrakerrostalo on rakennettu vuonna 1972. Arimo Heinon mukaan rakennuksessa ilmeni monenlaista korjaustarvetta. Edessä oli kattava julkisivuremontti.

– Remonttia miettiessämme päädyimme lisäämään suunnitelmiin parvekkeiden lisäksi myös hissien rakentamisen. Rakennuksen julkisivuremontin kustannukset ovat 1,7 miljoonaa euroa, josta hissien osuus on kolmannes. Kiinteistö Oy Sirkkavuori sai hissikustannuksiin noin puolet valtionosuutta, joten yhden hissin osuudeksi jäi n 100 000 euroa, Arimo Heino ynnää.

 

 

Esteettömyysteko-palkinto Sirkka-Liisa Posolle

Lempäälän Vammaisneuvosto on myöntänyt tämänvuotisen vuoden esteettömyysteko -palkinnon Sirkka-Liisa Posolle. Poso on jäänyt hiljattain  eläkkeelle kunnan vammaistyön johtajan virasta.

Sirkka-Liisa Poso on tehnyt merkittävää työt lempääläisten vammaisten ja heidän läheistensä kanssa ja hyväksi.

- Työtapanne on ollut innovatiivinen ja parhaita ratkaisuja asiakkaan näkö­kulmasta etsivä unohtamatta useiden lakien asiakaslähtöistä sovelta­mis­ta käytännön työhön.

- Asuinvuokrakerrostalo Pesäpuun rakentumisessa on hyvin toteutunut toiveenne siitä, että jokaisella ihmisellä on oikeus omaan nimeen ulko-ovessa riippumatta hänen henkisistä tai fyysisistä kyvyistään. Toteutusmalli toimii esimerkkinä yli kuntarajojen myös muille hankkeille. Oma persoonanne on ollut kantava voima työssänne ja siinä saavutetuissa tuloksissa, puhui Vammaisneuvoston puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult palkintoa ojentaessaan.

Esteettömyysteko-palkinto luovutettiin Vammaisneuvoston kokouksessa 28. toukokuuta Pesäpuussa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?