Keskustelunavaus kulttuurista ja liikunnasta

 

Kirjoittajan mielestä uimahallia on Lempäälään toivottu jo vuosia. Sopivimmaksi paikaksi on kaavailtu Hakkaria. Mahtuisiko uimahalli keskustaan, hän kysyy. Kuva: Erkki Koivisto

Kirjoittajan mielestä uimahallia on Lempäälään toivottu jo vuosia. Sopivimmaksi paikaksi on kaavailtu Hakkaria. Mahtuisiko uimahalli keskustaan, hän kysyy. Kuva: Erkki Koivisto

Nykyisessä taloustilanteessa kunnan investointimahdollisuudet rajoittuvat terveyskeskuksen ohella koulujen ja päiväkotien laajennuksiin ja rakentamiseen.  Se ei kuitenkaan saa olla esteenä suunnittelulle. Välttämättömien ja lakisääteisten investointien lisäksi on kiinnitettävä huomiota kunnan vetovoiman ylläpitämiseen ja lisäämiseen. Mainittujen peruspalvelujen lisäksi nykyiset ja tulevat veronmaksajat arvostavat myös liikunta- ja kulttuuripalveluja.

Ymmärtääkseni visiointiryhmä kokoontuu Hääkivellä viikoittain pohtimaan keskustan kehittämistä. Kirkonmäen alueen ja radan eteläpuolisen alueen suunnittelusta on jo kerrottu julkisesti, mutta niiden välissä oleva ydinkeskusta on vetovoiman kannalta ehkä kaikkein tärkein. Nyt se on täytetty pääosin kunnan hallintorakennuksilla. Sillä alueella pitäisi olla keskustan tärkeimmät kauppapaikat ja muut palvelut.  Monella paikkakunnalla on saatu aikaan vilkas keskittymä, kun on yhdistetty kaupan ja kulttuurin palvelut samoihin tiloihin. Esimerkiksi kirjasto voisi aivan hyvin sijaita kauppakeskuksessa.

Erilaiset palvelut tukevat toisiaan ja ihmisiä saadaan enemmän liikkeelle samalle alueelle.  Ja mitä enemmän on ihmisiä liikkeellä, sitä enemmän kyetään järjestämään palveluja. Tällaisesta lumipalloilmiöstä keskustan vetovoima syntyy.  Myös rahoitukseen tämän tyyppiset järjestelyt saattavat tuoda lisää vaihtoehtoja.

Nykyistä parempien kirjastotilojen lisäksi Lempäälässä kaivataan kunnollista teatteritilaa, näyttelytiloja ja konserttitiloja. Näihin tarpeisiin toivon kehittämisryhmän ottavan kantaa. Pitää muistaa, että kulttuuritarjonta ei ole pelkästään kustannustekijä. Sillä voidaan vaikuttaa mielikuvaan, jonka veronmaksaja kunnasta muodostaa. Kunta on joko vireä tai sitten ei. Keskusta-alueen vireyden lisääminen on tässä suhteessa erityisen tärkeää. Oman kunnan väen lisäksi myös muualta tulevia ihmisiä pitää saada kiinnostumaan keskusta-alueen palveluista, Ideaparkissa he jo käyvät. Runsas kulttuuritarjonta voisi olla tähän yksi ratkaisu.

Keskustan kehittämisen ohella nyt on aika keskustella myös koko kunnan alueen liikuntapaikkojen suunnittelusta. Vapaa-aikalautakunta päätti järjestää 13.6. aiheesta seminaarin, jotta saadaan keskustelu käyntiin. Varsinkin tiukan talouden aikana on tärkeää, että liikuntapaikkojen rakentamisessa ja ylläpidossa edetään suunnitelmallisesti.

Esimerkiksi uimahallia on Lempäälään toivottu jo vuosien ajan. Viime aikoina sille sopivimmaksi paikaksi on kaavailtu Hakkaria ja se voi olla ihan hyvä vaihtoehto. Tärkeintä on, että joku paikka on määritelty, ettei usko mene lopullisesti. Rahoitusta joudumme varmasti odottamaan vielä pitkään, mutta paikan määrittely on jo jotakin. Mutta entä keskusta-alue, mahtuisiko uimahalli johonkin sinne?  Uimahalli, jos mikä on terveysliikuntaa tukeva paikka, jonne pitää olla hyvät kulkuyhteydet.

Toivottavasti näistä asioista viriää vilkas keskustelu. Nyt on sen aika, vaikka rahaa ei vielä investointeihin olekaan.

Pertti Laine (kok.)
Lempäälä

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?