Raekuuro yllätti lempääläläiset – lumiukko kesäkuussa!

Perhe Sirén lumiukkoa tekemässä Laasonportissa rankan raekuuron jälkeen.

Perhe Sirén lumiukkoa tekemässä Laasonportissa rankan raekuuron jälkeen. Kuva: Jonne Sirén.

Yllättävän pitkäkestoinen raekuuro piiskasi Lempäälää maanantaina 10. kesäkuuta. Puolisen tuntia kestänyt myräkkä alkoi noin kello 15 maissa, ja maa oli paikoin aivan valkoisena.

Lunta oli jopa niin paljon, että Laasonportissa asuva Sirénin perhe sai tehtyä lumiukon.

– Lumiukko tehtiin eilen illalla noin kello 21. Uskoisin, että se kestää tiistaipäivän vielä. Ainakin aamusella lumiukko oli pystyssä, joskin jo vähän nuupahtaneena, kertoo Jonne Sirén.

Ristinmäessä asuva Pekka Aitomaa selvittää, että rakeita satoi noin viiden sentin vahvuudelta. Hän sai taltioitua rakeiden peittämän pihapiirin ja maantien kuuron jälkeen.

Harvinaisen pitkäkestoinen kuuro

Meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta sanoo, että viimeisimpien tutkimusten mukaan kesäiset raekuurot ovat itse asiassa hyvin yleisiä. Hänen mukaansa ne kuuluvat Suomen kesään.

– Tänä vuonna rakeita on satanut harvinaisen paljon. Lakkiaispäivästä asti miltei joka päivä jossain päin Suomea on tullut rakeita.

Lempäälän myräkässä poikkeuksellista Tuovisen mukaan oli sen pitkä kesto.

– Tutkistamme pystyy päättelelmään, että Lempäälässä oli poikkeuksellinen raekuuro, joka kesti suunnilleen 20 minuutista 25 minuuttiin. Yleensä kuurot ovat kestoltaan kahdesta minuutista kymmeneen minuuttiin.

Tuovinen lisää, että Ilmatieteen laitos kerää havaintoja poikkeuksellisen suurista rakeista niiden seurantaa ja tutkimusta varten. Kuvallisia havaintoja voi jättää laitoksen verkkosivuilla.

Lisää kuvia saatesanoineen maanantaisesta kuurosta voi lähettää Lempäälän-Vesilahden Sanomien toimitukselle osoitteeseen toimitus@lvs.fi.

 Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?