Ari Kela – yli 10 000 lähdön ja 1 000 voiton mies

Auto on Ari Kelalle lähestulkoon toinen koti. Lempääläläinen raviohjastaja autoilee työnsä vuoksi vuositasolla noin 90 000–110 000 kilometriä. Kuva: Jari-Pekka Korvola

Auto on Ari Kelalle lähestulkoon toinen koti. Lempääläläinen raviohjastaja autoilee työnsä vuoksi vuositasolla noin 90 000–110 000 kilometriä. Kuva: Jari-Pekka Korvola

Maamme raviohjastajien ehdottomaan aateliin lukeutuva Ari Kela, 54, on Lempäälän miehiä. Hän on asunut paikkakunnalla jo parisenkymmentä vuotta. Lempääläläinen huippukuski tienaa elantoaan lainaohjastajana eli ajaa enimmäkseen muiden treenaamia hevosia. Keskivertovuonna hän liikkuu pyörien päällä noin 90 000–110 000 kilometriä. Ravijännärit muistavat Kelan ainakin sellaisten kansallisten huippuhevosten kuin Jonas Laukko, BWT Aeroplane ja Iso-Veli ohjastajana. Nykyhevosista hänen ehkä kyvykkäin lainaohjastettavansa on suomenhevonen Lumi-Hessu.  Lainaohjastaja on käytännössä aika lailla samanlainen henkilö kuin yrittäjäkin: palvelu näyttelee keskeistä roolia työssä.

– Nykypäivän raviohjastajien maailmassa pitää olla palvelualtis. Myös omistajien hyväksi tehtävä taustatyö on hyvin merkityksellistä. Mitä enemmän ohjastaja palvelee omistajaa eli asiakasta sitä todennäköisemmin kuski menestyy, Ari Kela analysoi.

Kokeneen ajurin mielestä uusi ohjastajapolvi on omaksunut hyvin lainaohjastajien maailman pelisäännöt.

– Asiakaspalvelu on kuulunut nuorten ohjastajien arkipäivään. Heitä on myös koulutettu tätä seikkaa silmällä pitäen. Olen itse viimeisiä sen polven kuskeja, jotka ovat opetelleet nämä seikat kantapään kautta.

Kellosepän

tarkkaa työtä

Kela on kotoisin Oulun liepeiltä Haukiputaalta. Tunnetun lainaohjastajan ura raviradoilla käynnistyi vuonna 1977, jolloin Kela ohjasti 12 startissa yhden voiton, yhden kakkosen ja kaksi kolmostilaa. Palkintorahaa hän ajoi tuolloin nykyrahaksi muutettuna 307 euroa. Lempääläläisen toistaiseksi paras vuosi sisään ajetussa rahassa mitattuna on vuosi 2002. Silloin Kela ajoi hevosenomistajille riihikuivaa valuuttaa yli 300 000 euroa.

Tasaisuus on Ari Kelan selkeä valtti. Hän on pärjännyt lainaohjastajamarkkinoilla tasaisen varmasti. Hippoksen lahjomaton tietojärjestelmä kertoo, että Kela on ajanut urallaan yli 10 000 starttia ja voittosaldoksi on kertynyt reilut 1 100 ykköstilaa. Koko uran voittoprosentti on 11.

Voittosumman eteen on pitänyt ja pitää tietysti yhä edelleen istua auton ratissa jokin tovi.

– Teen paljon ohjastusmatkoja Pohjois-Suomeen. Tähän vaikuttaa varmasti osaltaan se, että tunnen paljon hevosihmisiä synnyinsijoiltani. Näin ollen ohjastettavien hevosten saanti siellä on minulle mutkatonta. Tietysti yleisesti ottaen noudatan lainaohjastajan ohjenuoraa eli menen niihin raveihin, joissa minulle tarjotaan ohjastettavia hevosia, Kela kuvailee arkeaan.

Rauhallinen

paikkakunta

Lempäälää Ari Kela kuvailee rauhalliseksi asuinpaikkakunnaksi.

– Olemme asuneet Lempäälässä vuosien 1996 ja 1997 vaihteesta lähtien. Sitä ennen asuimme Vesilahdella, kun valmensin hevosia Laukon kartanossa. Tämä on mukavan rauhallinen asuinpaikkakunta, Kela kehuu.

Lainaohjastajan ammatin kannalta Lempäälä sijaitsee suorastaan erinomaisessa kohdassa Suomea.

– Useat raviradat ovat täältä noin 150 kilometrin etäisyydellä. Täältä on hyvät yhteydet monelle kilpailupaikalle.

Ari Kelan tavoitteet raviurheilun ammattilaisena liittyvät tasaisen varmaan tuloksentekoon.

– Tietysti jonkin suurkilpailun, kuten Kriteriumin voitto olisi mukava korkata, mutta kaikista suurin tulevaisuuden toiveeni on se, että ajettavia riittäisi tasaiseen tahtiin.

Kilpailijan sielussa kytee silti yhä liekki.

– Tokihan olisi mahtavaa, jos saisi ohjastettavakseen vielä jonkin huippuhevosen.

Jari-Pekka Korvola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?