Kolmas pyörä

– Haloo, ollaan tuossa parin viikon päästä menossa naimisiin ja kuultiin, että sinä oot kanttorina.

– Joo, kyllä pitää paikkansa. Haluatteko, että tavattaisiin kirkolla musiikkivalintojen merkeissä?

– No, meillä oikeastaan olis marssit valittuna. Se Kuula tahdottais alkuun ja Prinsessa Ruusunen loppuun. Mutta meidän ystävä olis tulossa sinne laulamaan, sopiihan se?

– Joo toki sopii. Se on hienoa, kun saadaan monipuolista musiikkia! Minkä laulun hän aikoo esittää?

– Se voisi esittää joko tuon Romanssin tai sen Auringon lapset.

– Ahaa… tuota… tosi kauniita lauluja kyllä molemmat, mutta kun tämä kirkollinen vihkiminen on sellainen pienimuotoinen jumalanpalvelus, jossa luetaan Raamattua, rukoillaan teidän puolesta ja kiitetään Jumalaa. Pappikin yleensä puhuu Jumalasta ja Jeesuksesta, vaikka se osuus noissa telkkarin hääohjelmissa onkin aina leikattu pois. Siellä alttarin edessä tahtomisen lisäksi saadaan siis vahvistusta sille, että teidän suhteessanne tahtoo olla mukana kolmas pyörä, joka tahtoo siunata sekä kulkea ja jakaa kanssanne elämänne ilot ja surut.

Niin… siis tämä oli johdanto sille, että myös musiikin olisi hyvä tukea tilaisuuden muuta sisältöä eli yhtenäisen kokonaisuuden aikaansaamiseksi lauluesityksenkin olisi tärkeä ilmentää myös sitä, mitä juuri tänne kirkkoon tullaan hakemaan. Voitaisko siihen Herran Siunauksen jälkeen miettiä yhdessä joku muu laulu kuin Auringon lapset, kun kerran ollaan Jumalan lapsia? Mulla olisi tässä mapillinen musiikillisesti eri tyylisiä hengellisiä rakkauslauluja. Tuo Romanssikin muuten sopii kyllä varmasti upeasti sinne hääjuhlaan.”

Tämä kuvitteellinen, mutta meidän kanttoreitten elämässä hyvin tutun kuuloinen puhelu morsiamen ja kanttorin välillä saattaa jatkua tilanteesta riippuen monella eri tavalla. Joko kanttori saa periksi antaessaankin ilonpilaajan maineen tai hääpari kiittelee jälkeenpäin, että eivätpä osanneet arvata miten kauniita ja tilanteeseen sopivia häälauluja sitä olikaan olemassa.

Hyvää ja siunattua kesää kaikille ja ennen kaikkea onnea hääpareille!

Pietari Korhonen

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?